RAT ZA PORTUN: Potresne priče o kojima se šutjelo

Lupiga.Com

22. svibnja 2018.

RAT ZA PORTUN: Potresne priče o kojima se šutjelo

Dogodi se tako, s vremena na vrijeme, da se i na Hrvatskoj radioteleviziji prikaže dobar sadržaj iz domaće produkcije. No, kako se dogodilo da je prošle godine emitiran i serijal „Stambeno pitanje“, autorice Silvane Menđušić kojoj se javna televizija godinu ranije „zahvalila na suradnji“, ostat će nepoznanica. 

Posebno može čuditi kako prisavski cenzori nisu primijetili jednu od osam epizoda iz ovog serijala, onu koja je nazvana „Rat za portun“, a progovara o temi o kojoj se u Hrvatskoj uglavnom šutjelo zadnjih dvadeset i kusur godina. Radi se o otimačini stanova u Splitu početkom rata. Na meti su se našli vojni stanovi „nehrvata“, a taj „problemčić“ nikoga nije zanimao. Ljudi su prepušteni razularenim otimačima.

U potresnom dokumentarcu svoju sudbinu, među ostalima, iznijela je i Anka Zjačić, Hrvatica udana za oficira JNA koji je radio u Lori i ubijen je u prvim danima kaosa. Njeno svjedočenje preuzeto je od Documente, centra za suočavanje s prošlošću. Tu je i Svetozar Jovanović koji se zbog svog „nepodobnog imena“ također našao na meti nasilnika, iako je bio hrvatski branitelj. 

Uglavnom, „Stambeno pitanje“ je na YouTubeu, ukoliko već niste, pogledajte ga.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube