PODSJETNIK NA PROLIVENU KRV: Zacrvenio se glavni trg u Skoplju

Sonja Stojadinović

7. lipnja 2016.

PODSJETNIK NA PROLIVENU KRV: Zacrvenio se glavni trg u Skoplju

Na godišnjici smrti Martina Neškovskog, mladića ubijenog 6. lipnja 2011. godine tijekom proslave pobjede VMRO DPMNE na izvanrednim parlamentarnim izborima, demonstranti su podsjetili vlast da pravda još uvijek nije zadovoljena. Naime, 22-godišnji mladić pokušao je doći do bivšeg premijera i čelnika tada pobjedničke stranke, Nikole Gruevskog, kako bi mu čestitao, ali ga je policajac Igor Spasov, pripadnik specijalnog odreda policije spriječio i pretukao na smrt.

Masovni prosvjed u Skoplju je, po pravilu uobičajenom posljednjih tjedana, započeo ispred zgrade Specijalnog javnog tužiteljstva, a nastavio se ispred zgrade vlade. Policija je s jakim snagama formiranim u kordone sprječavala prilaz zgradi vlade, ali prosvjednici su koristeći male prolaze i uličice ipak mimoilazili policijske kordone da bi se na koncu masovno skupili pred zgradom vlade. Tamo su isporučili dva zahtjeva. Prvi da se Ustavni sud izjasni povodom ustavnosti Specijalnog javnog tužiteljstva koje se nalazi pod pritiskom vlasti kako bi prestalo s radom, te drugi - puštanje iz pritvora svih uhićenih prosvjednika.

Krvav trg Skoplje Ploštad
Poznati Ploštad se zacrvenio (FOTO: Facebook)

Rok za ispunjavanja ovih zahtjeva je 18. lipanj, a posljedice njihovog neispunjavanja su radikalizacija prosvjeda. Najavljena je blokada glavnih raskrižja u Skoplju 8. lipnja kako bi se podsjetio ostatak građana da je vrijeme da se probude i napokon shvate zašto ljudi svakog dana prosvjeduju već skoro dva mjeseca.

Glavni gradski trg koji je ispunjen raznim spomenicima, a koji su dio u svijetu neviđeno kičastog projekta Skoplje 2014, bio je obojen crvenom bojom kao simbol krvi koja je prolivena ubojstvom Martina Neškovskog. Njegov ubojica, policajac Spasov, osuđen je na 14 godina zatvora, a na ovom mjestu treba podsjetiti kako je objavljivanje snimljenog razgovora bivše ministrice unutarnjih poslova, Gordane Jankulovske, te bivšeg direktora Uprave za sigurnosti i kontrašpijunažu, Saše Mijalkova, putem koga je javnost saznala da su pokušali prikriti ovo ubojstvo, bio okidač za početak prosvjeda 5. svibnja 2015. godine. Naime, ovaj se dvojac dogovarao kako da se zataška ubojstvo i da operu svoju stranku i sebe bilo kakve odgovornosti. Iako je policajac ubojica u zatvoru, do sada nitko nije odgovarao za pokušaj prikrivanja ubojstva.

Krvav trg Skoplje Ploštad
Za pokušaj prikrivanja ubojstva Martina Neškovskog još uvijek nitko nije odgovarao (SCREENSHOT: RSE)

Prosvjedom su danas građani podsjetili i na ostale zahtjeve koji su uvjet za izlazak iz krize - formiranje tehničke vlade, početak pregovora koji će izvaditi zemlju iz krize, ostavka predsjednika Makedonije, Gjorgea Ivanova, formiranje posebnog odjeljenja na Kaznenom sudu koji će se baviti slučajevima koji su pod jurisdikcijom Specijalnog javnog tužiteljstva. 

Krvav trg Skoplje Ploštad
Krvavo crveno (FOTO: Facebook)

Iako je danas predsjednik Ivanov povukao ostatak abolicija, to nije smirilo prosvjednike. Oni smatraju kako predsjednik mora dati ostavku na svoje funkcije, jer je sve što je do sada napravio, bilo samo na štetu države i njenih građana. Vrijedi spomenuti i kako ne postoji političar u povijesti nezavisne Makedonije koji je toliko bio predmet šale i satire makedonske javnosti.

Krvav trg Skoplje Ploštad
Komunalne službe po nalogu vlasti su bile neuobičajeno revnosne te je, nedugo nakon što su se prosvjednici razišli, crvena boja uklonjena s trga (FOTO: Facebook)

Za kraj još samo primijetimo kako su komunalne službe po nalogu vlasti bile neuobičajeno revnosne te je, nedugo nakon što su se prosvjednici razišli, crvena boja uklonjena s trga.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook