OPERA, KAKO DA NE: Mađarski neonacisti Zagrepčanima vikali - Za dom spremni!

Maja Alivojvodić

17. veljače 2015.

OPERA, KAKO DA NE: Mađarski neonacisti Zagrepčanima vikali - Za dom spremni!

Predstavnici antifašističkih organizacija iz Hrvatske gostovali su 14. veljače u Budimpešti na poziv tamošnjih antifašista, kako bi pokazali protivljenje neonacističkom okupljanju u organizaciji treće po zastupljenosti mađarske parlamentarne stranke Jobbik. Ova ekstremno desna stranka "proslavila" se u Europi svojim zahtjevima da se objavi spisak mađarskih židova i okrivljavanjem Roma i ostalih nacionalnih manjina za (socioekonomske) probleme zemlje. Zahvaljujući protofašističkoj Hrvatskoj čistoj stranci prava (HČSP) hrvatska se javnost s "jobikovcima" imala priliku susresti i kod kuće, bez obzira što se teritoriji Velike Mađarske i Velike Hrvatske prilično preklapaju. Kako je bilo u Budimpešti za Lupigu piše Maja Alivojvodić iz Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ).

Na poziv Antifa Budapest, zagrebački, šibenski i beogradski antifašisti pružili su podršku mađarskim drugovima na protestu protiv neonacističkog marša sjećanja. Okupljanje koje nema fiksan datum, već se održava za vikend najbliži 11. veljače, ove je godine prigodno „palo“ na Valentinovo.

Budimpeštanski "Day of Honor" obilježava sjećanje na 11. veljače 1945. godine, dan kada je 785, od skoro 30.000, mađarskih fašista i njemačkih nacista uspjelo pobjeći Crvenoj armiji koja ih je okružila u budimskom dvorcu.

Ekstremno desne mađarske grupe od sredine '90-ih pozivaju europske istomišljenike da im se pridruže s tendencijom da taj povijesni događaj i sjećanje na jednu od posljednjih borbi Drugog svjetskog rata pretvore u demonstraciju nacističke moći.


Ljubitelji opere (FOTO: Maja Alivojvodić)

Mađarski nacionalni front prvo je okupljanje organizirao 1997. godine. Bio je to mimohod mržnje od budimskog dvorca, povijesnim putem kojim su se nacisti i fašisti probijali u bijegu iz grada, i završen je posjetom neobilježenim grobovima palih pripadnika nacističke i kvislinške vojske. Mimohod se 2003. godine pretvorio u događanje koje, na svoju ruku, i danas organiziraju mnoge slične mađarske organizacije, a s godinama su im podršku pružali Slovenská Pospolitosť (Slovačka), Nacionalni Stroj (iz Srbije i Rusije), srpski i bugarski ogranci Combat 18, te mnogi drugi.

Mađarski ljubitelji opere i Pavelića

Antifašističkih aktivista i ove godine bilo je manje od fašističkih, ali okupljeni su brojnost nadoknadili zdušnim skandiranjem za svaku pojedinu grupu fašista, nacista i skinheada koji su prolazili pored njih i policije prema drugoj strani trga, a koja je skupine razdvojila kreiranjem tampon-zone. No, utješno je i da je broj posjetitelja ove profašističke "komemoracije" znatno smanjen u odnosu na prethodne godine: s nekoliko tisuća okupljenih, spali su na manje od stotinu. Konzervativne vlasti odnedavno s manje blagonaklonosti gledaju na ovakva okupljanja - lani je, primjerice, održan posljednji skinhead "spektakl" Blood & Honor - pa su i protofašisti bili nešto stidljiviji u subotu. Mimohoda zato nije bilo pa se čitavo događanje odigralo na jednom mjestu - na trgu Szentlelek.

Antifašisti zajedno (FOTO: Maja Alivojvodić)

S obzirom na to da se skup održavao na prometnom okretištu autobusa, neki od zainteresiranih građana koji su se tamo zatekli zaustavljali su se pored antifašističke skupine čiju stranu podupiru, pa su ubrzo i mladi i stari nosili crveno-crne bedževe.

S druge strane, uz fašiste u vojnim uniformama, stajali su i pro-fašistički orijentirani pristaše ekstremno desne stranke Jobbik, zakonom zabranjeno militantno krilo reformirano u kulturno-umjetničko društvo. Policija nije dopuštala da se ove dvije skupine sretnu, ali dobacivanja je bilo.

Jobbikovci su za kraj pokazali stečeno znanje hrvatskog jezika, te okupljene zagrebačke antifašiste u Budimpešti pozdravili sa "Za dom spremni", uz salutiranje Anti Paveliću.

Gosti HČSP-ovaca

Hrvatska javnost s "jobikovcima" se imala priliku susresti i kod kuće. Naime, Hrvatska čista stranka prava (HČSP) zadnjih nekoliko godina dokazuje kako nije svaka dvojezičnost problem, te s čelnicima Jobbika organizira komemoraciju povodom obljetnice pada većinski mađarskog sela Laslovo (mađ. Szentlaszlo), u okolici Osijeka, u ruke srpskog agresora, koji se najčešće nastavlja posjetom dvojezičnom Vukovaru.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Maja Alivojvodić