IZLAZ IZ KRIZE ILI POTONUĆE ZA MNOGE (VIDEO): Na kome će se slomiti kola?

Ana Benačić

12. rujna 2014.

IZLAZ IZ KRIZE ILI POTONUĆE ZA MNOGE (VIDEO): Na kome će se slomiti kola?

Kutinjani Zorica i Nenad Orić nisu otišli na prvi rođendan svojoj unuci. Nije to zato što ona živi u Njemačkoj, pa ni u Splitu ili Zagrebu. Ona živi u nedalekom Dugom Selu, a djed i baka joj nisu došli zato što nemaju novca. Oni su nezaposleni - spadaju u skupinu teško zapošljivih, a bankovni računi blokirani su im. Na njihovom primjeru testirali smo socijalnu pravdu na hrvatski način, ali kroz video priču o Zakonu o radu koji je hrvatskoj javnosti (uspješno?) prodan kao zakonodavno sredstvo za smanjenje nezaposlenosti i poticanje ekonomije. Je li to baš tako u Lupiginom video prilogu analizirat će nekoliko u ovu temu upućenih sugovornika.

Za prvi video prilog iz serije "Socijalna pravda u uvjetima visoke nezaposlenosti" za Lupigu govore nezaposleni Igor Šnjarić iz Kutine i blokirani supružnici Zorica i Nenad Orić te Zdenko Lončarić iz lokalne udruge nezaposlenih UNUK.

Nenad Orić
Nenad Orić je u vakuumu - previše je bolestan da bi radio, a prema invalidskoj komisiji premalo da bi otišao u invlaidsku mirovinu (FOTO: Lupiga.Com)

Novi Zakon o radu komentiraju pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marina Kasunić Peris, ekonomist Drago Jakovčević, članica Ženske fronte za radna i socijalna prava Vedrana Bibić i Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koja nam prezentira efekte fleksibilizacije radnog zakonodavstva u Europi.

KANTAUTORICA SARA RENAR S BURZE: Kako sam bila jeftina radna snaga

ISPOVIJESTI HRVATSKE SIROTINJE: Zbog blokada i ovrha dijete sam morala zbrinuti u domu!

U SRBIJI GENERALNI ŠTRAJK, A U ZAGREBU... Uz zvukove Internacionale u Saboru izglasan skandalozni ZOR

Za Lupigu na neki način govori i ministar rada Mirando Mrsić, koji je na sjednici Vlade iz siječnja, predstavljajući izmjene ZOR-a tri puta u samo pet minuta naglasio da je usmjeren upravo smanjenju nezaposlenosti. Zanimljivo je da ga danas demantira njegova pomoćnica Kasunić Peris.

Kutina
Igor Šnjarić može samo sanjati o ugovoru na neodređeno, a poslove koje je radio proteklih godina jedva da može sve i pobrojati (FOTO: Lupiga.Com)

No, kako točno Zakon o radu koji dozvoljava da radni tjedan traje i 60 sati pojedinim radnicima, a istovremeno čini ugovor na neodređeno nedosanjanim snom ljudima koji se zapošljavaju, saznajte u prilogu.

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Angie Harms

 

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Socijalna pravednost u uvjetima visoke nezaposlenosti".