DAN OSLOBOĐENJA SPLITA: Antifašisti ispravili nepravdu

M.Ba

26. listopada 2015.

DAN OSLOBOĐENJA SPLITA: Antifašisti ispravili nepravdu

Na splitskoj Pjaci danas povodom Dana oslobođenja grada poznati splitski antifašist Ante Jelaska ispravio je nepravdu, koja već godinama krasi štandarac sa zastavom na čijem postolju su ispisani važni datumi grada.  Upravo to postolje svjedoči o suludoj dominantnoj politici sjećanja koja nastoji zatrti svaki pokušaj sjećanja na najslavnije splitsko razdoblje, ono zahvaljujući kojem je drugi po redu hrvatski grad upisan na mapu antifašističke prošlosti.

Naime, na ploči iznad koje se vijori zastava, uklesani su sljedeći važni datumi: 604. Stanovnici porušene Salone naseljuju Split, 1240.; Prvi Gradski statut , 1862.; Pobjeda narodnjaka , 1991. Hrvatska postaje suverena i samostalna država.

Tek je tu i tamo poneki novinar upozoravao na prazninu između 1862. do 1991. godine prema kojoj se u Splitu u tom razdoblju valjda ništa nije desilo. No danas, na dan slavne pobjede protiv fašizma, koja se posljednjih godina stidljivo i daleko od očiju javnosti obilježava protokolarnim aktivnostima na način kao da se mora, nepoznati je počinitelj ispravio dugogodišnju nepravdu te sprejom ispisao onaj datum kojem je tamo prije svih mjesto: 26.10.1944.OSLOBOĐEN SPLIT OD FAŠIZMA.

Kako su nam objasnili sudionici ove akcije, došla je policija no nije uspjela spriječiti gospodina Jelasku već mu je samo napisala prekršajnu prijavu.

Za nadati se da će komunalne službe i ovog puta biti spore kao i obično te da neće skoro izbrisati spomenuti datum.

 

 

Lupiga.Com