KAD NEĆE VLASTI, IMA TKO HOĆE: Građani očistili zapušteni partizanski spomenik

I.F.

28. listopada 2021.

KAD NEĆE VLASTI, IMA TKO HOĆE: Građani očistili zapušteni partizanski spomenik

Sve do ovog tjedna u Donjoj Poljani, nedaleko Varaždinskih Toplica, spomenik partizanima palim za slobodu stajao je potpuno zapušten, zarastao u šipražje, gotovo nevidljiv. A onda se dogodila akcija. Brza i efikasna. Spomenik je u jednom danu povratio dio starog izgleda, a za to je zaslužna ekipa okupljena oko Udruženja antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Varaždinske županije.

„Sunčani dan i približavanje Dana mrtvih iskoristili smo za radni posjet. Nismo razmjenjivali pozdrave ili darove, već smo se direktno uputili do spomenika. Očistili smo okoliš, uklonili korov i zasadili cvijeće. Ipak to sad puno bolje izgleda“, objašnjavaju iz ove udruge.

Spomenik je posvećen palim borcima pri ustaškom zauzimanju Podravske republike, jedne od nekoliko partizanskih republika koje su kao teritoriji oslobođeni od okupatora i domaćih izdajnika povremeno nicali na području Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Osim Podravske, u Hrvatskoj su postojale i Mućka republika nedaleko Splita, kao i Bihaćka republika koja se osim na teritoriju Bosne i Hercegovine dijelom prostirala i na području Hrvatske. U BiH su ustanovljene slavna Drvarska republika, Fočanska te Kozarska, dok je u Srbiji egzistirala Užička republika. 

Donja Poljana
Spomenik prije krčenja (FOTO: Antifašisti Varaždinske županije)

Podravska republika osnovana je u jesen 1943. godine na vrlo velikom području od Ivančice do Virovitice koje je oslobodio i kontrolirao Narodnooslobodilački pokret. Sjedište je imala u Koprivnici, a obuhvaćala je i još nekoliko strateški vrlo važnih gradova, među kojima i Novi Marof, Đurđevac, Pitomača, Ludbreg i Varaždinske Toplice. No, za one koji su oslobađali Varaždinske Toplice, današnje vlasti, izgleda, uopće ne mare. Dopise u kojima su građani upozoravali na stanje spomenika u Donjoj Poljani, prigradskom naselju Varaždinskih Toplica, vlasti su već neko vrijeme ignoriraju.

„Slali smo i zahtjev Gradu da se neposredni okoliš spomenika dovede u red, ali rečeno nam je da ne znaju gdje je to. Očito nema nikakve volje s njihove strane, ali zato uredno obilaze grobište nacističkih vojnika i drže mise za njih“, objašnjavaju nam iz UABA-e. Kažu kako su ovog proljeća slali dopis gradonačelnici Varaždinskih Toplica, Dragici Ratković, sa zamolbom da se očisti lokacija, ali nisu dobili nikakav odgovor. Na sjednici Gradskog vijeća Ratković je prije nekoliko mjeseci rekla da će provjeriti gdje se nalazi taj spomenik, ali od tada se nije dogodilo baš ništa, pa su se građani organizirali i sami prionuli na posao, kad već neće oni koji su za to zaduženi.

U svega tri sata četvero građana uspjelo je raskrčiti šipražje, pa čak i posaditi cvijeće.

„Kad smo prošlog mjeseca išli do spomenika, sve je bilo zaraslo. Jedva smo do njega došli. Tada smo se dogovorili da ćemo ga do Sisveta urediti. Napravili smo što smo mogli, uklonili sav višak vegetacije, okopali oko spomenika, uklonili suhe grane, a na kraju smo zasadili i malo cvijeća koje smo donijeli od kuće“, objašnjava nam predsjednik UABA-e Varaždinske županije, Milivoj Dretar.

Donja Poljana
Građani u akciji (FOTO: Antifašisti Varaždinske županije)

S lokacije spomenika gradonačelnici i komunalnoj službi su poslali e-mail s molbom da barem uklone hrpu otpada koju su očistili oko spomenika, kad već nisu željeli očistiti spomenik.

„Zasad još nisu odgovorili, a pitanje je i hoće li, s obzirom da nam nikad prije nisu odgovorili. Dogovorili smo se da ćemo za obljetnicu koja je zapisana na spomeniku opet doći i provjeriti jesu li maknuli otpad“, kaže Dretar. 

A na spomeniku u Donjoj Poljani stoji 8. veljače 1944. godine, dan pada Podravske republike. Tog je mjeseca, naime, NDH okupivši više od 21.000 vojnika, među kojima i one iz zloglasne Crne legije, krenula u slamanje Podravske republike, koje je predvodio Rafael Boban. Uslijedila je krvava odmazda ustaša, kako prema partizanima tako i prema lokalnom stanovništvu. Sam Boban osobno je naredio više masovnih strijeljanja, kao i vješanja, a zbog svega je nakon slamanja Republike nagrađen titulom viteza NDH.

„To je jedini spomenik s tim datumom i stoga je dosta zanimljiv jer se taj datum spominje samo u literaturi. Spomenik je našao mjesta i na izložbi 'Spomenici govore' koja je ove godine predstavljena u Varaždinu i Ludbregu. Ne znamo zašto je spomenik podignut baš na tom mjestu, moguće da je riječ i o neidentificiranom grobištu što sugerira tekst uklesan u ploču, ali i ne mora biti“, zaključuje Dretar, napominjući kako je spomenik unatoč vremenskim utjecajima i dalje stabilan i da se dobro drži. Za razliku od tisuća antifašističkih spomenika u Hrvatskoj koji nisu imali tu sreću. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašisti Varaždinske županije