PRIČA IZ "PTSP SPOMENARA": Pušiš li?

Dragan Bursać

22. veljače 2019.

PRIČA IZ "PTSP SPOMENARA": Pušiš li?

Lupiga je večeras u birtiji. Od 20 sati u zagrebačkom klubu No sikiriki imamo čast ugostiti bosanskohercegovačkog novinara i književnika Dragana Bursaća te pjesnika i izdavača Ramiza Huremagića iz sarajevske izdavačke kuće Centar Samouprava. Za ugošćavanje ovog dvojca ne treba neki veliki povod, ali recimo da bi to mogao biti „PTSP spomenar“, Bursaćeva nedavno objavljena knjiga u izdanju Samouprave. Kao posljednji poziv da s Lupigom budete u birtiji poklanjamo vam jednu od priča iz „PTSP spomenara“. 

"PTSP SPOMENAR" DRAGANA BURSAĆA: "Morao sam se riješiti trauma i svog PTSP-a"

BORIS DEŽULOVIĆ: Draganetina Bursać

S LUPIGOM U BIRTIJI: Dragan Bursać i Ramiz Huremagić na ispitivanju

S Lupigom u birtiji

''Pušiš li?''

''Ne pušim stari, svega mi!''

''Brineš li se za brata i mater?''

''Ma brinem, al' me buraz uvijek nešto zajebava!''

''Sve će biti dobro. Eto mene poslije 20. septembra, pa ćemo na pivo, da se ko muškarci ispričamo. Treba sad biti pametan, zlo je vrijeme. Treba ići što dalje. Razgovaraćemo, pa vidjeti.''

Ovo je bio moj posljednji razgovor sa ocem. Telefonski. Negdje je mogao biti 15. septembar 1992. godine. On u Bosanskom Petrovcu, ja u Sremskoj Mitrovici. Četiri dana poslije, srpska vojska ga je odvela sa posla, poput džaka krompira u civilu sa radne obaveze, natovarila ga u kamion i u dogovorenoj sačekuši je likvidiran. Ubijen. Otjeran u smrt jer je mislio drugačije, bio drugačiji i imao ženu šokicu.

Nisam ga slagao. Nikada do tada cigarete zapalio nisam, nit' sam se pive vatao. 

Sjećam se, dva dana poslije njegove pogibije, kupio sam kutiju HB-a i litru neke subotičke votke praškare. Otrovao sam se u mitrovačkom parku. Ne pušim i ne ločem te rakijetine. 

Al' mi žao što sa starim nikad to dogovoreno pivo nisam popio i ispričao se kao što to rade muškarci. 

Ima tako noći poslije životnih bura, kad bi mi baš sjela krigla piva sa ocem i to njegovo smireno ''sve će biti dobro". Mislio sam da će mi vremenom to ishlapiti, ali jok. Kako starim, on mi je sve mlađi, ja matoriji, a zla vremena, jebem li ih, nikako da nas se kanu. 

A, bilo bi dobro popiti pivo na ovu vrućinu, šta veliš ćaća, a?

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Samouprava