ISKORISTITE PRILIKU: Evo besplatne knjige Igora Štiksa

I.F.

29. travnja 2020.

ISKORISTITE PRILIKU: Evo besplatne knjige Igora Štiksa

Redovi pred knjižarama diljem Hrvatske, koje smo mogli vidjeti prvog dana nakon što su popustile epidemiološke mjere, jasno su pokazali kako građani, koliko god to izdavačima sumnjivo izgledalo, ipak imaju potrebu za knjigom. U vremenima kada je knjiga manje dostupna, zagrebačka izdavačka kuća Fraktura odlučila je na besplatno čitanje ponuditi jedno svoje izdanje. 

Igor Štiks
Igor Štiks (FOTO: Velija Hasanbegović)

Radi se o romanu prvijencu Igora Štiksa„Dvorac u Romagni“, koji se trenutno na Frakturinoj on-line prodaji niti ne može nabaviti, jer je, kako kažu u Frakturi, „odavno rasprodan“. Prvo izdanje „Dvorca u Romagni“ objavljeno je 2000. godine, a nakon toga je uslijedilo još nekoliko izdanja, pogotovo nakon što je „Elijahovom stolicom“ Štiks potvrdio da je „vodeći književni glas svoje generacije“, kako je to primijetio danas pokojni slovenski pjesnik i kritičar Aleš Debeljak u mešunarodnom časopisu World Literature Today. Inače, „Elijahovu stolicu“ Lupiga je uvrstila među najdojmljivija prozna izdanja 2006. godine.

INTERVJU – IGOR ŠTIKS: „Ovo je naših '100 godina samoće' ispričanih kroz 100 godina državljanstava“

PDF izdanje „Dvorca u Romagni“ Fraktura je isprva poslala onima koji su na njenoj mailing listi. S obzirom da se radi o izvanrednom romanu Lupiga je ovu izdavačku kuću zamolila da PDF knjige stavi na neki javno dostupni servis kako bismo ga mogli ponuditi svojim čitateljima. U Frakturi su pristali na to i stoga smo sada u mogućnosti uputiti vas, s najtoplijim preporukama, da besplatno pročitate prvi Štiksov roman koji možete pronaći na ovom linku.

Dvorac u Romagni
Naslovnica "Dvorca u Romagni" (ILUSTRACIJA: Fraktura)

Ukratko ćemo samo reći kako ovaj kratki roman paralelno prati dvije priče, jednu koja se događa u renesansnoj Italiji i drugu iz prvih godina Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

„Priče odražavaju i iskrivljuju jedna drugu, a sudbine likova povezuju se premošćujući vrijeme i prostor. Svojom promišljenošću i ozbiljnošću, 'Dvorac u Romagni' potvrđuje snagu romaneskne forme koja se suprotstavlja prirodi vremena i sjećanja“, pisao je o romanu kanadski tjednik Vue Weekly.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay