NAGRADA ZA IVANU P.: Nagrađeno je ono što može poslužiti kao primjer lošeg izvještavanja

Ivan Kegelj

4. svibnja 2018.

NAGRADA ZA IVANU P.: Nagrađeno je ono što može poslužiti kao primjer lošeg izvještavanja

"Destabilizacija, kažem, Hrvata uvijek destabilizira Hrvatsku, jer, pitam se, ako to tako nastavi, tko će nama čuvati uski dio granice od Splita do Prevlake. Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini, povratnici iz Sirije." Ovim rečenicama novinarka Nove TV Ivana Petrović zaključila je svoj izvještaj iz Haaga, uživo na Dnevniku matične televizijske kuće, na dan kad je Haaški sud izrekao konačne presude takozvanoj hercegbosanskoj šestorci, a jedan od osuđenih ratnih zločinaca, general Slobodan Praljak, obilježio suđenje teatralnim činom samoubojstva.

REAKCIJA DOCUMENTE: „Dodjela nagrade Ivani Petrović je promašaj HND-a i uvreda profesionalnim novinarima“

U SJENI KOMEMORACIJE ZA SLOBODANA PRALJKA: Zapaljene svijeće žrtvama zločina

SVI KAO JEDAN: Kako je Hrvatska primila presudu Haaškog suda

O žrtvama strašnih zločina koji su stavljeni na teret hercegbosanskoj šestorci u izvještavanju Ivane Petrović jedva da je bilo spomena, u prilogu nismo mogli vidjeti kadrove s ruševinama istočne obale Mostara, nismo mogli čuti broj mrtvih, ranjenih, zatočenih i nerijetko mučenih u sabirnim logorima HVO-a. Novinarka Nove TV, ali i dvoje voditelja Dnevnika u kojem se Ivana Petrović javljala, presudu hercegbosanskoj šestorci komentirali su i hrvatskoj javnosti prikazali kao - zavjeru protiv Hrvatske. Na internet portalu Nove TV i danas nad izvještajem Ivane Petrović iz Haaga od 29. studenog 2017. stoji ovaj naslov: "Čini mi se da je ovo namjerno složen epilog. Ne bih htjela biti teoretičar zavjere, ali činjenice to govore". Takvo izvještavanje Hrvatsko novinarsko društvo nagradilo je godišnjom nagradom za televizijsko novinarstvo u 2017. godini.

Da godišnju nagradu za televizijsko novinarstvo zaslužuje upravo Ivana Petrović za izvještavanje iz Haaga ocijenio je stručni žiri HND-a u sastavu: predsjednik Mario Sladić i članovi Anka Bilić Keserović, Marijana Kranjec, Zoran Šprajc i Sabina Tandara Knezović. U njihovom obrazloženju stoji: "Većina je odabrala kolegicu Petrović jer smatra kako je u vrlo potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka, svaka dodana informacija bila itekako presudna! A upravo je to učinila Ivana Petrović svojim izvještavanjem iz Haaga. Vrlo je jasno iz minute u minutu svojim britkim i analitičkim stilom izvještavala što se tamo događa. Prva je donijela ekskluzivu kako je general Praljak umro u sudnici, a ne u bolnici. Objasnila je kontekst postupka uključujući njegove ispravnosti i manjkavosti. Besprijekorno je povezivala sve logičnosti i nelogičnosti s povezanim postupcima (Brđanin i dr.) a tiču se dijela UZP-a. Presuda šestorci jedna je od posljednjih i to je točka na 'I' Ivaninom dugogodišnjem praćenju Haaškog suda. Ovim je definitivno sublimirano svo njezino znanje."

Ekipa Nove TV snima svoju kandidatkinju za TV novinarku godine (FOTO: FaH)

Nekoliko sati nakon svečanog uručenja nagrada priopćenjem je reagirala udruga Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, upozoravajući da se nagrađeno izvještavanje Ivane Petrović nipošto ne može smatrati profesionalnim i dobro odrađenim poslom. Naprotiv, upozorili su iz Documente, "gledateljstvo Nove TV kroz izvještaje Ivane Petrović ostalo je uskraćeno za objektivnu sliku stradanja nedužnih civila, Bošnjaka i Hrvata (srednja Bosna), svih onih koji su unutar 30 BiH općina tako zamišljene tzv. Herceg Bosne trpjeli zločine, deportacije i mučenja u logorima".

Nije ostalo samo na reakciji Documente. Novinar Novog lista Boris Pavelić, koji je u svojim novinama sektorski pokrivao Haaški sud javno se odrekao svoje godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva. Za portal Forum.tm rekao je: "Nagradu vraćam jer odbijam biti u društvu s novinarima koji se samo tako zovu. Protiv Ivane Petrović osobno nemam baš ništa, ali njezino izvještavanje s izricanja pravomoćne presude šestorici osuđenih za ratne zločine nad Bošnjacima u takozvanoj Herceg-Bosni, blago ću reći, nije bilo profesionalno. Ne znam na temelju kojih su kriterija odlučili članovi ocjenjivačkog odbora nagrade za televizijsko novinarstvo, ali njihova je odluka pogrešna, i HND bi je trebao povući. Dok se to ne dogodi, vraćam HND-u svoju 'Zagorku' iz 2002, tek da ostane zabilježena moja indignacija nad ovolikom zabludjelošću naše jadne struke i pozivam kolege da učine to isto“. Paveliću se pridružio novinar Vojislav Mazzocco, a izbor Ivane Petrović za televizijsku novinarku godine osudila je i nekolicina kolega i kolegica na društvenim mrežama.

