KRVOPIJE U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA: Pogledajte fotografije pa recite biste li vi mogli živjeti uz ovoliko komaraca!

Ivan Kegelj

9. lipnja 2014.

KRVOPIJE U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA: Pogledajte fotografije pa recite biste li vi mogli živjeti uz ovoliko komaraca!

Stanovnici područja koja su se nedavno našla pod poplavama ne mogu živjeti od komaraca. Mjerodavne službe redovito izvještavaju da se na tim područjima obavlja redovita dezinsekcija, ali fotografije koje na socijalnim mrežama ostavljaju stanovnici nedavno poplavljenih sela svjedoče o najezdi komaraca monstruoznih razmjera. Sudeći po tim fotografijama, u selima što ih opsjedaju komarci gotovo je nemoguće živjeti. Na ovom mjestu pogledajte zastrašujuće fotografije iz sela Đurići, smještenog na samom jugu Vukovarsko-srijemske županije. Kad ih vidite sami prosudite – biste li mogli živjeti s tolikim brojem krvopija oko sebe.

Slavonija i Posavina, tamošnji najveći gradovi, a naročito sela, u ovo doba godine i inače imaju ogromnih problema s najezdom komaraca. Građani Osijeka u lokalnim medijima ovih dana se žale na ogroman broj komaraca.

"U utorak navečer sjedile smo na kavi na Trgu Sv. Trojstva, u Tvrđi, dakle prilično daleko od bilo kakvog raslinja i Drave, a komarci su nas 'pojeli'. Na brzinu smo popile svoju 'cugu' i izgrizene odjurile kućama. Nadležni su iznijeli kako ove sezone imaju čak deset milijuna kuna za tretiranje i najavili su da će ovih dana tretirati komarce", svjedočile su dvije Osječanke u Glasu Slavonije, pitajući se kako se takva najezda komaraca mogla dogoditi.  

Komarci na stropu sobe u kući koja se nalazi u do jučer poplavljenim Đurićima (FOTO: Facebook/ZoranVarzic)

Osječka nadležna služba, oličena u gradskom pročelniku Romanu Kristiću, u istim novinama je dala ovakav odgovor: "Prema rezultatima brojanja, s pomoću adulticidnog tretmana iz zrakoplova uspješno smo se izborili s takozvanim urbanim komarcima koji se razvijaju u kanalima, barama, bačvama punim kišnice i ostalim vodenim površinama na području grada. No, za efikasnu borbu protiv poplavnih komaraca, čija je prva ovogodišnja generacija upravo izletjela, imali smo dva nepremostiva problema. Prvi je činjenica da na tržištu nije bilo dovoljno ledenih granula pa nismo uspjeli napraviti uništavanje ličinki komaraca na velikom području, blizu Osijeka. To je oko 650 hektara na lijevoj obali Drave, odnosno Halaševo i bentovi iza zoološkog vrta prema Tvrđavici. Drugi je problem nepovoljno vrijeme, koje nam nije dopuštalo adulticidne, odnosno tretmane odraslih komaraca posljednjih dana”. Iz navedenih razloga leteće krvopije Osječane ovih dana ne puštaju na miru. 

"Urbani komarci", međutim, nisu ni sjena napasti što opsjeda sela u poplavljenim područjima. Stanovnik Đurića iz Vukovarsko-srijemske županije Zoran Varzić na svom Facebook profilu ostavio je jučer fotografiju koja prikazuje zastrašujuću najezdu komaraca u tom dijelu Hrvatske.

Uz fotografiju je napisao: "Evo, ovako su u selima zahvaćenim poplavama poprskali komarce." Na objavu lokalnih medija da se zaprašivanja protiv komaraca obavljaju redovito Varzić je na svom profilu odgovorio:  "Ma u kojoj Posavini tretiraju komarce? Pa zar smo mi ćoravi i glupavi da ne znamo kako izgleda avion?, Kod nas su se nasprdali nekakvim dječijim puškama, kao da će to riješiti problem krvopija." 

Komarci u kući u nedavno poplavljenom selu Đurići (FOTO: Facebook/ZoranVarzic)

S druge strane, Krizni stožer Ministarstva zdravlja, koji brine o poplavljenim područjima, prije tri dana je izvijestio da su ukinute protuepidemijske mjere za poplavama pogođene Đuriće te poručio da se stanovnici ovog sela mogu vratiti kućama.

"U tim je naseljima obavljena sanacija terena, provedena obavezna dezinfekcija i deratizacija te je mještanima dopušteno da se vrate kućama", izvijestio je Stožer. Sad još jednom pogledajte Varzićeve fotografije i razmislite biste li mogli živjeti u okolnostima u kojima žive stanovici sela Đurići. 

Ogroman problem s komarcima zabilježen je i u Vukovaru. Grad nema novca za zaprašivanje, za što komarci nemaju razumijevanja. Razumijevanja za gotovo nikakvu borbu protiv opsade krvopija nemaju ni Vukovarci, ali prosječan stanovnik tog grada je pred ovim problemom nemoćan. Oglasio se, dakako, o ovom pitanju nije niti Stožer za hrvatski Vukovar. Njegove članove praktični problemi grada čini se ne zanimaju; njima je važno da se bore protiv ćirilice, odnosno da HDZ-u donesu koji izborni poen. Što za to vrijeme rade komarci možete vidjeti na ovoj fotografiji, koju je objavila Zagrepčanka nakon povratka iz posjete Vukovaru. 

Ovako ćete izgledati nakon jednodnevne posjete Vukovaru (FOTO: Facebook/SaraLalic)

Na koncu, na ovom mjestu objavit ćemo još i naputak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz materijala imenovanog kao "Opći plan sanacije poplavljenih područja". U dijelu koji govori o stoji: "Po povlačenju vode potrebno je obaviti larvicidni tretman svih otvorenih vodnih površina stajačica, posebno zaostalih poplavnih voda izvan i u području inundacije, te taložnice kanalizacijskog sustava i septičke jame. Tretman trebaju obaviti stručne i za to ovlaštene osobe, sredstvima registriranim u RH, dozama i količinama prema uputstvima proizvođača, svakih 14 dana, kontinuirano do završetka sezone. Adulticidni tretman sa zemlje ili iz aviona treba obaviti po procjeni brojnosti komaraca koju će obaviti stručne službe županijskih zavoda za javno zdravstvo."

Halo, Zavod za javno zdravstvo, plan vam lijepo izgleda na papiru, ali komarci ga nisu čitali! Hoće li netko nešto poduzeti da stanovnicima Slavonije i Posavine barem malo olakša muku koju im stvaraju leteće krvopije?

Lupiga.Com