ZASLUŽENA POSVETA: Zagreb dobio mural u čast nezaboravnim „Smogovcima“

A.B.

21. travnja 2021.

ZASLUŽENA POSVETA: Zagreb dobio mural u čast nezaboravnim „Smogovcima“

Na proljeće prije 39 godina Televizija Zagreb emitirala je prvu epizodu filmske serije koja je u kratkom vremenu uspjela pridobiti velike simpatije gledatelja diljem Jugoslavije. Dakako, radi se o nezaboravnoj ekipi iz Naselka, kultnim „Smogovcima“ čije smo dogodovštine pratili u 38 epizoda. 

Naselak je uličica od jedva dvjestotinjak metara u istočnom dijelu Zagreba. Od doba Vrageca – Drageca, Pere, Mazala, Cobre, Štefeka i proždrljivog Buce – Naselak se bitno promijenio. Ovih dana u tom se kvartu dogodila još jedna promjena. Na ulazu u Teniski klub Klinček, na samom križanju Bužanove i Kušlanove ulice, na koju izlazi ulica Naselak, ocrtan je mural u spomen Smogovcima

Smogovci - mural
Posveta u nastajanju (FOTO: @NSK_Zagreb)

Iza ove umjetničke intervencije stoji Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa Zajednicom Nakladnika i Knjižara HGK, a povodom ovogodišnje Noći knjige. Mural inspiriran uvodnom špicom Smogovaca napravila je akademska slikarica Mia Matijević, inače dobitnica četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente, a njegovo predstavljanje javnosti dogodit će se ovoga petka u 8:30 sati.

Smogovci - mural
Ekipa iz Naselka (FOTO: Facebook/Caffe bar Klinček)

„Mural je izveden s idejom povezivanja 'likovne umjetnosti s knjigom', u ovom slučaju knjige i serijala 'Smogovci'. Mural prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. Također, izvedba murala najavljuje buduću suradnju i izvedbu novih murala inspiriranih književnim djelima povodom obilježavanja 2021. godine 'Godinom čitanja'“, objašnjavaju iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Mia Matijević - Smogovci
Mia Matijević (FOTO: HDLU)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: @NSK_Zagreb