IVAN ŠKRABE: „Napustite gradove“

I.F.

18. ožujka 2020.

IVAN ŠKRABE: „Napustite gradove“

„Ivan Škrabe tihi je stanar desetog kata u jednom od starijih novozagrebačkih nebodera. Ponekad, sasvim rijetko, u lift uđe s gitarom. Lift je vrlo uzak, putnički, iz vremena kada se još nisu ugrađivali teretni liftovi. Svašta ljudi u njega unose: ogromne vreće sa smećem, komade namještaja, bicikle… Umjetnost neboderskog uzašašća je unijeti u lift stvar čija je zapremina veća od zapremine lifta. Fizika nebeskog života. I nitko se zbog toga ne ispričava. Zašto bi. Ivanu Škrabi, međutim, kao da je pomalo neugodno što je s gitarom ušao u lift. Ivanov blues je vrlo ambijentalan, novozagrebački, blues Zapruđa i Bundeka, koji je do prije nekoliko godina bio prašuma, kao s američkog juga, iz koje nas je budio pjev tisuća ptica, a danas je park. To čujem u njegovom glasu i gitari, premda on o tome ne pjeva i nije mu to na umu. Tko zna, možda Ivan Škrabe nije ni živio tu u vrijeme kada je Bundek bio prašuma. Ali duh mjesta kroz njega pjeva, to je, uostalom, smisao bluesa. Pjesma 'Napustite gradove' nastala je godinama prije epidemije koronavirusa, koja je zahvatila svijet sa zime 2020, ali ja ću je pamtiti po epidemiji. Bježati u šume, među stabla, tamo gdje nema zaraženih, u napuštena tvornička predgrađa, puste teretne kolodvore, u močvare i planine Ivanova bluesa…“, dojmovi su koje je zapisao Miljenko Jergović o Ivanu Škrabeu, kantautoru iz Jastrebarskog sa zagrebačkom adresom i o njegovoj pjesmi „Napustite gradove“.

Iako je Škrabe na regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni prisutan desetak godina debitantski album, "Dodirom slobode", objavio je tek 2018. godine. Na tom se albumu našla i pjesma „Napustite gradove“ za koju je ovih dana završen i spot na koji teško da ćete naići gledajući komercijalne televizijske kuće.

Album je sniman u slovenskoj Škofjoj Loki u studiju producenta i glazbenika Dejana Lapanje. Glazbu i tekst napisao je Škrabe, pjesmu je, naravno on i otpjevao, svirajući akustičnu gitaru, dok ženski prateći glas koji ćete čuti pripada slovenskoj pjevačici Katarini Juvančič. Režiju spota s melankoličnim okusom potpisuje Doringo.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube