KONFABULATOR: Otkrivena misterija premijerovog puta u Australiju – Milanović zatražio azil

Ante Radić

8. ožujka 2014.

KONFABULATOR: Otkrivena misterija premijerovog puta u Australiju – Milanović zatražio azil

Iako su mediji donosili razne špekulacije o razlozima putovanja hrvatskog premijera u daleku Australiju, nitko nije mogao ni pretpostaviti što zapravo stoji iza svega. Naime, Zoran Milanović je odmah po slijetanju na australsko tlo od šokiranih policajaca zatražio azil, objasnivši da ga već više od dvije godine u domovini progone rebalans proračuna, manjak investicija i neprestani pad BDP-a, što mu je život učinilo nesnošljivim i nagnalo ga da san o boljoj budućnosti potraži na drugom kraju svijeta. Australski mediji objavili su da je ovo prvi visoki politički dužnosnik neke zemlje koji se odlučio skloniti „Down Under“.

Čim je zrakoplov s premijerom sletio na australsko tlo, prema uobičajenom protokolu, policijsko vozilo stiglo je do zrakoplova, a vidjevši uvaženog gosta iz Hrvatske kako kleči licem uronjenim u tlo, pomislili su da je Milanoviću pozlilo pa su ga stali dizati. Pozvana su i kola hitne medicinske pomoći, no ispostavilo se da je premijer kleknuo samo kako bi poljubio australsku zemlju. Odmah je policajcima predao svoje dokumente i izjavio da službeno traži azil, što je šokiralo i policajce, ali i cijelu hrvatsku delegaciju, koja očito o planovima svog šefa nije ništa znala. Zbog toga je umalo izbio i diplomatski skandal, jer je ministar obrane Ante Kotromanović vukao Milanovića prema zrakoplovu, govoreći mu da ne sramoti hrvatski rod i narod, dok je predstojnik Milanovićevog kabineta, Tomislav Saucha, šefa vukao na drugu stranu, ponavljajući „ukoliko je šef zatražio azil, tražim ga i ja“.

Da je premijer ovaj potez vrlo pomno planirao, govore i izjave svjedoka, koji prepričavaju da je sa sobom imao pripremljenu fotografiju veličine 35x45 mm i dva već popunjena formulara, koje je izvadio iz unutarnjeg džepa sportskog sakoa. S obzirom da budžet hrvatskim medijima nije dozvoljavao praćenje premijera na ovakvo egzotično putovanje, ovaj prizor nažalost nije snimljen.

Sydey
Premijerov zrakoplov u sydneyskoj zračnoj luci (FOTO: Maxim75)

Prije nego li je Milanovića sigurnosna služba odvela na davanje izjave o razlozima zahtjeva za azilom, premijera su u aerodromskoj zgradi zaustavili malobrojni novinari lokalnih Croatian Timesa i Novina Horvackih te ga zapitali o čemu se radi.

„Morao sam. Od istine se ne treba skrivati. Hrvatska je postala nepodnošljiva za življenje i teško mi je nositi se s tolikim obavezama koje mi nalaže moja funkcija. Kad prvi ešalon ne može živjeti kak' spada, onda možete misliti koliko je situacija u Hrvatskoj dramatična“, objasnio je premijer australskim novinarima hrvatskog porijekla koji su u znak protesta protiv njegove „antihrvatske politike“ nosili broševe s likom Ante Pavelića.

Na pitanje radi li se o političkom azilu, Milanović je tek u prolazu dometnuo da je njegov zahtjev čisto ekonomske prirode. Imajući u vidu tu izjavu postavlja se pitanje kako će premijer dokazati da je u domovini proganjan zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja, što je uvjet za odobrenje azila.

Ante Kotromanović
Kotromanović u razgovoru s australskom sigurnosnom službom (FOTO: Croatian Times)

U javnost je, posredstvom The Australiana, koji se poziva na izvore bliske Odjelu za strance u Sydneyu, procurio tek dio Milanovićeve izjave iz koje se vidi da je premijer izabrao Australiju zbog toga što je to jedna od najudaljenijih točaka od Hrvatske, a da je pri tom i vrlo ugodna za život.

„Čujte, BDP je opet pao za 1,2 posto, i to pada svaki kvartal za redom otkako smo mi na vlasti, privatnih investicija nema, predstečajne nagodbe se nisu pokazale osobito učinkovitima, pojedini ministri me izdaju, a rebalans proračuna je teška muka i jednostavno sam prisiljen na ovaj potez. Živimo iznad svojih mogućnosti i mislim da sma ovim dokazao da sam uistinu u svojoj zemlji proganjan“, prenosi The Australian dio Milanovićeve izjave.

Inače, veliku pozornost domaći su mediji ovoga tjedna dali odlasku hrvatskog premijera u daleku Australiju. Nagađalo se zašto premijer baš sada, u trenutku kada se izlazak iz krize ne nazire i kada se odlučuje o rebalansu proračuna, odlazi na tako dalek put, koji na prvi pogled nema apsolutno nikakvu važnost. Dio javnosti bio je uvjeren da se radi o običnom turističkom izletu na račun poreznih obveznika, međutim nitko nije ni slutio što zapravo stoji iza ovog „državničkog“ posjeta.

Zoran Milanović
Prema vlastitom priznanju Milanović se vidi kao tvornički radnik u nadzoru proizvodnje (FOTO: Arhiva)

Navodno, prema australskom zakonu, tražitelj azila ukoliko mu isti bude odobren, prvih godinu dana boravka mjesečno dobiva pomoć od 1.500 australskih dolara, a Milanović je istaknuo se vidi kao tvornički radnik i kako jedva čeka da se osovi na vlastite noge i da krene u lov na krokodile što mu je dječački san. Što će poduzeti ostatak hrvatske delegacije u dalekoj zemlji bez šefa nismo uspjelo doznati, jer nam se nitko iz delegacije nije javljao na mobitel. Prema nekim informacijama Kotromanović je nakon rastanka s premijerom sjeo u prvu birtiju, dok se Saucha u znak protesta što njegov zahtjev za azil nitko ne uzima za ozbiljno, lancima vezao za rasvjetni stup ispred aerodromske zgrade.

Lupiga.Com