RAT SIMBOLIMA: Petokrakom na srpske trobojnice

A.B.

2. studenog 2021.

RAT SIMBOLIMA: Petokrakom na srpske trobojnice

Malo čudo dogodilo se ovoga lipnja u novosadskom kvartu Liman. Tog mjeseca u Novom Sadu su održani izbori za mjesne zajednice. U njih 39 od 42 pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića. No, SNS nije osvojio i Liman. U tri od pet limanskih mjesnih zajednica SNS je poražen. Društvene mreže odmah su se počele zabavljati s tom informacijom, pa su se dijelili memovi na kojima su nepokorena galska sela iz legendarnog Asterixa okružena rimskim imperijem i nazvana Liman 1, Liman 3 i Liman 4.

Nekih dva mjeseca kasnije po fasadama zgrada na Limanu su masovno počeli nicati crteži srpskih trobojnica. Ne jednom, nego se to događalo danima, točnije noćima, bez da je policija ikada pronašla tko su osobe koje crtaju po tuđim fasadama.

Liman
Masovna pojava na Limanu uslijedila je nakon izbora (FOTO: 021.rs)

Opozicija je za ovu pojavu optuživala SNS tumačeći to kao prijeteću poruku vladajućih građanima Limana koji nisu glasali za njih na izborima za mjesne zajednice. IZ SNS-a su na te optužbe odmahivali rukom i prebacivali priču na svoj mlin, tvrdeći da oni nikoga ne zastrašuju i pitajući se zašto uopće nekom smetaju srpske trobojnice

Prije toga je Limanom, kako je pisao 021.rs, prošetalo nekoliko stotina mladih s transparentom „Predaja nije opcija“ i zastavom s likom Aleksandra Vučića, da bi prošli mjesec na zgradi mjesne zajednice Liman, na mjestu namijenjenom za državnu zastavu, osvanula hrvatska zastava. Mnogi na Limanu su i to protumačili kao jasnu poruku - „niste glasali za SNS, znači da ste ustaše“. 

Liman
"Uznemireni građani" snimili su hrvatsku zastavu na zgradi mjesne zajednice Liman (SCREENSHOT: YouTube)

Međutim, netko s Limana se nakon svega odlučio i dobro zajebavati, pa je na srpske trobojnice sinoć dodao zvijezde petokrake, što se tamošnjim patriotima zadojenima antikomunizmom zasigurno neće svidjeti. Na nekim mjestima, uz petokrake je nadopisano „smrt fašizmu“ i znak anarhije. Čini se kako će sada „noćni moleri“ s trobojnicama sada imati puno posla.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: 021.rs