BOJ SA SOTONAMA: Župnik poveo rat protiv „Spužva Boba“ i joge

Ivor Fuka

26. listopada 2016.

BOJ SA SOTONAMA: Župnik poveo rat protiv „Spužva Boba“ i joge

„Onaj koji postane žrtvom ovih grijeha oduzima Bogu ono čašćenje koje dolikuje samo njemu i daje ga lažnim božanstvima koja su personifikacija svih ovih poroka. I u tome se sastoji najveće i najstrašnije huljenje“, tekst je kojim Hrvoje Poljak, župnik župe sv. Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom želi preplašiti djecu koja se odaju „poroku“ gledanja popularnog crtića „Spužva Bob“, kao i njihove roditelje koji im to dopuštaju. Vidljivo je to iz letka koji je Lupigi poslao čitatelj iz Novog Vinodolskog, šokiran radom župnika Poljaka. U letku koji se dijeli u župi, naime, nabrajaju se smrtni grijesi i vežu se uz pojedine likove iz "Spužva Boba" – oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost. Da je to uistinu tako, potvrdio nam je i sam župnik Poljak.

„Da, izradili smo te letke i dijelimo ih našim župljanima“, rekao nam je mladi Poljak koji zadnje dvije godine službuje u Novom Vinodolskom, objasnivši kako stoji iza napisanog jer se crtić o izmišljenim likovima koji žive pod vodom protivi kršćanskim vrijednostima. Zanimljivo kako do sada u hrvatsku javnost nije dospjela originalno američka priča, o grešnosti „Spužva Boba“, ali je zato u susjednoj Srbiji, kod pravoslavnih vjernika već godinama dostupna priča o grijehu likova iz „Sunđer Boba“, s istim argumentima koje donosi i hrvatski svećenik.

Spužva Bob - Novi Vinodolski
Letak župnika Poljaka kojim se djeca plaše smrtnim grijesima (FOTO: Lupigin čitatelj)

No, rat protiv Spužva Boba Skockanog, Patrika, Kalamarka i ekipe nije jedini rat koji Poljak vodi u svojoj župi, nego je tek jedan u nizu. Druga čitateljica požalila nam se pak kako je Poljak već neko vrijeme i u pohodu protiv joge.

„Neprestano proziva jogu i ljude koji vježbaju jogu, što je u malom mjestu poput Novog Vinodolskog vrlo nezgodno“, kaže čitateljica, ustvrdivši nam kako župnik neke ljude proziva i poimence, te da je ovo ljeto putem razglasa koji se čuje sve do popularne gradske plaže puštao propovijedi protiv joge.

„U svojim propovijedima govorim i o toj pošasti, jer jednostavno joga je nespojiva s kršćanskim naukom. Međutim, ja nikoga ne spominjem poimence, već govorim zašto nije dobro da naši župljani prakticiraju jogu“, objasnio nam je župnik u razgovoru, dodavši da u crkvi imaju i letke o jogi. Takav stao uklapa se u crkvenu hajku protiv joge koja je ovoga ljeta svoj vrhunac doživjela i u Hrvatskoj, zbog čega je u obranu joge morala stati i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Janica Kostelić, informiravši javnost da se radi o sustavu psiholoških i tjelesnih vježbi koje kao dio svoje sportske pripreme koriste sportaši i cijele ekipe u mnogim sportovima.

Hrvoje Poljak
Župnik Hrvoje Poljak posebno je "na zub" uzeo jogu (SCREENSHOT: vimeo)

Na pitanje jesu li utemeljenje optužbe da propovijedi protiv joge pušta na razglas, odgovorit će kratko - „Ljudi svašta pričaju“.

Na spomenutom letku, donosi se i svjedočanstvo nepotpisane žene, koja intimno ispovijeda kako je vježbala jogu i osjećala se zadovoljnom dok je, najednom, „nije počelo upijati nešto crno“ i nešto je počelo uništavati. Prekinula je s jogom, a na putu za misu „nešto“ joj je oduzimalo snagu i počela je obolijevati. Obećala je Bogu da će cijelu godinu ići na pričesti, ako joj pomogne u toj borbi, i pomogao joj je – oslobodila se joge. Tu je i još jedna ispovijest, čovjeka kojem je joga oduzimala svijest. Takva svjedočanstva, kaže nam župnik, prijevodi su s nekih stranih jezika i ne znamo koliko su autentična. Jedan od glavnih argumenata na letku župnika Poljaka je da se u jogi čovjek klanja sam sebi i da taj „nauk“ negira spasenjsku žrtvu Isusa Krista te da je osoba koja vježba jogu okrenuta sama sebi pa tako raste individualizam, a zanemaruje se zajedništvo. Navodi se i da svaki kršćanin koji prakticira joga gubi vjeru u Boga, a njegovo se srce hladi prema Crkvi i sakramentima.

