ŠOKANTNO - #PRIRODNAŽENA: Mala revolucija Kristine Kovač

Lana Bobić

18. srpnja 2021.

ŠOKANTNO - #PRIRODNAŽENA: Mala revolucija Kristine Kovač

Pjevačica i skladateljica Kristina Kovač prije tri je dana objavila fotografiju s ljetovanja na kojoj su ona i kćer, prekrasno nasmijane, bez šminke, filtera, sasvim prirodne i opuštene, sretne ... Tu su fotografiju prenijeli srbijanski tabloidi uz prateće naslove o tome kako je „propala“ Kristina Kovač. Uz senzacionalističku opasku „ŠOKANTNO“ pisali su kako je „nekad zgodna brineta“ danas neprepoznatljiva, sijeda, puna bora, staračkih pjega i „baš stara“.

Pored žene koja je izašla iz kalupa u kakve nas se uporno uteže, mediji su propustili na fotografiji vidjeti opuštenost i sreću. Naime, kada su u pitanju žene, sadržaj se prečesto stavlja u drugi plan. Tako kada izaberemo nove saborske zastupnice, ne čitamo o njihovim kompetencijama i uspjesima u karijerama koliko o njihovim outfitima kad prvi dan zakorače u zgradu Sabora. 

Kada slavne žene rode, ne čitamo o njihovim iskustvima poroda i majčinstva, čitamo i gledamo kako su se brzo „vratile u formu“ i kako odlično izgledaju netom nakon poroda. U toj mjeri da je za slavne žene skoro pa normalno iz rodilišta izaći našminkana i sređena dok se one nesređene i nenašminkane maltene slavi kao ikone feminizma jer su pokazale toliko hrabrosti da se nekoliko dana nakon poroda ne zamaraju onime što bi za ženu valjda trebalo biti najvažnije - izgledom.

Nemojte me krivo shvatiti, nema ništa loše u tome da se žena voli urediti i srediti, našminkati, bojati kosu, nositi pete i odjeću kakvu god želi. Problem je kada se zbog imperativa ljepote i mladosti gubi neopterećenost, opuštenost, kada od industrije ljepote nametnuti imperativi postanu okovi i kada zbog neofarbane kose nismo u stanju prepoznati sreću. Problem je kada forma postaje prvotna, a sadržaj drugotan.

ONA je u patrijarhalnom društvu, uvijek drugotna.

Nemojmo se zavaravati, industrija ljepote sa svojim nametnutim, nerealnim standardima je industrija patrijarhata i njegovih mehanizama potlačivanja žena. U kapitalističkom ruhu, naravno.

Zato je reakcija Kristine Kovač na medijske napise o njoj pravi mali revolucionarni čin. U trenutku kada je pozvala žene da dijele svoje fotografije na kojima su baš takve kakve jesu, bez šminke, bez filtera, teško da je mogla previdjeti kako će kampanja #PrirodnaŽena preplaviti društvene mreže i postati svojevrstan prostor podrške u kojem je žena ženi - žena.

Jer iako smo do godine gospodnje 2021. izborile mnoga prava, očito još nismo izborile pravo da naprosto budemo kakve jesmo. Da se naša sreća primijeti prije nego naša bora, da naša tuga bude važnija od naše masne kose, da ono što imamo reći bude važnije od onoga u što smo odjevene dok to govorimo, a da ono što možemo učiniti bude važnije od marke cipela ili tipa manikure koje nosimo.

Da budemo baš takve kakve jesmo, da zbilja budemo prvotne

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kristina Kovač