DEMOKRACIJA NA MAKEDONSKI NAČIN: Zakonom pokušali spriječiti otkrivanje kriminala i korupcije

Sonja Stojadinović

8. listopada 2015.

DEMOKRACIJA NA MAKEDONSKI NAČIN: Zakonom pokušali spriječiti otkrivanje kriminala i korupcije

Dok traju politički pregovori oko implementiranja točaka dogovora iz Pržina, točnije utvrđivanje načina pročišćavanja makedonskog izbornog popisa i moguću promjenu izbornog modela, koalicijski partneri Demokratska unija za integraciju (DUI) i vladajući VMRO-DPMNE su ponovno neobičnim potezom skrenuli pažnju javnosti. Dvojica parlamentarnih zastupnika, Talat Džaferi iz DUI-a i Krsto Mukoski iz VMRO-DPMNE podnijeli su prijedlog zakona kojim bi se zabranilo objavljivanje novih audio snimaka prisluškivanih razgovora, takozvanih „bombi“ kao i reobljavljivanje starih snimaka koje je oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) neprestano objavljivao cijelog proljeća.

ŠTO SU DONIJELI PREGOVORI: Makedonija pred teškim razdobljem izlaska iz autokracije

Zakon regulira posjedovanje, objavljivanje i eventualne posljedice objavljivanja tih snimanih razgovora koji su objelodanili popriličan broj izbornih, političkih i poslovnih kriminalnih aktivnosti, a u koje su upletena oba koalicijska partnera. Ovim prijedlogom zakonom direktno se krši članak 16. makedonskog Ustava kojim je izričito zabranjena bilo kakva cenzura.

Skoplje protesti
Prije nego li je je prijedlog zakona povučen iz procedure, najavljivani su protesti kakvih u Skoplju ove godine nimalo ne nedostaje (FOTO: Lupiga.Com)

Članak 3., odnosno 4. iz prijedloga zakona predviđaju zatvorske kazne u trajanju od četiri i pol, osam i deset godina zatvora za sve osobe koje bi objavile transkripte razgovora u Makedoniji ili inozemstvu, ukoliko bi nastala materijalna ili pravna šteta od objavljivanja i ukoliko bi neka osoba zadobila teške tjelesne ozljede ili čak preminula zbog objavljivanja tog materijala. Zakon je, predviđalo se, trebalo izglasati po kratkom postupku nakon čega bi stupio na snagu jedan dan nakon objavljivanja u Službenim novinama. 

Reakcije javnosti, novinara, stranaka i građanskih organizacija bile su žestoke i čak su najavljeni protesti kako bi se taj zakon povukao iz procedure. Cijeli zakon protumačen je kao alat direktnog prakticiranja cenzure i kršenja osnovnih ljudskih prava na slobodu izražavanja i nezavisnosti medija kao i Europske konvencije ljudskih prava i slobode. Sankcije ovog zakona namjeravaju udariti na televizijske kuće, novine, web portale... 

Pod pritiskom stranih predstavnika koji su uključeni u proces pregovora, zakon je ipak povučen iz parlamentarne procedure i vraćen na doradu. Iako je jedan od predlagača zakona, Talat Džaferi, tvrdio da se nije suglasio s povlačenjem zakon iz procedure, službeno priopćenje veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju objašnjava kako je dogovoreno da ovaj zakon zajedno sa zakonom koji bi regulirao status „uzbunjivača“ ili takozvanih „whisttleblowersa“ bude uređen do 20. listopada. Do tada će se vidjeti što će vladajuća koalicija smisliti kako bi pokušala pod tepih gurnuti desetljetne kriminalne aktivnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com