BERLIN, OBEĆANI GRAD: Izvještaj iz call centra

I.F.

27. listopada 2020.

BERLIN, OBEĆANI GRAD: Izvještaj iz call centra

Zanimljiva interaktivna zvučna instalacija danas će biti postavljena u zagrebačkom Pogonu. Naziva „Berlin, obećani grad – Izvještaj iz call centra“ ova instalacija Ivane Papić, nastala u sklopu njenog umjetničkog participacijsko-istraživačkog projekta, progovara o kapitalističkom sistemu rada, životu u njemačkom Berlinu, ali i migracijama identitetu i pripadnosti. 

Papić je zamislila da instalacija, svojevrsni audio dokumentarac, ima svojih devet stanica, a svaka stanica je zapravo adaptirani uredski telefon, kakvi se danas nalaze u brojnim call centrima. Na svakoj stanici, odnosno telefonu posjetitelj će moći poslušati kratke isječke iz ukupno 13 intervjua koje je umjetnica obavila sa strancima, radnicima koji rade ili su radili u call centrima smještenima u Berlinu. Mahom su to agenti i menadžeri, mladi i vrlo obrazovani ljudi. S radnicima je, ovisno o njihovom porijeklu, razgovarala na hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, a sve je montirala kao audio kolaž i postavila u zatamnjeni ambijent koji audio-vizualno evocira U-Bahn, berlinsku podzemnu željeznicu te posjetitelj osluškuje fragmente njihovih života baš kao slučajni suputnici u U-Bahnu. 

„Berlin je mističan grad, simbol slobode i 'boljeg života', dok je Call Centar simbol kapitalističkog sistema rada i digitalizacije, dvaju svjetova koji se svojim različitim vrijednostima sudaraju i isprepliću. Plodno tlo za call centre korporacije pronalaze u Berlinu zbog velikog priliva expata odnosno imigrantske radne snage koja je zbog velike konkurencije, nedostatka poslova i režima viza često prisiljena prihvatiti niskokvalificirani i uglavnom minimalno plaćeni posao agenta na telefonu. Za većinu protagonista posao u call centru predstavlja stanicu života u Berlinu, zamku i mukotrpno iskustvo koje su prošli da bi u tom gradu ostali i ostvarili svoje snove. Istovremeno postoji konotacija moderne verzije gastrabajtera gdje se radnici call centra uspoređuju s imigrantima koji su u prošlosti odlazili raditi na nisko plaćene fizičke i građevinske poslove u Njemačku“, stoji u najavi instalacije Ivane Papić koja se ovim projektom željela kritički osvrnuti na kapitalistički sistem rada u call centrima, koji za vrijeme pandemije koronavirusa dodatno šire posao.

„Kriju se iza online platfomi, iza kulise atraktivnih šarenih ureda sa 'start up'-ovima, prividnim osjećajem 'obitelji' i 'ravne hijerarhije', dok se u pozadini nalazi ista korporacijska piramidalna struktura moći“, objašnjava autorica. 

Cijela priča na devet stanica traje 45 minuta, a projekt provode Pogon, Otvoreni likovni pogon iz Zagreba i udruga Mavena – 36 njezinih čuda iz Splita. Razvijen je na Institutu Art in Context na berlinskom Universität der Künste u okviru kolokvija „Eksperimentirati i intervenirati u javnom i socijalnom prostoru“ pod mentorstvom Kristine Leko. Izložba se otvara danas u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo gdje će ostati do 1. studenog, uz radno vrijeme od 16 do 20 sati. S obzirom na epidemiološku situaciju posjetitelji svoj dolazak trebaju najaviti putem formulara kojeg možete naći na ovom linku.

Za kraj par riječi o autorici. Ivana Papić rođena je u Splitu, 1987. godine. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Splitu, na Odjelu za restauraciju i konzervaciju, a od 2018. studira na specijalističkom postdiplomskom studiju na spomenutom Institut für Kunst im Kontext na Universität der Künste Berlin. Do sada je izlagala na nekoliko grupnih izložbi u Berlinu, a ovo je njena prva samostalna izložba. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pogon