EVOLUCIJA PORUKE U BOCI: USB u zidu

Lupiga.com

11. veljače 2015.

EVOLUCIJA PORUKE U BOCI: USB u zidu

Ima nešto mistično kod poruke u boci. Nešto što pripada svakome od nas, što dijelimo međusobno. Valjda želja da ostavimo nekakav trag koji će netko jednom možda otkriti. Jednako je intrigantna i onome koji ju predaje nepoznatom, sudbini, da s njom radi što hoće kao i onome tko ju jednom možda otkrije. No, teško se poruka u boci nalazila još onda kad je staklo bilo dragocjeno, a još teže danas kada se plastikom zagađuje u bescjenje. Danas je neko novo vrijeme i umjesto boce na pučini možda jednom naiđete na tajanstveni USB stick što strši iz kakvog zida ili ispod neke telefonske govornice.

Njemački umjetnik Aram Bartholl po Velikoj Jabuci je razasuo čitav niz praznih stickova kako bi kreirao anonimnu mrežu za dijeljenje sadržaja u javnom prostoru. Projekt je započeo još 2010. godine kao dio umjetničkog programa u MoMA-i (Museom of Modern Art), "Talk to me". Nije puno trebalo da se ideja proširi diljem planete i danas je na svim kontinentima točno 1.401 USB stick s fajlovima neznanaca koji čekaju da ih otkrijete. 

Kako kaže sam autor, "Dead Drop" je mjesto dostupno svima. Mjesto na kojem baš svatko može podijeliti što želi u javnom prostoru. "U eri 'oblaka' i novih uređaja koji više ne snimaju podatke na samom uređaju već na nekom udaljenom serveru, moramo razmisliti o slobodi i načinu na koji dijelimo podatke", upozorava Bartholl.

Inače, samo ime "Dead Drop" dolazi nam iz hladnog rata kada su obavještajci nalazili razne načine da prenose informacije. Jedna od omiljenih opcija špijuna bio je upravo "Dead Drop". Agenti bi osjetljive podatke nerijetko ostavljali u rupama u stablu, otkrhnutom ciglenom zidu...

Ukoliko budete pažljivo gledali pukotine u zidovima, pločnicima, telefonskim govornicama, možda ćete ih pronaći i u zapadnom dijelu Hrvatske.

 

 

Lupiga.com

Naslovna fotografija: deaddrops.com