Zašto je nagrada za izvještavanje Ivane Petrović iz Haaga izazvala ovakve reakcije? Naprosto, novinarka Nove TV iz Haaga je izvještavala loše, na momente upravo katastrofalno. U jednom od svojih javljanja Ivana Petrović potvrđuje sugestiju voditelja iz studija pa dio sudske presude, koji sukob u Bosni i Hercegovini kvalificira (i) kao međunarodni, komentira riječima: "Ispada da je Hrvatska prošla najgore. (...) Ovo je još jedna amnestija velikosrpskog plana, ovo je zapravo kraj te cijele priče, koji je započeo davno, još prije Daytona, istragom u Ahmićima pa Vance-Owenovim planom, a poslije se nastavio kroz predmete na ovom tribunalu, prije svega kroz predmete Blaškić, Naletilić, a posebno Kordić. Hrvatske vlasti i hrvatska politika nisu to na vrijeme prepoznali i u tom smislu nisu ništa radili." Ovaj dio izvještaja sugerira da novinarka u Haagu nije bila kako bi profesionalno popratila suđenje, nego kako bi od poražavajuće presude zaštitila Hrvatsku na način na koji smatra da je treba štititi. U završnim izvještajima Ivane Petrović zato nema riječi o žrtvama zločina zbog kojih je hercegbosanska šestorka optužena i na koncu osuđena u Haagu, ali ima teza o međunarodnim zavjerama protiv Hrvatske, s ciljem amnestije velikosrpskog plana.

Izvještavanje za kakvo je Ivana Petrović dobila godišnju nagradu strukovnog društva cinično bismo mogli nazvati "državotvornim izvještavanjem", a ono nipošto nije izum Nove TV i njezine nagrađene novinarke. Na sličan način o suđenjima za ratne zločine izvještavale su gotovo sve televizijske kuće, u Hrvatskoj i drugim zainteresiranim zemljama. Svatko je navijao za svoje. Zanimljivu opasku o izvještavanju hrvatskih novinara iz Haaga daje Mirko Klarin, osnivač neovisne agencije Sense, koja je rad Haaškog suda pratila od početka do kraja.

Ivana Petrović drži pobjednički govor (FOTO: FaH)

"Znam da su uvijek bili puno više zainteresirani za suđenja optuženim hrvatskim zvaničnicima, nego za suđenja na kojima su spominjane hrvatske žrtve. Uvijek ću pamtiti dan kad je počinjalo suđenje za Dubrovnik. Istovremeno je bila nevažna statusna konferencija u slučaju Tihomira Blaškića. Bilo je pet ili šest hrvatskih novinara i svi su išli na slučaj Blaškić. Nitko se nije sjetio otići kat iznad i pratiti suđenje u kojem se govorilo o napadima na Dubrovnik", kaže Klarin.

Osnivač agencije Sense dodaje i da su gotovo svi novinari "spinovali na svoju stranu".

"Nije to specifičnost Hrvatske, to je specifičnost medija u svim postjugoslavenskim zemljama koje su bile zainteresirane za haaška suđenja. U pitanju je bilo takozvano patriotsko novinarstvo", zaključuje Mirko Klarin.

Izvještavanje iz Haaga, kako izvještavanje Ivane Petrović tako i izvještavanje većine njezinih kolega i kolegica iz Hrvatske i susjednih zemalja, bio je logičan nastavak ratnog novinarstva kakvo smo u postjugoslavenskim zemljama imali devedesetih godina. Tad je još jednom potvrđena stara teza o medijskom djelovanju u ratnim uvjetima, koja kaže da u ratu prva strada istina. Glavnina televizijskih izvještaja sa suđenja u Haagu mogla bi poslužiti kao loš primjer na fakultetima novinarstva. Činjenica da je takvo izvještavanje u Hrvatskoj nagrađeno godišnjom novinarskom nagradom govori samo o aktualnoj bijedi jedne profesije. Izborom Ivane Petrović za televizijsku novinarsku godine, članovi stručnog ocjenjivačkog vijeća, omjerom glasova tri naprema dva (Mario Sladić, Sabina Tandara Knezović i Anka Bilić Keserović glasali su ZA, a Marijana Kranjec i Zoran Šprajc svoje glasove dali su drugim kandidatima), ukazali su na notornu činjenicu da hrvatsko novinarstvo, kad su ratne teme u pitanju, još uvijek ne nalazi prostora niti snage da se distancira od zahtjeva dnevnopolitičkog trenutka, koji od novinara i novinarki traži da takozvano domoljublje stave iznad istine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Nova TV