ZA „MAĐARSKU REČENICU“: Andrej Nikolaidis „pokupio“ prestižnu nagradu „Meša Selimović“

I.F.

24. rujna 2017.

ZA „MAĐARSKU REČENICU“: Andrej Nikolaidis „pokupio“ prestižnu nagradu „Meša Selimović“

Prestižnu nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2016. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, osvojio je poznati književnik i povremeni Lupigin suradnik, Andrej Nikolaidis, za svoj roman „Mađarska rečenica“, čija se radnja odvija u vlaku koji povezuje Budimpeštu i Beč.

A konkurencija je bila itekako jaka. Za nagradu su, naime, uz Nikolaidisa, bili nominirani Ivica Đikić s „Bearom“, Daša Drndić s romanom „EEG“, Damir Karakaš sa „Sjećanjem šume“, te Damir Ovčina s romanom „Kad sam bio hodža“. Vrijedi primijetiti kako je troje od šestero nominiranih svoje tekstove objavljivalo na portalu koji upravo čitate.

Odluku o pobjedniku donio je žiri 17. Međunarodnih književnih susreta „Cum grano salis“ - Adisa Bašić (predsjednica), Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder i Pavle Goranović.

Mađarska rečenica
"Mađarsku rečenicu" nađite u svim boljim knjižarama (FOTO: Facebook)

„Čitanje knjiga danas, u vremenu naglašenog pragmatizma, čini se gotovo kao luksuz. Čitanje je uzvišen i intiman čin, tihi razgovor sa piscem i svijetom koji se odvija u osami. Stoga je uvijek uzbudljivo usporediti svoje čitalačko iskustvo s drugim, ogoliti se na taj način pred drugim. Dok čitamo, najviše govorimo o sebi samima. Žanr je od nas tražio da usaglasimo sud što se nekad čini gotovo nemogućim“, rekla je predsjednica žirija opisavši „Mađarsku rečenicu“ kao suvremena pripovijest s elementima intimnog doživljaja, fantazije, erudicije i tjeskobe, roman u kojem se spajaju fikcija i stvarnost, povijest i sadašnjost.

„Nikolaidis pokazuje da cijela naša nesretna povijest sadašnjost i sudbina ponekad mogu stati u jednu jedinu rečenicu“, istaknula je Adisa Bašić.

„Kada ste dijete i igrate fudbal iza zgrade već nakon pet minuta je jasno svima ko najbolje igra i koga treba najjače udariti po nogama. Kada ste pisac onda znate koju biste nagradu najviše voljeli dobiti. To je ova”, rekao je Nikolaidis nakon dodjele nagrade, te poručio: „Moji nisu oni koji stvaraju istoriju, moji su oni koji istoriju trpe, moji nisu oni koji nižu pobjede, moji su oni koji pobjedu definišu kao poraz koji su preživjeli. Moji su me naučili da kada te svijet pomiluje, kao mene večeras, ti brzo trčiš i tražiš zaklon od onoga što će svijet u narednom trenutku izručiti na tebe“.

Andrej Nikolaidis
Nikolaidis prima prestižnu nagradu (FOTO: Grad Tuzla)

Nagradu mu je, na ceremoniji održanoj u tuzlanskom Narodnom pozorištu, uručio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović koji je uoči proglašenja pobjednika održao poduži govor.

„I večeras su, u najužem izboru, sve sami dobri, pametni i talentirani, angažirani pisci. Ko god pobijedi, pobijedili su svi, pobijedila je dobra knjiga“, istaknuo je Imamović, ustvrdivši kako je ljudi na ovim prostorima umorni od atmosfere u kojoj je čovjek čovjeku vuk te zaključivši kako je krajnje vrijeme da „čovjek čovjeku više ne bude vuk, nego brat“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Grad Tuzla