NEPOKORENI GRAD: Kako smo izgubili prava i kako ih ponovo izboriti!

MAZ

16. srpnja 2014.

NEPOKORENI GRAD: Kako smo izgubili prava i kako ih ponovo izboriti!

Zagrepčani i Zagrepčanke, pozor, pozor! U Centru za kulturu Trešnjevka, večeras u 19 sati, održat će se promocija novog broja časopisa Nepokoreni grad, koji izdaje udruga Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ). Uredništvo časopisa poziva vas da se pridružite njegovoj javnoj prezentaciji, gdje će se razgovarati o strukturnim prilagodbama koje su dovele do smanjenja radnih prava u zemljama europske periferije i o konkretnim primjerima organizacije i otpora ovako nametnutim reformama. O središnjoj temi broja "nepokoreni rad" govorit će Bojan Nonković iz Novog sindikata i Mislav Žitko iz Centra za radničke studije. Ivana Rukavina čitat će pjesme Izvora iz Kastva, od kojih se jedna nalazi u novom broju časopisa.

Časopis Nepokoreni grad, napominju njegove izdavačice, nastaje kao namjera članica i članova udruge da se o nasljeđu antifašizma i njegovih suvremenih značenja, raspravi unutar širokog spektra tema i na taj način u drugom mediju nastavi proizvodnja znanja koja se odvija unutar same udruge putem tribina, radionica, samoedukacijskih kružoka i organiziranja događaja. Treći broj Nepokorenog grada u fokus stavlja temu – nepokoreni rad.

Kao i u svakom broju do sada, autorskim tekstovima, intervjuima, osvrtima i analizama časopis obuhvaća djelovanje udruge, znanje i akcije koje se zajednički proizvode i stečena iskustva te ih povezuje sa sličnim problemima i iskustvima zemalja u regiji u povijesnom kontinuitetu antifašističkog nasljeđa. Tako u novom broju časopisa možete čitati i o iskustvima otpora novom Zakonu o radu u Srbiji te o načinu na koji je uspostavljena suradnja sindikata i lijevih kolektiva.

Naslovnica novog broja časopisa Nepokoreni grad (ILUSTRACIJA: Nepokoreni Grad)

Također, na istom mjestu naći ćete odgovor na pitanja što utjecaj internacionalnih financijskih institucija u sprezi sa specifično kalibriranim upravljačkim strukturama Bosne i Hercegovine znači za svakodnevni život u toj republici te kako se Makedonija nosi sa strukturalnim prilagodbama i od čega u takvim društvenim i političko-ekonomskim uvjetima ljudi danas žive.

Promjene radnog zakonodavstva, utjecaj financijskih institucija i europskih integracija prevedene su na razinu stvarnih uvjeta života i rada kroz razgovore sa samoorganiziranim radnicima u zdravstvu, sindikalnim povjerenicima i/ili umjetnicama u kojima se tematiziraju strukturna pitanja u mjerilu svakodnevnih problema.

Dina Rončević objašnjava što znači biti automehaničarka, Marina Cvitić govori o stvarnim uvjetima rada u "maloj zemlji za velike odmore", a plakati beogradskog kolektiva Škart potenciraju osnovne uvjete preživljavanja – "Obucite se", "Nahranite se", "Ogrejte se". Časopis Nepokoreni rad, inače, izlazi tri puta godišnje uz potporu Ministarstva kulture i proizvod je udruženog rada članica i članova MAZ-a.

Lupiga.Com via MAZ

Naslovna ilustracija: Nepokoreni grad