SVI CIPRASOVI LJUDI: Predstavljamo vam novu grčku vladu

Manos Moschopoulos

27. siječnja 2015.

SVI CIPRASOVI LJUDI: Predstavljamo vam novu grčku vladu

Objavljena su imena budućih ministara nove Syrizine vlade u Grčkoj. Čitatelje Lupige s članovima Vlade upoznat će Manos Moschopoulos, aktivist za ljudska prava i građanske slobode iz Atene, koji se osvrće i na konkretne posljedice koaliranja Syrize s desnim populistima, Nezavisnim Grcima. Njima je pripalo samo ministarstvo obrane i četiri mjesta zamjenika ministara (poljoprivreda, Makedonija-Trakija, turizam, koordinacija rada vlade). Grčka je dobila prvog premijera koji je odbio vjersku prisegu, u novoj će vladi imati žestokog branitelja prava osoba s invaliditetom, ministra zdravlja, koji je slijep. Nema niti jedne ministrice.

Zamjenik premijera Yannis Dragasakis

- Imat će nadzor nad cjelokupnim portfeljem tema koje se tiču ekonomije. Bio je ministar ekonomije u sjeni i pisao Syrizinu ekonomsku platformu. Smatraju ga umjerenim glasom unutar partije. 

Ministarstvo financija, Yannis Varoufakis

- Ekonomist i profesor sa značajnim međunarodnim utjecajem kao autor i predavač. Bio je jedan od vodećih glasova protiv štednje za vrijeme krize i pisao je opširno o toj temi u nizu medija i na svom blogu, koji će nastaviti pisati dok obnaša dužnost. Posvećen je ostajanju Grčke u Eurozoni i prisegnuo je da će zauzeti konstruktivan stav prije nego konfrontirajući u pregovorima o restrukturiranju duga i povezivanju otplate duga s razvojnim ciljevima. 

Ministarstvo strukturnih reformi, proizvodnje, okoliša i energije, Panagiotis Lafazanis 

- Lider radikalne Lijeve platforme unutar Syrize (oko 30 posto koalicije, op.prev.). Predvodio je kritiku Syrizinog skretanja prema lijevom centru i umjerenim pozicijama, ali je pristao sudjelovati u radu vlade. Portfelj okoliša je dan u ruke članu Zelenih unutar Syrize.

Ministarstvo unutarnjih poslova, administrativne reforme i e-Vlade, Nikos Voutsis

- Tajnik Syrizinog kluba zastupnika u prošlom sazivu parlamenta.Njegova pomoćnica za migracije bit će pravnica, aktivna već godinama u borbi protiv diskriminacije bazirane na etničkoj pripadnosti, religiji, spolu i seksualnoj orijentaciji, Tasia Christodoulopoulou. Njene prve izjave nude nadu da prisutnost Nezavisnih Grka u vladi neće blokirati reforme kojima bi se državljanstvo odobrilo za procijenjenih 200.000 ljudi rođenih u Grčkoj, roditeljima imigrantima, a trenutno su u pravnom limbu. Zastupa stajalište da svi koji nemaju drugu domovinu trebaju dobiti državljanstvo, pa i ona djeca koja su u ranoj dobi stigla u Grčku te su odrasla i školovala se ondje.

Ministarstvo ekonomije, infrastrukture, brodogradnje i turizma, Giorgos Stathakis

- Blizak Ciprasov saveznik unutar partije, kreator partijske platforme vezane za razvoj. Smatra se umjerenim glasom unutar Syirize. 

Ministarstvo vanjskih poslova, Nikos Kotzias

- Bivši blizak saveznik Georgea Papandreoua iz (socijaldemokratskog) PASOK-a tijekom izborne kampanje 2009. godine, napustio stranku vrlo brzo nakon toga. Putovao s Ciprasom u Moskvu i na druga međunarodna putovanja. Nije vjerojatno da će radikalno izmijeniti tradicionalnu liniju i pozicije grčke vanjske politike.

Ministarstvo za borbu protiv korupcije, Panagiotis Nikoloudis

- Predsjednik nezavisne državne komisije za korupciju i državni odvjetnik pri Vrhovnom sudu. Ovo je novi portfelj, za koji se Syriza obvezala da će mu posvetiti puno pozornosti.

(FOTO: GUE/NGL/Flickr)

Ministarstvo pravosuđa, Nikos Paraskevopoulos

- Profesor na Aristotelovom sveučilištu u Solunu, istaknuti borac za ljudska prava, protivnik kriminalizacije korisnika droga, protivnik nove kontroverzne sigurnosne politike strogo čuvanih zatvora, potpredsjednik Terapijskog centra za ovisnike. 

Ministarstvo nacionalne obrane, Panos Kammenos

- Predsjednik stranke Neovisni Grci. Ovo će biti ispunjenje njegovih dugogodišnjih ambicija da obnaša ministarsko mjesto, što mu nije uspijevalo kod ranijih vlada. 

Glasnogovornik vlade, Gabriel Sakkelaridis

- Kandidat za gradonačelnika Atene na izborima; nazivaju ga "novim Ciprasom" zbog njegove mladosti i široke potpore koju uživa u biračkom tijelu.

Ministarstvo zapošljavanja, Panos Skourletis

- Bivši Syrizin glasnogovornik.

Ministarstvo kulture, obrazovanja i vjerskih pitanja, Aristeidis Baltas

- Akademik i predsjednik Syrizinog think-tanka, protivnik reorganizacije visokog obrazovanja koji je donijela koalicija Nove demokracije i PASOK-a.

Ministarstvo zdravlja i socijalne sigurnosti, Panagiotis Kouroumblis

- Bivši član PASOK-a. Njegov izbor je vrlo simboličan - Kouroumblis je slijep. Žestoki je branilac prava osoba s invaliditetom. 

Ministarstvo informiranja (Ministry of State), Nikos Pappas

- Direktor Ciprasovog ureda, jedan od pokretača Syrizinog širenja i na bivše članove PASOK-a. (Ministarstvo informiranja, odnosno Ministarstvo za tisak i medije je 2004. godine u Ministry of State, op. prev.)

Buduća predsjednica parlamenta u jednom od svojih okršaja.

Predsjednica parlamenta, Zoi Konstantopoulou

- Istaknuta Syrizina članica, odvjetnica i aktivistica za ljudska prava, koja je podržavala različite sindikate, primjerice, novinara ugasle javne televizije ERT. Jedna je od glavnih kritičarki prethodne vlade, tvrdila je da su zaobišli parlamentarnu proceduru kako bi išli na ruku lokalnim poslovnim elitama. 

Implikacije koalicije sa Nezavisnim Grcima

Najvjerojatnije neće biti nikakvog napretka vezano za ime Makedonije, budući da su NG zauzeli čvrst stav u svom protivljenju korištenja riječi "Makedonija" u nazivu te države.

Postoje bojazni da će Syriza po pitanju donošenja zakona o civilnim brakovima za LGBT manjine te o državljanstvu imati manje mogućnosti. Syriza u ovim temama može formirati parlamentarnu većinu (Syriza, Potami i PASOK podržavaju njihova rješenja), međutim, NG su se po ovim društvenim pitanjima čvrsto svrstali uz Crkvu u prošlosti i vrlo je vjerojatno da će nastojati blokirati bilo kakav značajan napredak u ovim progresivnim pitanjima. 

Razvoj događaja u drugim partijama

Nova demokracija: Antonis Samaras ne planira otići s mjesta predsjednika stranke, uslijed molbi umjerenog krila partije koji se javno opiru masovnom zaokretu ND-a udesno, kao i zbog predizborne kampanje koja je obilovala "ksenofobnim i zastrašujućim" porukama.

PASOK: Evangelos Venizelos će navodno otići s mjesta šefa partije. Njegova postizborna izjava snažno implicira takve namjere. 

To Potami: Poručuju kako će glasati za ili protiv zakonâ prema vlastitoj volji i otvoreno su izjavili da neće sudjelovati ni u jednoj vladi zajedno s Nezavisnim Grcima, koje smatraju strankom populista radikalno desnih stavova.

Potreban 151 glas za izbor predsjednika - Syriza ga dobiva

Potencijalni kandidat za predsjednika iz redova Nove demokracije je Kostas Karamanlis, bivši premijer, viđen kao lider umjerene frakcije unutar ND-a. Nećak je osnivačice stranke Constantine Karamanlis. Drugi je Dimitris Avramopoulos, povjerenik za migracije, potpredsjednik ND-a i protukandidat Samarasu na mjestu predsjednika stranke. Napomenimo i da Samaras navodi da Nova demokracija i dalje podupire Stavrosa Dimasa kao kandidata za predsjednika države. Tako se otvara mogućnost da se dva kandidata ND-a suoče na glasanju o poziciji predsjednika države (ceremonijalna funkcija, op.prev.), što će imati posljedice na jedinstvo ND-a, ali i na Samarasovu poziciju u stranci. 

U svakom slučaju, predviđa se da će pobijediti kandidat kojeg podrži Syriza.

 

Za Lupigu prevela i prilagodila Ana Benačić

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Robert Crc/subversivefestival.com