LOPOVI SA SRCEM: 'Nismo imali pojma kome krademo, vraćamo sve'

Mladen Barbarić

10. kolovoza 2013.

LOPOVI SA SRCEM: 'Nismo imali pojma kome krademo, vraćamo sve'

"Nismo imali pojma kome krademo, evo vam vaše stvari natrag i nadamo se da ćete nastaviti pomagati ljudima. Bog vas blagoslovio", napisali su nepoznati lopovi, koji su se nakon krađe nekoliko kompjutera iz prostorija nevladinog Ureda za žrtve seksualnih napada, pokajali i odlučili ispraviti svoju grešku. Čim je policija obavila očevid nakon krađe, lopovi su se s probuđenom ljudskosti ponovno vratili na mjesto zločina, još jednom provalili i ostavili sve ukradene stvari uz papir na kojem su sastavili svoju isprikom. No, osim što je neobičan, ovaj nesvakidašnji potez imao je i jedan sasvim drugi učinak.

Kako prenose američki mediji, samo nekoliko sati nakon što je u San Bernardinu u Kaliforniji iz Ureda za žrtve seksualnih napada ukradeno šest računala i jedno prijenosno računalo, lopovi su se predomislili i vratili ukradeno. Ostavivši i poruku isprike.

"Nisam mogla vjerovati, još uvijek sam u šoku... To je ludo", rekla je izvršna direktorica ureda Candy Stallings. Kako prenose mediji, 31. srpnja oko 22.30 sati dobila je poziv tvrtke koja osigurava ured u kojem su je obavijestili da je u objektu zabilježeno kretanje te da je policija na putu. No, kako obično biva, kada je došla do ureda Stalling je zatekla policajce koji su tek mogli konstatirati da su vješti lopovi ukrali računala vrijedna pet tisuća dolara.

"To me uništilo. Mislila sam da se više nikada nećemo moći oporaviti jer je svako računalo koje imamo iznimno važno za naš rad", prisjetila se svoje prve reakcije. Kada je policija obavila uviđaj i otišla, isto je učinila i nesretna voditeljica Ureda. No, samo nekoliko sati kasnije iz sna ju je probudio novi telefonski poziv, ovoga puta iz policije koja joj je javila kako se u Uredu ponovo događa nešto sumnjivo.

Žena je još jednom odjurila na radno mjesto gdje je dočekalo nešto posve neočekivano. Vješti su provalnici još jednom provalili u prostorije i vratili sve ukradeno ostavivši i poruku: "Nismo imali pojma kome krademo, evo vam vaše stvari natrag i nadamo se da ćete nastaviti pomagati ljudima. Bog vas blagoslovio".

Lopovi
Poruka ostavljena pokraj vraćene robe (FOTO: Candy Stallings)

"To je nevjerojatno, i danas osjećam trnce kada se sjetim te poruke. U jedno trenutku čitav mi se svijet srušio, a u drugom je sve ponovo bilo na svom mjestu.", rekla je Stallings za lokalne medije. Poruka provalnika na kraju je završila uokvirena na zidu udruge, a da stvar bude bizarnija, ovaj slučaj Uredu je donio golemi publicitet.

"Žrtve nasilja zovu nas svakodnevno tražeći savjete i pomoć. Ta poruka pomogla je da ljudi koji imaju potrebu za našim uslugama za nas i čuju", zaključila je Stallings.

Lupiga.Com