SIN PUSTINJE: „Glas tipa koji govori svoje pjesme, uvijene u samoću, radost, tugu i melankoliju“

T.M.

9. studenog 2022.

SIN PUSTINJE: „Glas tipa koji govori svoje pjesme, uvijene u samoću, radost, tugu i melankoliju“

Stalni posjetitelji Lupige navikli su na ovim stranicama redovito čitati kolumne Ahmeda Burića, no u ovom tekstu vidjet ćete nekog drugog Ahmeda. Naime, ovaj stari punker, kojem je muzika velika ljubav, objavio je svoj album prvijenac, a prvu promociju imat će u Zagrebu. Promocija je zakazana za nedjelju u 17 sati na međunarodnom sajmu knjige Interliber koji je počeo ovoga utorka, a završava upravo u nedjelju. 

Svoj prvi album Ahmed je nazvao „Sin pustinje“. Izdala ga je zagrebačka izdavačka kuća Dallas Records i „u promet“ će ga pustiti sljedećeg tjedna. Producent albuma je renomirani muzičar i kompozitor, Damir Imamović, dobitnik prošlogodišnje nagrade "Europski umjetnik godine" na Songlines World Music Awardsu. Zanimljivo je da su ova dvojica Sarajlija, Damir i Ahmed, u neka prijašnja vremena dugih deset godina bili susjedi, o čemu je Ahmed pisao u jednoj od svojih kolumni na Lupigi.

MOJ DADAN: Dječak koji je sanjao da priču o sevdahu nosi po svijetu

„Veliko mi je zadovoljstvo da najavim izlazak albuma na kojem sam dugo radio. Producirao sam svoj prvi spoken word i to dragom prijatelju i izvrsnom sarajevskom pjesniku i pojavi Ahmedu Buriću. Album je nastao iz mog druženja s Ahmedom i njegovom poezijom tokom pandemijskih dana. Dugo smo birali materijal i tražili najbolje muzičke teme. U kasno proljeće 2021. godine, snimili smo ga u mojoj dnevnoj sobi“, kaže Imamović najavljujući rezultate ove neobične suradnje. 

„Sina pustinje“ snimio je i smiksao Ivan Mihajlović, koji je osim toga na albumu svirao i bas gitaru. Električnu gitaru odsvirao je Toni Kitanovski, Nenad Kovačić bio je zadužen za perkusije, Goran Milošević za bubnjeve, dok je trubu odsvirao Benjamin Drijenčić. 

Ahmed nam objašnjava kako su, u vrijeme kada je „popularno glasove zamagljivati auto-tunesima, procesorima i drugim efektima“, oni željeli napraviti nešto sasvim suprotno. 

„Htjeli smo o onome što boli govoriti razgovijetno. Kako i s čim ko zna. Pješke kroz pustinju, s drvetom i malim zavežljajem. I tankim papirima, koji malo vrijede u takvim situacijama. Ne znam dokle smo stigli, ali se čini da smo išli putem kojim se rjeđe ide. Biće, ipak, da smo donekle došli, ovakvih ploča u stilskom smislu nema previše, dobro bi se napatio onaj ko bi joj htio obući žanrovsku košulju. Naravno, kad je Damir tu, dosta se toga vrti oko sevdaha, ali ima i segmenata koji vode u progresivu, ima i zrno Jazza s Tonijem Kitanovskim i soula s Ivanom Mihajlovićem, pa i prema novom valu osamdesetih“, kaže nam Ahmed koji smatra da je umjesto „album“ bolje reći „ploča“, i to ploča na kojoj su „prokušani velemajstori instrumenata i glas tipa koji govori svoje pjesme, uvijene u samoću, radost, tugu i melankoliju“. 

Ukoliko ste u nedjelju na Interliberu ne propustiti njegovu premijernu promociju, a do tada poslušajte prvi singl „Treći svjetski“ i pogledajte spot koji je režirao Jan J. Beran.


Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Amer Kapetanović