SPEKTAKULARNA GLAZBENA POSLASTICA: U Močvari u nedjelju svira nasljednik romskih muzičkih ikona

L.T.

25. studenog 2023.

SPEKTAKULARNA GLAZBENA POSLASTICA: U Močvari u nedjelju svira nasljednik romskih muzičkih ikona

Ne planirajte nikakve obaveze za sutra, a ako ste ih već preuzeli - otkažite. Za sutra navečer - službeno: u pitanju je nedjelja, s početkom od 21 sat - u klubu Udruženja za razvoj kulture Močvara spremili su sjajnu zabavu. U goste Zagrebu dolazi KAL, muzički sastav oformljen 1996. godine u Valjevu, na čijem repertoaru je simbioza različitih glazbenih žanrova: balkanska i ciganska muzika začinjena svingom, džezom, bluesom... U pitanju je neodoljiv muzički spoj, za koji su kritičari morali otvoriti posebne ladice: Rock´N´Roma, Gypsy Rockabilly ... Istina je da "kal" na romskom jeziku znači "crno", ali crna boja nipošto ne oslikava energiju koju publici emitira ovaj bend. Naprotiv, KAL svojim nastupima proizvodi samo veselje, izaziva na ples i dobru zabavu. Tome bi najbolje mogla svjedočiti oni koji su ih slušali na nekom od brojnih festivala na kojima je bend nastupio: Roskilde festival u Danskoj, Fusion i Berlinale u Njemačkoj, Exit, Nišvil džez fesival i Beogradski festival piva u Srbiji, Sziget u Mađarskoj i La notte di San Lorenzo u Italiji.

Gitarista i frontmen benda Dragan Ristić, nasljednik romskih glazbenih ikona, kroz glazbu ljudima nastoji približiti romsku kulturu, odnosno brendirati je kao naročitu vrijednost Balkana i njegove kulturne ponude.

Dragan Ristić, frontmen benda KAL (SCREENSHOT: YouTube)

"Brendiranje romske kulture je neophodno. Zar nam to svima u amanet nisu ostavili Bora Stanković, Mika Antić i mnogi drugi srpski umetnici koji su slavili romsku kulturu", kaže Ristić. Na tragu ove ideje, Ristić je 2014. godine utemeljio festival FRKA, Festival romske kulture i aktivizma koji je održan u Beogradu.

Uz brojne europske turneje, KAL je 2006. i 2008. godine odsvirao i dvije američke turneje, nastupajući pritom na kultnim mjestima kakvo je, primjerice, Joe's Pub u New Yorku, na čijoj su pozornici nastupali Richard Tompson, Lenard Cohen, Dolly Parton ...

Zahvaljujući američkim turnejama, bend je zapažen u međunarodnim glazbenim krugovima, a Ristić i njegovi muzičari surađivali su s jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, bendom Gogol Bordello. Albume "Kal" i "Radio Romanista" producirao je izvanredni Michael Nilsen, a mnogobrojne glazbene projekte bend je osmislio i realizirao u suradnji s finskim bas gitaristom Samijem Yaffom. Bend KAL 2007. godine bio je na prvom mjestu europske top-liste u žanru World Music, osvojio je iste godine nagradu Davorin Popović za najbolji video na prostorima bivše Jugoslavije, dvije godine kasnije ponovo su se vinuli visoko na europskoj top listi, ponovo u žanru World Music, bili su na drugom mjestu, a iste 2009. godine njihov album "Kal" uvršten je u Top 20 World Music CD-s.

S uspjesima su nastavili i nakon albuma "Romologija" 2014. godine; ponovo prvo mjesto na europskoj top-listi World Music. Karijeru benda usporilo je razdoblje koronavirusa koje je podrazumijevalo karantene diljem svijeta. Bendu su se u međuvremenu pridružili i novi članovi poput šibenskog glazbenika Voje Markovića te KAL sada hvata novi zalet. Sutra navečer - u nedjelju 26. studenog od 21 sat - zagrebačkoj publici KAL će pokazati kako zvuči dobar tulum. Nemojte ih propustiti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot iz spota "Ding Deng Dong"