O NARODNJACI: Politički paceraj kakav se dugo ne pamti

Ante Radić

6. lipnja 2017.

O NARODNJACI: Politički paceraj kakav se dugo ne pamti

Ivan Vrdoljak možda će ostati predsjednik HNS-a, a možda i neće. Doznat ćemo to idućih dana ili tjedana. No, to zapravo i nije previše važno. Njegova politička karijera efektivno je završena, pa makar se još neko vrijeme i održi na čelu te stranke. Potpuno je to jasno nakon svega što je Vrdoljak izveo u posljednjih mjesec dana. Takav politički paceraj dugo se ne pamti u hrvatskoj politici, a takav primjer ne bismo uspjeli naći ni u recentnijoj politici zemalja Europske unije.

U svježem je još sjećanju Tomislav Karamarko, koji je od potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a munjevitom brzinom postao bivši političar. Ali, čak se ni Karamarka ne može uspoređivati s Vrdoljakom. Naime, Karamarko se u rušenje Vlade upustio kad nije imao drugog izbora. Bio je prisiljen krenuti u projekt preslagivanja jer su ga Most i tadašnji premijer Tihomir Orešković željeli izgurati iz Vlade. Nije uspio i Karamarko je danas primjer političke autodestrukcije. Vrdoljak, međutim, nije djelovao ni pod kakvim pritiskom, imao je čistu i lagodnu poziciju u HNS-u i u parlamentu, ali vukao je poteze koji su nedvosmisleno pokazali da je on potpuno zalutao u visoku politiku i da to jednostavno nije za njega.

Zahvaljujući Zoranu Milanoviću, koji je iz još nepoznatih razloga, bio jako slab prema HNS-u, Vrdoljakova stranka u Saboru ima devet zastupnika. Oni se pozivaju na stotinjak tisuća preferencijskih glasova njihovim kandidatima na listi Narodne koalicije, ali vrlo je upitno bi li ti birači podržali HNS i da su na prošle parlamentarne izbore izašli samostalno, a ne u koaliciji sa SDP-om. 

Ivan Vrdoljak
Potpuno zalutao u visoku politiku - Ivan Vrdoljak (FOTO: Lupiga.Com)

Otkako Davor Bernardić vodi socijaldemokrate, Vrdoljak se počeo distancirati od SDP-a i nazirala se njegova strategija. Naumio je na sljedećim izborima za Sabor nastupiti zajedno s IDS-om i možda još s kojom manjom strankom, osvojiti tako određeni broj mandata, a politička situacija u Hrvatskoj je takva da ih i šest-sedam može biti presudno, i onda imati odriješene ruke da koalira i s HDZ-om. Vrdoljak je isticao da su HNS liberali i da stoga mogu surađivati s ljevicom, ali i s desnicom. 

Predsjednik HNS-a je, međutim, došao u priliku da odlučuje između dvije strane puno ranije nego što je planirao. Naime, premijer Andrej Plenković je krajem travnja izbacio iz Vlade Mostove ministre i nužni su mu bili novi koalicijski partneri. Vrdoljak je u startu demantirao sve spekulacije da će narodnjaci pomoći Plenkoviću u zadržavanju parlamentarne većine, ali ponašao se na način da nikako nije uspijevao odagnati sumnje da koketira s HDZ-om. S obzirom da je Božo Petrov prešao u oporbu, HDZ ga je želio smijeniti s mjesta predsjednika Sabora, a Vrdoljak i nekolicina zastupnika HNS-a potpisali su takav zahtjev. Zašto je smatrao da je za opoziciju bolje da za predsjednika Sabora dođe Gordan Jandroković iz HDZ-a? Vrdoljak to nikada nije objasnio. Pridružio se rušenju Petrova iako je znao da u tom slučaju on sam više neće biti potpredsjednik Sabora, s obzirom da Most ima više zastupnika nego HNS, pa će im pripasti ta dužnost.

Istina, HNS-ovci nisu glasovali za Jandrokovića, izjasnili su se i za opoziv ministra Zdravka Marića, ali Vrdoljak je i dalje ostavljao dojam čovjeka koji nešto muti s HDZ-om. Neprestano je, primjerice, govorio da su prijevremeni parlamentarni izbori loša opcija za Hrvatsku, navodeći pritom sličnu argumentaciju kao Plenković. Ali, unatoč tome predložio je glasovanje o nepovjerenju Vladi. Budući da mu SDP, zato što je oporbi za micanje Marića nedostajao ključni 76. glas, nije to htio potpisati, ova je inicijativa propala. I što Vrdoljak tada čini? Usred kampanje za lokalne izbore u kojoj su HDZ i HNS bili politički protivnici, u nedjelju je to priznao, pregovarao je s Plenkovićem o ulasku u Vladu. Nešto posve neshvatljivo. 

Anka Mrak Taritaš
Kiseli smiješak Anke Mrak Taritaš nakon „spina“ svog stranačkog šefa (FOTO: Hina/Dario Grzelj)

Nekoliko dana prije drugog izbornog kruga, mediji su bili puni nagađanja da je Vrdoljak sve dogovorio i da je HNS novi HDZ-ov partner. Vrdoljak se nije potrudio to opovrgnuti. Štoviše, putem Twittera je poručio da će obrazovna reforma biti makar njemu to bilo zadnje što će napraviti u politici. Mnogi su iz toga zaključili da se Vrdoljak sprema koalirati s HDZ-om, pokrivajući se "višim interesom", i ne mari za političku štetu koju bi HNS zbog toga pretrpio. 

U takvim se okolnostima održao drugi krug lokalnih izbora, u kojem je više HNS-ovih kandidata pokušalo pobijediti. Informacije o Vrdoljakovom petljanju s HDZ-om predstavljale su im značajan teret. Za dosta njih, pokazalo se, pretežak. Predrag Štromar krahirao je u izboru za varaždinskog župana dobivši nevjerojatnih 8.000 glasova manje nego u prvom krugu. U Zagrebu je izgubila i Anka Mrak Taritaš, a Vrdoljak je u nedjelju navečer zablistao obrazloženjem svojeg spomenutog tweeta. Htio je tako, kazao je, odmaknuti HNS od Anke Mrak Taritaš, kako bi ona privukla što više neopredijeljenih birača. Bio je to, tvrdi Vrdoljak, njegov "spin". On je, dakle, dogovarao koaliciju s HDZ-om, a to je na posredan način davao do znanja javnosti s ciljem da time pomogne kandidatkinji HNS-a za zagrebačku gradonačelnicu? Čak ni jednom Karamarku ovo nikad ne bi palo na pamet. 

Ali, tu nije bio kraj. Vrdoljak je, dok su se čekali izborni rezultati, rekao novinarima da će stranačkim tijelima HNS-a predložiti da odbace suradnju s HDZ-om i ulazak u Vladu. Pa čime se onda bavio posljednjih dana? Vrdoljak je zaspinao samog sebe. Potvrdio je to jučer izjavom da će staviti na raspolaganje mandat predsjednika stranke. Kao da je shvatio da se naprosto "prekombinovao" i da se iz toga više ne može izvući. Možda će, ponovimo, Vrdoljak nekako ostati šef stranke, ali on je politički gotov. Malo će ga tko nakon ovog fijaska ozbiljno doživljavati. 

Objektivno, nije to veliko iznenađenje. Vrdoljak pripada grupaciji u HNS-u koja se, doduše, poziva na europske vrijednosti, ali im je jedino bitno negdje se "ugraditi". Jaz između onoga što proklamiraju i njihovih intimnih čežnji toliki je da im je potrebna iznimna vještina kako ne bi upali u tu provaliju. Vrdoljak tu političku vještinu niti izbliza ne posjeduje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Dario Grzelj/Tomislav Pavlek

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"