BEZ SIGURNOSTI I U STALNOM STRAHU: Prekarijat kao naša stvarnost

I. F.

3. srpnja 2015.

BEZ SIGURNOSTI I U STALNOM STRAHU: Prekarijat kao naša stvarnost

„To je nesigurni oblik rada u kojem nisi siguran koje ti je radno vrijeme, kada ti je radno vrijeme, koliki će ti biti honorar, na koji način ćeš naplatiti svoj rad…“, poprilično je točan opis prekarnog rada koji je dala jedna od akterica novog video priloga Udruge BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju. Zadnjih godina kod nas je nastala cijela vojska prekarnih radnika, dobrim dijelom mladih ljudi, od kojih veliki broj s niskim ili bez ikakvih radnih prava nije niti svjestan da spada pod pojam prekarijat. Zajednički osjećaj im je potpuna nesigurnost i besperspektivnost te posvemašnji strah za egzistenciju. „Spremna sam raditi stvari u kojima ne bih uživala ili u koje ne bih vjerovala, ako bih imala egzistencijalnu sigurnost koju ne mogu imati s prekarnim radom“, ponovno će reći ista akterica BRID-ovog video priloga.

O prekarijatu je prošle godine za Lupigu govorio Guy Standing, član britanske Akademije društvenih znanosti, koji je svojom knjigom „Prekarijat, nova opasna klasa“ dobrim dijelom i popularizirao ovaj termin, a što o toj temi imaju reći prekarni radnici Darko, Jana i Zrinka pogledajte u novom video prilogu BRID-a.

 

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".