NE U NAŠEM GRADU (FOTO I VIDEO): Zagrebački antifašisti uklonili 'ustašluke'

Ivan Kegelj

5. listopada 2014.

NE U NAŠEM GRADU (FOTO I VIDEO): Zagrebački antifašisti uklonili 'ustašluke'

Pripadnici Mreže antifašistkinja Zagreba prošetali su jučer od Maksimira do Kvatrića s jednim ciljem: ukloniti ustaške simbole te proustaške i nacističke grafite sa zidova. Usput su sa spomen ploče na Kvatriću, postavljene u sjećanje na zagrebačke SKOJ-evce, uklonili nekoliko naljepnica s ustaškim znakovljem. Pratila ih je ekipa našeg portala, e kako bi ovjekovječila akciju i dala do znanja da u Zagrebu žive ljudi odlučni ne pomiriti se s revizionizmom koji hrvatske građane i građanke ima za cilj prikazati kao simpatizere zločinačkog režima najvećeg zločinca u povijesti ove zemlje - Ante Pavelića. Pogledajte fotografije, pročitajte kratak tekst pa istu akciju poduzmite u svom susjedstvu.

 

Akcija je započela na Maksimiru, gdje je uklonjeno par "kukića", kako antifa ekipa "tepa" kukastim križevima, simbolu prilično popularnom skupinama zabludjelih zagrebačkih ovčica koje ih ostavljaju po gradskim zidovima. Međutim, najprije nam valja reći što je potrebno imati za ovakvu akciju: kantu bijele boje, dvije četke i rukavice. Sve što vam treba, dakle, naći ćete u vlastitoj garaži. Upustite se u avanturu prefarbavanja nacističkih simbola u svom kvartu. Vrlo je zabavno. (FOTO: Lupiga.Com)


Umalo da zaboravimo, za uvod valja reći i to da je ova zagrebačka higijenska akcija inspirirana sličnim akcijama u Splitu, koje poduzimaju mladići i djevojke neuhvaćeni na udicu nacionalizma zaljubljenog u nacizam.    

 

Još jedan kukić, ovaj put nacrtan na ruzinavim vratašcima kroz koja se ulazi u čudesan svijet elektrotehnike. Mladić na fotografiji prišao je simbolu Hitlerovog reicha odozdo te elegantnim pokretima desne ruke otpočeo posao dekontaminacije. (FOTO: Lupiga.Com)

 

 Ruzina je lijepo primila boju. Umjesto "kukića" na ruzinavim vratašcima, u jednoj maksimirskoj ulici sad imamo u bijelo prefarbana ruzinava vratašca, kroz koja se ulazi u čudesan svijet elektrotehnike. Ili je možda iza tih vratašca nešto drugo? Nije bitno. (FOTO: Lupiga.Com)


 Put nas je dalje vodio do maksimirskog stadiona, gdje je ekipa zamijetila ispisan ustaški simbol i Pavelićev pozdrav tik do poznatog restorana Domagoj. Odlučnim korakom pripadnici antifa tima za dekontaminaciju prostora prišli su objektu intervencije. (FOTO: Lupiga.Com)

 

 Tek nekoliko trenutaka trebalo je da "prastari hrvatski pozdrav", ponajčešće prakticiran u hrvatskim operama i koncentracijskim logorima, nestane pod slojem bijele boje. Sa antifa ekipom za dekontaminaciju prostora krenuli smo dalje, na Kvaternikov trg. (FOTO: Lupiga.Com)

 

Tamo smo svjedočili intervenciji špartlom, specijalnim alatom za odstranjivanje crnih i bijelih sličica s odštampanim ušatim slovom U. U pitanju je, podsjetimo, simbol ustaškog režima, koji je u Hrvatskoj skončao svoj kratki vijek 1945. godine, da bi danas svjedočili pokušajima njegove rehabilitacije. (FOTO: Lupiga.Com)

 

Nekoliko elegantnih poteza i sličice su nestale sa spomen ploče postavljene na zgradu u kojoj su sastanke održavali mladi zagrebački ilegalci. Na ovom mjestu doživjeli smo i blizak susret s mladićem u najboljim godinama, koji nam je uputio konstruktivan prijedlog u obliku prijekornog pitanja: "Kaj, sad ćete tu staviti zvijezdu?" (FOTO: Lupiga.Com)

 

Uslijedila je intervencija u obližnjoj ulici, pri kojoj se zapravo branila čast zagrebačkog antifa pokreta. (FOTO: Lupiga.Com)

 

Na kraju intervencije ostala je samo bijela fleka na sivom zidu, kao idealna podloga za intervencije budućih umjetnika zidnog novinarstva. Sad se postavlja samo jedno pitanje: tko će prije do bijele fleke? (FOTO: Lupiga.Com)
 

 

Za kraj je ostala intervencija na Kvatriću, pri kojoj smo proniknuli da u ovom poslu postoji jasno određena etika. Cijeli grafit nije prefarban, budući da ne odaje nacizam. Da se pitalo novinarsku ekipu, postupilo bi se drugačije. Mi, naime, ne odobravamo poruku - uz generale, osim ako ti generali nisu naši dobri drugari. (FOTO: Lupiga.Com)

 

Dekontaminacijski tim, međutim, tek je očistio ušato slovo U, kako grafit ne bi odisao nacizmom. Na kraju, poruka za vas dragi čitatelji: primijetite li slične grafite u svom susjedstvu - prionite na posao. Ne usudite li se sami upustiti u akciju - pozovite prijatelje pa zajedno očistite svoj kvart. Ako se niti s prijateljima ne usudite dekontaminirati svoje susjedstvo, to znači da ste pravi jazavac. U tom slučaju grafite prijavite dekontaminacijskom antifa timu na mail mladi.antifasisti@gmail.com. (FOTO: Lupiga.Com)

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com