KROJENO PO MJERI KAPITALA: „Razmontiraj Ikeu“

Š. Dumanić

3. rujna 2014.

KROJENO PO MJERI KAPITALA: „Razmontiraj Ikeu“

Što će dobro Hrvatskoj donijeti nedavno otvorena Ikea pokazat će vrijeme. Za sada je tek jasno da su još prije kupaca, na švedsku kompaniju poznatu po prodaji jeftinog namještaja navalile mase tražeći posao. Za jedno radno mjesto, za koje je, usput rečeno, država kroz razne povlastice uložila veliki novac, navodno je stizalo više od 60 prijava. I dok se oni koji su uspjeli dobiti posao kod švedskog diva smatraju sretnicima, njihove talijanske kolege zaposlene u istom lancu ovih su dana pokrenuli proteste protiv svog poslodavca. Pod sloganom „razmontiraj Ikeu!“, stali su ispred Ikeinih prodajnih centara u želji da obrane svoja prava.

„Razmontiraj Ikeu!“, tako glasi slogan radničkih protesta u Italiji, koji aludira na montažni sustav Ikea proizvoda, protesta usmjerenih protiv socijalnog dampinga, kako nazivaju djelovanje ove svjetske korporacije u svojoj zemlji.

Mnogo je toga što je Ikea smontirala i razmontirala u Italiji, a prije svega se to odnosi na korištenje pogodnosti novih zakona o radu, kojeg su donosile razne vlade, a čija je jedinstvena karakteristika – smanjivanje prava radnika. Sve manje zaštićeni, našli su se posebno na udaru kada su u zemlju ušli giganti kao što je Ikea, zajedno sa svojim proizvodima, marketingom i stilom rada.

Ikea Bologna
Protesti radnika u Bologni (FOTO: smontaikea.noblogs.com)

Naime, Ikea ima svoje pogone i prodajne centre u nekoliko talijanskih gradova. Jedan dio radnika organiziram je u sindikate (SiCobas, ADLCobas, CWW i drugi), i baš su članovi sindikata redovito na popisima kod otkaza. Ogledni je slučaj otpuštanje 24 radnika u nabavi, gdje su sindikati zauzeli stav – ne popuštamo, moramo braniti svoja prava!

Tako je prošli tjedan u Napulju, Parmi, Pisi, Firenzi, Padovi i Bologni spontano nastao novi krug protesta protiv otpuštanja radnika u Piacenzi. Opremljeni sloganima, transparentima i megafonima, protesti su organizirani ispred prodajnih centara Ikee, kako bi se izvršio dodatni pritisak – „negativnim publicitetom“, što je naravno naštetilo ugledu švedske multinacionalne kompanije. S posla su udaljavani sindikalisti, najborbeniji radnici, dok s druge strane zakoni istovremeno dopuštaju otpuštanje s posla bez ikakve zaštite radnika i ljudskih prava (kao što je pravo na štrajk i druge oblike iskazivanja nezadovoljstva).

Ikea Bologna
Zbog ukazivanja na „socijalni inženjering“ i lansiranja protesta, otpušteni s posla - protest podrške (FOTO: smontaikea.noblogs.com)

Pozadina priče je ta da su radnici Ikeinog odjela u Piacenzi započeli sindikalni otpor još 2012. godine, uz konstataciju da Ikea ostvaruje ogromne profite zahvaljujući socijalnom dampingu, to jest na leđima radnika – korištenjem sustava agencija putem kojih se radnici zapošljavaju. Na taj način se Ikea unaprijed ograđuje za sve konflikte i negativne posljedice izrabljivanja koji logično dovode do otpora i pobune. Zbog ukazivanja na ovaj „socijalni inženjering“ i lansiranja protesta, 24 sindikalno organizirana radnika otpušteni su s posla.

Jedan smjer protesta usmjeren je izravno na Ikeu, a drugi na državu, odnosno vladu i novo radno zakonodavstvo, koje je skrojeno po mjeri i želji kapitala, a na štetu radnih masa.

„Svakog dana mediji i političari govore o teškoj situaciji u zemlji - 13 posto nezaposlenih, od čega su 40 posto mladi, opadanju prihoda, rušenju kupovne moći ... za bogate je ovo izgleda društvena igra“, proklamiraju sindikati, uz analizu takozvanog programa „Jobs Act“ čija je zadaća, kako tvrdi vlada, potaknuti nova zapošljavanja.

„Ustvari se radi o takvoj fleksibilizaciji rada koja dozvoljava neograničenu uporabu ugovora na određeno vrijeme, ili stažiranja, to jest mogućnost otpuštanja po volji vlasnika... Trebamo, dakle, pristati biti roba za bogaćenje ili višak kada im više ne koristimo“, poručuju sindikati. Iz toga i proizlazi slogan razmontiraj Ikeu! – on ukazuje na ukupnu montažu socijalnog sklopa u zemlji, koja multinacionalnim korporacijama omogućuje enormne zarade, a njene radnike ostavlja usamljene u borbi za opstanak, te samu zemlju i njene resurse osiromašuje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: @logisticaroma