PORUKA MINISTRU I VLADI: „Hrvatska vojska nisu bili ustaše i domobrani, nego partizani“

Ivor Fuka

28. srpnja 2022.

PORUKA MINISTRU I VLADI: „Hrvatska vojska nisu bili ustaše i domobrani, nego partizani“

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske javno je danas reagirao na potez hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana. Naime, on je od Austrije ovog tjedna tražio da se na spomenik vojnim snagama ustaške Nezavisne države Hrvatske, koji se nalazi na Bleiburškom polju u Austriji, vrati grb s prvim bijelim poljem. U svome priopćenju iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) istaknuli su da su neugodno iznenađeni pokušajima hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova, objašnjavajući da se ionako radi o kontroverznom spomeniku. 

„Austrijske su vlasti uklonile grb, poznat u toj varijanti (i) iz vremena ustaške strahovlade, zajedno sa sramotnim natpisom koji je komemorirao ‘hrvatsku vojsku’. Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi u čije ime on nastupa moralo bi biti dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva ‘hrvatska vojska’, nego oružana sila kvislinške paradržavne tvorevine što je na području dijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine stvorena ne da bi se time zadovoljile vjekovne težnje hrvatskoga naroda, nego da bi se osigurali strateški interesi sila Osovine, odnosno naci-fašizma. U Drugome svjetskom ratu hrvatska vojska bili su samo i jedino borci Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita“, poručuju iz SABA-e.

Ovakva reakcija uslijedila je dan nakon što je Grlić Radman boravio u Beču u radnom posjetu. Tom prilikom šef hrvatske diplomacije apelirao je na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u hrvatskim nastojanjima za vraćanje „hrvatskog povijesnog grba“ na spomenik postavljen na Bleiburškom polju.

Goran Grlić Radman
Prioriteti Gorana Grlića Radmana (FOTO: HINA/Damir Senčar)

„Znamo da je ovo pitanje jedne savezne zemlje i lokalnih vlasti, ali svejedno sam apelirao na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio na spomen-kamen, na način da se objasni da je to povijesni grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vrijeme Drugog svjetskog rata“, izjavio je Grlić Radman sumirajući svoj radni posjet Beču.

Spomenik je postavljen na komadu zemlje u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, registriranog u Austriji, a dio zemljišta u suvlasništvu je i Republike Hrvatske. Radi se o organizaciji koja se nikada nije distancirala od ustaškog režima i u čijem su upravljanju glavnu riječ imale osobe poput emigranta i osuđenika za ubojstvo u Njemačkoj, Bože Vukušića, ili nekadašnje perjanice ekstremne desnice, Zlatka Hasanbegovića. 

Inače, Počasni bleiburški vod je i organizator komemoracije na Bleiburgu koja se godinama pretvarala u ustaško slavlje, bez imalo pijeteta prema ubijenima, a pod službenim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, sve dok austrijskim vlastima to nije dozlogrdilo. Nakon godina tolerancije desetine tisuća posjetitelja, od kojih su mnogi nosili ustaška i nacistička obilježja, što su se prodavala, kako u autobusima koji su stizali iz Hrvatske, tako i na štandovima na Bleiburškom polju, austrijska policija počela je s uhićenjima onih koji su nosili simbole zabranjene austrijskim zakonima. Na listu zabranjenih simbola, uz, primjerice, kukasti križ ili pozdrav „sieg heil“, Austrija je uvrstila i simbole zloglasnog ustaškog režima. Taj potez je u proteklih nekoliko godina deradikalizirao okupljanje na Bleiburgu, odnosno brojnim redovnim posjetiteljima zbog takvog stanja stvari odlazak na Bleiburg više nije bio zanimljiv. U prosincu prošle godine austrijska vlada odlučila je još više regulirati zbivanja na Bleiburgu te donijela odluku o zabrani još nekih obilježja povezanih s ustaškim režimom. Konkretno radilo se o zastavi i grbu Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

„Pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu ne ističu samo simboli koji se povezuju s ustašama, već i simboli nekih novih fašističkih organizacija, nasljednica ustaške organizacije Hrvatskih obrambenih snaga“, objasnili su tada svoju odluku na kojoj je inzistirala stranka Zelenih.

Samo uklanjanje spornog grba sa spomenika odigralo se u svibnju ove godine uz žestoke proteste ministarstva koje vodi Grlić Radman. U oštroj noti upućenoj austrijskim vlastima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upozorili su da je taj grb „stoljećima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije“ i da je kao takav „često istican na raznim povijesnim građevinama i u raznim povijesnim spisima“ zbog čega „nema i ne može imati protuustavne konotacije“. Također, iz ministarstva su ustvrdili da se proglašavanjem ovog grba fašističkim simbolom nanosi neizmjerna šteta ugledu Hrvatske, ne shvaćajući da je upravo inzistiranje na stavljanju grba, na spomenik ustaškim i domobranskim vojnicima odgovornima za brojne zločine u Drugom svjetskom ratu, potez koji Hrvatskoj nanosi ogromnu štetu u inozemstvu.

Bleiburg
Lupigine snimke s jedne od "komemoracija" na Bleiburgu (FOTO: Lupiga.Com)

Nešto o tome rekli su danas i iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

„Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog carstva, ili na krov Crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. I kukasti križ (svastika) može se naći na prastarim hramovima i spomenicima u Aziji, no taj je znak (baš kao i hrvatski grb s prvim bijelim poljem) definitivno kompromitiran u vrijeme naci-fašizma i nikome na pamet ne pada da ga danas rehabilitira“, stoji u priopćenju koje potpisuje Franjo Habulin, predsjednik SABA-e.

Na koncu su „najodlučnije“ odbacili i osudili izjave ministra vanjskih i europskih poslova.

„One idu u smjeru etabliranja ‘ustaške verzije’ hrvatskog povijesnog grba u život suvremene Hrvatske. Teško je to ne doživjeti drugačije, nego kao nastavak sustavne politike uvođenja ‘na mala vrata’ ostavštine najmračnijeg poglavlja u hrvatskoj povijesti u život demokratske i europske Hrvatske“, zaključuje se u priopćenju. 

Za kraj primijetimo i što je još osim vraćanja „povijesnog grba“ na Bleiburg Grlić Radmanu bilo važno za vrijeme radnog posjeta Beču. Naime, on je izrazio „želju hrvatske vlade“ da se hrvatski jezik u Austriji razdvoji od „umjetne jezične tvorevine, takozvanog BHS jezika (bosanski/hrvatski/srpski)“. Stoga Grlić Radman, objašnjavajući kako je ta „umjetna tvorevina“ Hrvatskoj neprihvatljiva, zahtjeva da se hrvatskom jeziku da posebnost u osnovnim i srednjim školama te gimnazijama te da se, općenito, tretira kao poseban jezik jer je i u vrijeme Habsburške monarhije taj jezik bio služben u toj državi.

Lupiga. Com

Naslovna fotografija: HINA

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga