1. GODINA DEMOKRATSKOG SOCIJALIZMA: "Više nam se ne smiju, njihovo vrijeme ističe!"

Lupiga.Com

4. travnja 2015.

1. GODINA DEMOKRATSKOG SOCIJALIZMA: "Više nam se ne smiju, njihovo vrijeme ističe!"

"Moramo prestati sa priklanjanjem Briselu i Frankfurtu i umjesto toga sa grčkom Sirizom, španjolskim Podemosom, njemačkim Die Linke, hrvatskom Radničkom frontom i drugima voditi zajednički boj za drugačiju Evropu!", odjekivalo je kulturnim centrom Španski borci u Ljubljani, gdje je u subotu održan je prvi kongres slovenske Inicijative za demokratski socijalizam - političke snage koja je u samo godinu dana od formiranja polučila uspjeh u Sloveniji kakvom se nitko nije nadao. Lupiga vam donosi govor koordinatora inicijative Luke Meseca koji nakon razvoja situacije u Grčkoj i drugim europskim državama konstatira da se demokratskom socijalizmu više ne smiju oni čije vrijeme prolazi.

Tovarišice, tovariši,

Drugarice, drugovi,

Prošla je godina dana od osnivanja Inicijative za demokratski socijalizam. Jedna godina, otkad je toliko puta prokleta riječ socijalizam ponovno dobila pravo postojanja u slovenskom političkom prostoru. Jedna godina otkada smo mi, socijalistkinje i socijalisti, prvi put okupili tu, u dvorani Španskih boraca, da i u Sloveniji kažemo NE neoliberalnom kapitalizmu i predočimo mu jasnu alternativu: demokratski socijalizam.

Kad sam lani govorio na ovoj pozornici, svoj sam govor završio sa riječima „2014. godina će biti odlična!“. A kad sam te riječi rekao, nisam mogao ni zamisliti kakav prodor ćemo uistinu napraviti u narednim mjesecima. Da ćemo samo četiri mjeseca nakon kongresa biti dio parlamentarne koalicije Udružena ljevica sa šest poslanika. Da ćemo osam mjeseci kasnije uživati treću po veličini podršku od svih stranaka u Sloveniji i da ćemo samo 12 mjeseci kasnije biti dobivena jedna od velikih bitki u borbi za slobodu i jednakost, na koju smo se obavezali u našem statutu i programu.


Luka Mesec (FOTO: IDS/Facebook)

Drugarice i drugovi, revolucija je počela!

Revolucija je počela i zato nema vremena da počivamo na lovorikama. Unatoč pustoši koju je za sobom ostavila kriza kapitalizma, kotač povijesti se i dalje nesmiljeno vrti u korist kapitala i njegovim političkim zastupnicima. U Sloveniji smo dobili još jednu vladu koja nastavlja sa doktrinom šoka, koju je započela vlada Janeza Janše, nastavila vlada Alenke Bratušek, a sada je štafeta u rukama Mire Cerara. Glavne politike na dnevnom redu su još uvijek privatizacija, stezanje kaiša i bespogovorno klanjanje Briselu i financijskim tržištima.

Te vlade i te politike Sloveniji čine nepopravljivu razvojnu, društvenu i privrednu štetu, zato naš prioritet mora biti da ih zaustavimo!

Samo u zadnja tri mjeseca je vlada Mire Cerara najvjerojatnije nepopravljivo odredila sudbinu najboljih slovenskih robnih marki, Elana, Radenske, Pivovare Union i Laško, Polzele, Adrie. S time Slovenija tone još dublje na evropsku i svjetsku periferiju. Nekad samostalna poduzeća sada postaju podružnice tuđih multinacionalki, profit odlazi iz države, centri moći i odlučivanja su iz dana u dan sve dalje od demokratske volje naroda. Sa svakim prodanim poduzećem se udaljujemo od uslova za radničko upravljanje i od uslova demokratsko-socijalističke ekonomije, koja se ne temelji na profitu, nego služi potrebama ljudi i ne uništava okoliš!


Prepuna dvorana (FOTO: IDS/Facebook)

U godini koja je pred nama morat ćemo još odlučnije nastupati protiv privatizacije i zauzeti se za zadrugarstvo, radničko upravljanje i ekonomsku demokraciju!

Druga stvar protiv koje se moramo mi, demokratski socijalisti, beskompromisno boriti su slovenske političke elite, koje ne propuštaju priliku da se podrede domaćem ili međunarodnom kapitalu.

Protiv elita, koje sada zbog nekakvih obaveza prema Briselu rasprodaju državnu imovinu. Te elite sada naprimjer prodaju NKBM (Nova Komercijalna Banka Maribor op.prev.), banku u koju je Slovenija u zadnje dvije godine uložila preko milijardu eura, za pišljivih 200 milijuna i to fondu spekulativnog kapitala!

Protiv elita koje zbog pokornosti njemačkoj hegemoniji prema vladi drugarske Grčke nastupaju oštrije nego sama njemačka nomenklatura.

Protiv elita koje na nastupnom sastanku pitaju novog američkog ambasadora u Sloveniji, kada misle SAD ili NATO vojno intervenirati u neposlušnoj Grčkoj!

I ubuduće ćemo voditi beskompromisnu borbu protiv tih kompradora, koji s jednom rukom pomažu slomiti Grčku i prisiljavati je na drakonske mjere štednje, a s druge strane te iste mjere uvode kod nas sa izgovorom da su takva pravila igre u Evropi, da je to evropski način. Kao da ta pravila nisu sami kreirali!

Sad imamo fiskalno pravilo, novi štedljivi budžet, kronični nedostatak investicija, rezove na stipendijama i socijalnim davanjima, dodatno smanjenje naknade za nezaposlene. Sve su to posljedice točno te, sluganske politike. Politike koja interese kapitala postavlja ispred interesa ljudi!


"Veliki broj bitaka je pred nama" (FOTO: IDS/Facebook)

Drugarice i drugovi!

Nedavno smo dobili važnu bitku za slobodu i jednakost – izjednačenje prava istospolno orijentiranih osoba - a veliki broj bitaka je još pred nama.

Moramo izboriti da se prestane sa privatizacijom i da se umjesto nje uvede radničko su-upravljanje i samoupravljanje.

Moramo prestati sa priklanjanjem Briselu i Frankfurtu i umjesto toga sa grčkom Sirizom, španjolskim Podemosom, njemačkim Die Linke, hrvatskom Radničkom frontom i drugima voditi zajednički boj za drugačiju Europu!

Moramo okončati mjere štednje i iskorištavanja i umjesto toga otpisati dugove siromašnim, ograničiti plaće na omjer 1:5, provesti pravednu poreznu reformu, boriti se protiv poreskih oaza i strogo regulirati kapital!

I zadnje, ali ne i posljednje, kao što je pokazala afera sa honorarima, eksploatacija i profiterstvo nisu ograničeni samo na privatni sektor, bit će potrebno dobro provjetriti i javni sektor.

To su neke od zadaća koje su pred nama. A što više budemo išli, strmiji će biti put i opasniji protivnici.

Kao stranka Inicijativa za demokratski socijalizam i kao koalicija Udružena ljevica zato ne smijemo izgubiti ni mjesece ni dane u borbi za socijalizam. Sljedeće godine će više snage trebati upregnuti u širenje naše regionalne mreže, izgradnju pokreta, uključivanje novih članica i članova, obrazovanje i prije svega daljnju demokratizaciju odnosa u našoj stranci i koaliciji, da bismo sami, svojim primjerom, nudili viziju stvarnog demokratskog, pravednog društva budućnosti: demokratskog socijalizma.


"Još nedavno su se elite smijale demokratskom socijalizmu" (FOTO: IDS/Facebook)

Drugarice i drugovi,

Svoj lanjski govor sam završio rekavši da će 2014. godina biti odlična. 2015. godina će biti još bolja! Sjetimo se, još nedavno su se elite smijale demokratskom socijalizmu. Lani su se prestali smijati. Ove godine ćemo im zajedno pokazati da je njihovo vrijeme to koje ističe!

 

Za Lupigu preveo i prilagodio Zoran Scout Ivančić. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Inicijativa za demokratski socijalizam/Facebook