RATNI ZLOČIN I DOBAR GLAS: Sabor zbog Norca razmatra sponzorstvo jubilarne Sinjske alke, predsjednica i premijer šute

Hrvoje Šimičević

1. svibnja 2015.

RATNI ZLOČIN I DOBAR GLAS: Sabor zbog Norca razmatra sponzorstvo jubilarne Sinjske alke, predsjednica i premijer šute

Počasno članstvo pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca u alkarskom društvu moglo bi dovesti u pitanje sponzorstvo Hrvatskoga sabora nad jubilarnom Sinjskom alkom. Kako je Lupigi potvrđeno, predsjednik Sabora Josip Leko zatražit će očitovanje Viteškog alkarskog društva Sinj o ovom slučaju. Isto društvo ni nakon opetovanih upita Lupige ne želi odgovoriti zašto među svojim članstvom i dalje imaju osuđenog ratnog zločinca, iako „alkarski“ statut jasno navodi da se odluka o isključenju nekog člana donosi „ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas”. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović koji je na čelu Organizacijskog odbora ovogodišnje Alke, također nisu odgovorili na naše upite.

Iščitava se to iz odgovora kojeg je Lupigi dao osobni savjetnik predsjednika Hrvatskoga sabora Ilija Jandrić, nakon što smo nadležne u Hrvatskom saboru upitali da komentiraju otvoreno pismo Documente i Građanskog odbora za ljudska prava, u kojem od njih traže povlačenje sponzorstva nad manifestacijom koja slavi 300. godišnjicu, ne isključi li Viteško alkarsko društvo Sinj Mirka Norca iz svoga članstva.

"Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko zatražit će očitovanje VAD-a o tom zahtjevu. O mogućim daljnjim odlukama odlučit će nakon tog očitovanja", poručio je Jandrić. 

Udruge su prošli tjedan isti apel uputile i Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i premijeru Zoranu Milanoviću, koji je predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnje Alke, dok je vlada dala gotovo 30 milijuna kuna za uređenje Alkarskih dvora i Muzeja Alke. U ponedjeljak popodne na ove smo adrese poslali isti zahtjev. No, unatoč pismenim upitima s požurnicom, pet ili šest telefonskih poziva, obećanja da će odgovor uskoro doći, to se do zaključenja ovoga teksta nije dogodilo. Iz vlade su nam jučer tek rekli kako "još nemaju odgovor", dok je glasnogovornik Ureda predsjednice prije koji dan poručio da je proslijedio upit, da bi nam u srijedu u telefonskom razgovoru kazao kako su u međuvremenu on i predsjednica otišli u Bruxelles, pa da će se javiti kad se vrate, premda ne zna kad će poslati očitovanje. No, o Norcu s predsjednica već u nekoliko navrata očitovala u javnosti. Podsjetimo, Grabar Kitarović je uoči izbora izjavila kako je Norac odslužio svoju kaznu i vratio dug društvu.

Sinjska alka
Šutnja vlada i u Viteškom alkarskom društvu (FOTO: PJL/wikipedia)

„Rehabilitirat ću ih pozivom da se uključe kao vanjsko savjetodavno tijelo. Oni se ne mogu vratiti u aktivnu vojnu službu, ali mogu djelovati kao savjetnici, savjetodavno tijelo s Generalskim zborom“, govorila je tada Grabar Kitarović o mogućnosti rehabilitacije Norca te, posmrtno, Ivana Koradea. Na otvoreno pitanje voditelja Kanala Ri, što će je Norac savjetovati, istom prilikom je odgovorila kako možemo biti uvjereni da Norac ne želi biti njen savjetnik.

Šutnja vlada i u Viteškom alkarskom društvu, koje smo također zamolili za komentar.

"Predsjednik, potpredsjednik i tajnik su na putu, tako da vam ne možemo dati odgovor", rečeno nam je nakon petog telefonskog pokušaja da dođemo do komentara zašto među svojim članstvom i dalje imaju pravomoćno osuđenog ratnog zločinca. Na koncu smo jučer dobili predsjednika društva Stipu Jukića, koji je, nakon iznenađenosti postavljenim pitanjem, rekao da je na sastanku i da ga nazovemo sutra. Sutra se Jukić, međutim, odbio javljati na opetovane pozive novinara našeg portala. Na ovako jednostavno pitanje, dakle, državne se institucije iz nekoga razloga danima ne žele očitovati, dok alkarsko društvo to očigledno odbija učiniti. 

Norac je, podsjetimo, biran za alkarskoga vojvodu tri puta, među ostalima i u trenutku kad se nalazio u istražnom zatvoru. Članom društva, koje prema podacima sa njihove službene stranice broji 246 pojedinaca, sa svim pravima i obavezama, ostao je do dana današnjeg, nakon dvije pravomoćne sudske presude za brutalne ratne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva.

Rečene ljudskopravaške udruge prije koji su dan podsjetile na tu činjenicu, ističući kako je moralna i politička obaveza Ureda predsjednice i Hrvatskog sabora da odustanu od pokroviteljstva nad Alkom ne ispune li organizatori Alke ovaj zahtjev.

Mirko Norac
Navodno bi alkari bili najsretniji kada bi sam Norac zatražio ispis iz članstva (FOTO: novilist.hr)

Pitanje njegova statusa u društvu pojavi se obično svakih nekoliko godina, na inicijativu pojedinih novinara ili udruga za ljudska prava. Predsjednik društva Stipe Jukić tako je, primjerice, davne 2006. godine na novinarski upit rekao da će o Norčevu statusu razgovarati nakon tadašnje Alke. 

Ukoliko bi se Norac usputno spomenuo, javnost bi podsjećala na famozni članak 20. statuta društva, koji navodi da se odluka o isključenju donosi „ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas”. Kada se prije pet godina raspravljalo o istoj stvari, Slobodna Dalmacija je objavila kako se među članovima tumačilo da se "citirana odredba statutarnog članka 20. ne može primijeniti na Norca jer, po takvima, presuda za ratni zločin ne spada u takve da osuđeniku nužno krnji dobar glas".

Povod za propitivanje Norčevog statusa navodno je bio Ivo Josipović, koji je svoje pokroviteljstvo prema medijskim napisima uvjetovao isključenjem Norca iz članstva u VAD-u, što je bivši predsjednik u više navrata demantirao. Njegov demanti se, retroaktivno gledajući, pokazao istinitim. Isti novinski izvještaj navodi da Norca tadašnje rukovodstvo društva nije željelo izbaciti, već da bi bili najsretniji "kada bi Mirko Norac zatražio da ga više ne vode članom VAD-a ili da ga se u slučaju neplaćanja članarine briše iz članstva". Tadašnje rukovodstvo i danas je na čelu društva. Čak ni ove cinične mjere, dakle, nisu provedene, budući da je Norac i dalje ostao član društva koje organizira Alku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: PJL/wikipedia