ŠESTI BIBER: Traže se kratke priče koje pomjeraju granice

Lupiga.Com

15. ožujka 2024.

ŠESTI BIBER: Traže se kratke priče koje pomjeraju granice

Biber, regionalni natječaj za kratku priču Centra za nenasilnu akciju otvoren je šestu godinu zaredom. Autorice i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku pozivaju se da svoje radove pošalju do 26. svibnja isključivo preko ove poveznice.

„GLAVA“: Donosimo pobjedničku kratku priču s regionalnog natječaja Biber

Neprofitna udruga Centar za nenasilnu akciju zalaže se za izgradnju trajnog mira u regiji bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima i pojedinkama, te grupama. Kao ključni faktor za izgradnju mira naglašavaju rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću. 

Kao i na dosadašnjim natječajima, u obzir dolaze priče koje tematiziraju pomirenje u kontekstu ostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Osim ove teme, autorice i autori mogu pisati priče koje doprinose boljem razumijevanju i izgradnji zdravijih odnosa među ljudima te, u konačnici, one koje pridonose smanjenju međuetničke netrpeljivosti i predrasuda. 

Šaljite priče koje se bave suočavanjem s prošlošću i razgradnjom slike o „neprijateljima“ i djela koja su dovoljno hrabra da se stave u poziciju drugoga. Prema riječima organizatora, priče bi „trebale pomjerati granice, stvoriti suosjećanje s drugima i tako otvoriti puteve za izgradnju izvjesnije i slobodnije budućnosti za sve”.

Biber 05
Lanjski natječaj privukao je 437 kratkih priča (FOTO: Biber)

Radovi moraju biti kraći od 9.000 znakova s razmacima i ne smiju biti ranije objavljivani u tisku ili na internetu. Autorice i autori mogu poslati najviše dvije kratke priče, a dokument u kome se nalaze treba nazvati po naslovu djela.

U sastavu ovogodišnjeg žirija su banjalučka književnica Tanja Stupar Trifunović, mostarski pisac Almin Kaplan te srbijanska recenzentkinja i spisateljica Jasna Dimitrijević. Odluka žirija bit će objavljena sredinom studenog ove godine.

Najmanje dvadeset izabranih radova bit će objavljeno u višejezičnoj zbirci Biber. Autorice i autori za tri najbolje nagrađene priče dobit će novčane nagrade, pa tako prva nagrada iznosi 1.100 eura, druga 850 eura, a trećenagrađeni autor zaslužit će 600 eura. Potencijalne dobitnike upozoravamo da iznose trebaju umanjiti za standardne državne namete.

Na prošlogodišnji Biber pristiglo je ukupno 437 radova. Dvadeset i pet priča koje su uvrštene u zbirku izabrao je tročlani žiri u kojem su bile sarajevska spisateljica Lejla Kalamujić, prevoditeljica i teoretičarka književnosti iz Skoplja Kalina Maleska te splitska spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević.

Lani je prva nagrada pripala Ani Kutleši iz Zagreba za priču „Doba linjanja“. Na drugom mjestu našla se priča „Fertik“ varaždinske autorice Lidije Deduš. Treću su pak nagradu bratski podijelili Ante Storić iz Šibenika s tekstom „Zemlja sreće“ i Miloš Perišić iz Aranđelovca za priču naslovljenu „Reči“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Biber

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"