ODGOVOR NA GLOBALIZACIJU: „Svjetski štrajk hamburgera“ je tek počeo, pred njim je dugačak put! Dobar tek!

Š. Dumanić

16. svibnja 2014.

ODGOVOR NA GLOBALIZACIJU: „Svjetski štrajk hamburgera“ je tek počeo, pred njim je dugačak put! Dobar tek!

Na tisuće radnika iz fast food industrije jučer je započelo nesvakidašnju akciju. Po prvi puta radnici iz cijelog svijeta ujedinili su se i obustavili rad u znak protesta protiv načina na koji ih tretiraju poslodavci, a ponajviše se tiče cijene njihovog rada. Dakako, najmasovniji protesti zabilježeni su u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se pobuna proširila na više od 150 gradova. Iako do sada to nije bio slučaj zube su pokazali i radnici McDonald'sa, Burger Kinga, Wendy'sa i Kfc-a. “Svi se suočavamo s istim teškoćama, istim problemima, istom borbom. Nastavljamo našu pobunu sve dok ne ostvarimo naše ciljeve“, poručuju organizirani radnici.

Jučer su tisuće radnika najvećih fast food lanaca zaustavili rad u 34 zemlje svijeta, a ovaj je znak protesta najmasovniji bio u Sjedinjenim Državama, gdje je rad prekinut u više od 150 gradova. Radnici su zahtijevali povećanje plaća – na 15 umjesto 7,25 dolara po satu.

DOMOVINA FAST FOODA: Odmotavanje klupka proturječja američke priče o uspjehu

Već godinu i pol zaposleni u restoranima brze prehrane u Sjedinjenim Državama protestiraju zbog bijednih plaća. Počelo je prosvjedom oko 200 zaposlenih u fast food prodaji u New Yorku 2012. godine i zahtjevom za većim plaćama te boljim radnim uvjetima. Ta se pobuna kasnije nezaustavljivo širila i obuhvatila više od stotinu američkih gradova, jer radnici u fast food industriji su na rubu siromaštva iako rade puno radno vrijeme.

Chicago
Protesti ispred McDonaldsa u Chicagu (FOTO: Deana Rutherford)

Vremenom je nezadovoljstvo raslo, čemu je svakako doprinijela medijska prezentacija pobune, vezane za toliko svakodnevan život velikog broja ljudi – kao što je prehranjivanje u ovim popularnim restoranima i kioscima. Novost je da se pobuna sada proširila i na restoranske lance McDonald's, Burger King, Wendy's i Kfc, a organiziranom akcijom zaposlenih 15. svibnja je prvi puta postala međunarodna – proširila se na više od 30 zemalja svijeta.

Radnici zaposleni u ovoj branši napravili su iskorak i ujedinili se u Međunarodnu uniju (prehrana, agrokultura, hoteli, restorani, katering, duhan) - Uita, te su se složili da 15. svibnja započnu štrajk u 150 američkih gradova, te u restoranima u 33 zemlje, među kojima u Italiji, Irskoj, Japanu, Maroku, Brazilu ... Radnici iz desetina zemalja, sa svih kontinenata udružili su se u zahtjevu za veće plaće i bolje uvjete rada u restoranima.

Dublin
Podrška iz Dublina (FOTO: Jeni Gartland/Twitter)

Jučer je ispred jednog McDonald'sovog restorana na Manhattanu zahtjeve radnika istaknula grupa od njihovih 70 predstavnika iz raznih zemalja: “Svi se suočavamo s istim teškoćama, istim problemima, istom borbom. Nastavljamo našu pobunu sve dok ne ostvarimo naše ciljeve“, kaže Massimo Fratini, koordinator sindikata Uita.

Sindikat Uita okuplja na međunarodnom nivou 396 sindikata iz 126 zemalja i predstavlja oko 12 milijuna zaposlenih. Mnogi od njih se žale kako i nakon više godina rada imaju isti iznos plaće kao i na početku – 7,25 dolara u SAD-u, na primjer.

burger king
Burger King u texasu (FOTO: Fight For 15 Texas/Twitter)

Radnička koalicija koja organizira proteste u Sjedinjenim Državama, gdje djeluje pod nazivom Fast Food Forward, pokrenula je tako i predsjednika Baracka Obamu, koji je pred Kongresom više puta u povodu njihove borbe izjavljivao kako „nijedna osoba koja radi puno radno vrijeme ne bi trebala živjeti u siromaštvu.“ Predložio je prošle godine da se satnica podigne barem na 10 dolara.

U tekstovima o štrajku koje objavljuje talijanski tisak naglašava se da je ovo prvi globalni štrajk zaposlenih, da se u cijelom svijetu 15. svibnja zatvaraju fast food restorani i da radnici u ovoj grani ugostiteljstva po prvi puta udružuju snage u svojim zahtjevima. U Italiji su zatvoreni McDonald'sovi restorani u Milanu, Rimu, Veneciji... U Italiji se inače štrajka i zbog zaključivanja ugovora o radu zaposlenih. Posljednje vijesti kažu da se štrajk širi na Francusku, Indiju, Indoneziju, Koreju...

 

 

 

 

 

 

 

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: iacknowledge.net