PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA PROTIV JAKOVA SEDLARA: Lupigino istraživanje uvršteno kao dokazni materijal

Melisa Skender

15. srpnja 2016.

PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA PROTIV JAKOVA SEDLARA: Lupigino istraživanje uvršteno kao dokazni materijal

Antifašistička liga Republike Hrvatske danas je Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijela kaznenu prijavu protiv redatelja i producenta dokumentarnog filma „Jasenovac – istina“ zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, prije svega usmjerenog prema skupini srpske nacionalne manjine, kako kaže obrazloženje prijave.

OTKRIVAMO - JASENOVAC-FOTOŠOPIRANA ISTINA: Sedlarov udarni argument o plivanju leševa uzvodno je loša montaža

LAŽIRANA POVIJEST: Sedlar – „Naslovnicu sam kupio od nekih lopova u Beogradu“; struka – „ovo je skandal“

LICA SA SEDLAROVIH TJERALICA: „Liste neprijatelja“ i „liste izdajnika“ postale su svakodnevica

OD POČETKA DO KRAJA: Sve laži Jakova Sedlara

Sedlar je u svojem filmu, navodi se, manipulirao brojkama stradalih u ustaškom logoru Jasenovac, negirao dokumentirane podatke o dnevnom broju logoraša, krivotvorio dva pisma i potpis poglavnika Ante Pavelića, a krivotvorina je, kako je temeljitom analizom utvrdila Lupiga, i naslovnica Vjesnika iz 1945. godine koju je Jakov Sedlar koristio kao ilustraciju u promociji svojeg filma. Stoga je i istraživanje Lovre Krnića objavljeno na našem portalu uvršteno kao dokazni materijal kaznene prijave protiv Sedlara.

Jakov Sedlar
Dio prijave koji se odnosi na poticanje nasilja ili mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj poziva se pak na samo jedan ključan dokaz – Sedlarov film (FOTO: Hina)

„Nije lažna samo naslovnica ‘Vjesnika’. Lažna je fotografija četnika iz mjesta Jasenovac. Lažna je i fotografija nogometne momčadi logoraša. Premontiran je intervju logoraša Zdravka Macure. Laž je da je dirigent Milan Sachs pušten iz Jasenovca i da je poduzetnik Lazar Bačić pobjegao u Srbiju. Laž je cijeli Sedlarov film ‘Jasenovac – istina’“, pisao je novinar Nikola Bajto u Novostima, a njegov članak „Sve laži Jakova Sedlara“ također je uvršten među dokaze.

Dio prijave koji se odnosi na poticanje nasilja ili mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj poziva se pak na samo jedan ključan dokaz – Sedlarov film „Jasenovac – istina“. Naime, tu se ova manjina proziva za stvaranje mita o ustaškom Jasenovcu s ciljem nametanja kolektivne krivnje Hrvatima, za krivotvorenje povijesti, za mržnju prema svemu hrvatskome, ubojstva hrvatskih zarobljenika, domobrana i civila, pa zaključuje kako su „ustaše nastale isključivo kao antisrpski pokret koji je htio zaštititi hrvatske interese“.

Jasenovac Sedlar
Sedlarova krivotvorina koju je otkrila Lupiga (FOTO: Lupiga.Com)

Time je, zaključuje se u prijavi, Jakov Sedlar srpsku manjinu označio kao zločinačku, antihrvatsku i neprijateljsku, služeći se u tom cilju krivotvorinama, prešućivanjem, lažnim argumentima, zamjenom teza i poricanjem kaznenog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina. 

Kaznenu prijavu protiv Jakova Sedlara potpisuje predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga/Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".