KAKO SE ZACRVENILA TREŠNJEVKA: Vrijeme je da se dogodi napokon čovjek!

Ana Benačić

24. studenog 2014.

KAKO SE ZACRVENILA TREŠNJEVKA: Vrijeme je da se dogodi napokon čovjek!

Ukoliko niste marširali trešnjevačkim ulicama u subotu, dozvolite da vam pokažemo djelić onoga što ste propustili. Sedmi po redu dvosatni Marš solidarnosti pod parolom "Trešnja je crvena!" započeo je u podne na Zapadnom kolodvoru - prometnom čvoru oko kojega se kvart gradio. U edukativno-revolucionarnoj šetnji na potezu do CKT-a, mogli ste se informirati o novom nogometnom klubu koji će uskoro dobiti Zagreb, o tome gdje su se skupljali ilegalci za vrijeme Drugog svjetskog rata i gdje su tiskali svoje pamflete, o okršajima skvotera i policije te skinheadsa 90-ih godina u Bubari, o uništenju tvrtke Vesna, kući u kojoj su književnici dobivali povoljne stanove i pisali naše lektire... Istovremeno, na terasi birca No sikiriki krčkao se grah.

Grahom posluženim u Centru za kulturu Trešnjevka je, naime, završila šetnja, ali i tribinom na kojoj je bilo riječi o problemima tog velikog zagrebačkog kvarta. Posjetitelji su u ruke dobili i svježi primjerak časopisa Nepokoreni grad, koji je vruć stigao iz tiskare oko 10 sati ujutro. Zadnje riječi sudionika tribine zasjenjene su prvim taktovima koncerta pjevačkog zbora Praksa iz Pule, koji je proizašao iz istoimene inženjerske zadruge u Puli.

 

 

U dvosatnoj edukativnoj šetnji Trešnjevkom - koja je uključivala i posjetu "trnu u oku" današnjim ustašoidima, Spomeniku palih boraca, robnoj kući NAMA, kinu Triglav, naselju Prve stambene štedionice, Čakovečkoj, Zorkovačkoj, Gotalovečkoj... - posebno je mjesto zauzela objava navijača Nogometnog kluba Zagreb, Bijelih anđela, da će osnovati novi nogometni klub u Zagrebu. Učesnici Marša solidarnosti mogli su poslušati i recitaciju pjesme Milivoja Slavičeka "Vrijeme je da se događa napokon čovjek", pjesnika koji je također živio u Čakovečkoj 3.

TREŠNJA JE CRVENA: Antun Šoljan u novom ruhu poziva na marš!

U slučaju da to sami niste vidjeli, pogledajte Lupigin videoprilog o Maršu i neka vam to služi kao opomena da ne propustite osmi, onaj za godinu dana.

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com