„Kršćanin u jogi ne može samo 'vježbati' a da svoju dušu ne izlaže djelovanju duhovnih sila. Joga nije i ne može biti samo rekreacija“, zaključuje se u letku.

Joga Novi Vinodolski
Osim "Spužva Boba" na udaru su Feng Shui, „Minionsi“, New Age, Pokemoni i Gormiti, video igrice, „Hotel Transilvanija“ ... (FOTO: Lupigina čitateljica)

Letke, zapravo, župnik Poljak izvorno objavljuje u katoličkom časopisu „Ljubite jedni druge“, koji izlazi jednom godišnje, a neke od njih potom tiska i dijeli po župi. Takve je pamflete Poljak već sastavljao protiv Feng Shuija, crtića „Minions“, New Agea, Pokemona i Gormita, video igrica, crtanog „Hotel Transilvanija“ i niza drugih „pošasti“. Svima je zajedničko da počinju s upozorenjem – „Oprez!“. Pri uređivanju tih stranica u časopisu, gdje stoji „odgovara i uređuje: vlč: Hrvoje Poljak“, kako nam je sam župnik rekao, koristi se dostupnim domaćim izvorima, ali i prijevodima iz američkih i poljskih časopisa. Upitan, zbog čega misli da je na bilo koji način relevantno pisanje izvjesne Zrinke K. koja svoje „tekstove“, koji su predmet sveopće poruge, objavljuje na portalu Dnevno.hr, a u nekoliko navrata ih je za educiranje koristio i ovaj župnik, Poljak ima odgovor.

„Istina, neke stvari koje ona piše su bez utemeljenja, a ja sam samo dva puta iskoristio njene tekstove, govoreći o 'Minionsima' i Feng Shuiju. Smatram da je to dobro napisano i da je to tako“, kaže nam Poljak.

A evo i što stoji o Feng Shuiju:

„Uređivanje stana po feng-shuiju je zapravo okultno magijsko djelovanje Sotone“.

Dok o „Minonsima“ Poljak očito misli ovo:

„Zlo koje se skriva iza tog filma jako je predvidivo, zbog toga čudi nerealna ‘opsjednutost’ djece koja su posve luda za crtićem, koji zbog svoje ludosti osvaja milijarde i milijarde, što dolara, tako i nevinih dječjih srca. Ne možemo se ne zapitati je li ovaj animirani film eksperiment nad djecom svijeta, s obzirom na to da djeca svijeta odjednom luduju za zlom?“

Zrinka K.
Župnik Poljak educira uz pomoć Zrinke K. (SCREENSHOT: Ljubite jedni druge)

Što se tiče lova na Pokemone, župnik i časopis za koji piše, a koji je počeo izlaziti u komunističkoj Poljskoj još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, misle ovako: „Pokemonija ih uvodi u svijet okultnog, uvodi ih u jedno idolopoklonstvo unutar kojega pokemoni – demoni predstavljaju božanstva“.

Uistinu je obilje dostupnog materijala o bitkama koje vodi župnik iz Novog Vinodolskog, kojim se plaše vjernici i svi ostali do kojih dođu tiskani leci ili časopisi. Tako u tekstu o New Ageu stoji da je povijesna činjenica kako su prvake New Agea nadahnjivali zli duhovi. Govoreći o bioenergiji, piše da ako je tko bio kod bioenergetičara to treba priznati u sakramentu ispovjedi, što je, tvrdi, uspješan egzorcizam

„Treba se odreći zla jednostavnim riječima: 'Odričem se Sotone i svih navezanosti na okultno. Predajem se Isusu koji je moj Spasitelj i Gospodin'“, uputa je onima koji su zalutali kod bioenergetičara, a gotovo isto se preporuča i onima koji su potražili pomoć u homeopatiji.

Na listiću o spirali koji je priredio župnik Poljak, citirajući među ostalim i kontroverznog don Damira Stojića, objašnjava se kako je korištenje tog kontracepcijskog sredstva vrlo težak grijeh, zbog kojeg nije moguće pristupiti ne samo pričesti, već i ispovijedi, dok god se spirala ne ukloni iz organizma.

„Tek nakon toga je moguće najprije uputiti molbu za skidanje kazne izopćenja i kada dobije oprost od te kazne, osoba može pristupiti ispovijedi, a nakon nje i pričesti“, pojašnjava se procedura. 

Inače, mladi svećenik je u „službu Bogu“ došao s 24 godine, prije toga je svirao u Rijeci, u kako kaže, „komercijalnim bendovima“ – na svadbama i hotelskim terasama - sve dok se nije dogodio preokret u njegovom životu u kojem je shvatio da je Bog živ. Sada svira sam s djecom na vjeronauku i sastavlja „edukativne“ letke.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupigin čitatelj

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".