NOVI SLUČAJ: Željka Markić i "U ime obitelji" prijavljeni DORH-u

Lupiga.Com

19. siječnja 2018.

NOVI SLUČAJ: Željka Markić i "U ime obitelji" prijavljeni DORH-u

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Protiv udruge “U ime obitelji” i predsjednice udruge Željke Markić danas je DORH-u podnesena kaznena prijava zbog sumnje u kazneno djelo subvencijske prijevare. Prijava se konkretno odnosi na trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu 139.280 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a zbog osnovane sumnje da u svojoj prijavi na natječaj Udruga nije dostavila informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje „U ime obitelji“ i time izvršili prijevaru. 

„Naime, Udruga 'U ime obitelji' dobila je trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od, kako je objavljeno na stranicama Zaklade 22. 12. 2017. godine. Među propisanim uvjetima za prijavu na natječaj navodi se uvjet: 'protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak (dokaz se dostavlja prije potpisivanja ugovora)'. Dana 16. siječnja 2018. godine pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, donesena je nepravomoćna presuda protiv Željke Markić, koja je oglašena krivom radi počinjenja kaznenog djela na štetu ugleda privatne tužiteljice Mime Simić. Nesporno je, stoga, da se protiv Željke Markić vodio kazneni postupak, a nevođenje kaznenog postupka protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge bio je uvjet za ostvarivanje sredstava“, objašnjava se u otvorenom pismu koje su medijima uputili građanski aktivisti, Kristijan Grđan, Zvonimir Dobrović i Mladen Majetić.

„Stoga, s obzirom da je Udruga 'U ime obitelji' ipak dobila podršku od strane Zaklade, postoji osnovana sumnja da u svojoj prijavi na natječaj nisu dostavili informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje Udruge i time izvršili prijevaru. Kao što je svim organizacijama civilnog društva poznato, Zaklada ima visoke kriterije za određivanje prihvatljivosti udruga kojima odobrava potpore, a ovaj je uvjet jedan od onih koji su vrijednosno utkani u rad Zaklade. Ne samo to, tolerancija i uvažavanje raznolikosti također su temeljne vrijednosti Zaklade, koje su teško povrijeđene davanjem sredstava organizaciji civilnog društva koja se bori protiv tih vrijednosti, pogotovo u okolnostima kada postoji sumnja da je u cijelom postupku zatajeno neko kazneno djelo. Postupak koji se vodio protiv Željke Markić, a i nedavna prvostupanjska presuda na osnovu tog postupka u suprotnosti su s tim vrijednostima te smatramo da zbog navedenih okolnosti Udruga 'U ime obitelji' ne može biti korisnik sredstava Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva. Očekujemo da će nadležno državno odvjetništvo obaviti sve potrebne istražne radnje da bi se utvrdila ili otklonila odgovornost za kazneno djelo subvencijske prijevare“, zaključuju potpisnici.

Međutim kasno poslijepodne potpisnici su poslali novo priopćenje, a nakon što su se oglasili i iz udruge "U ime obitelji" i iz prozvane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Naime, u toj je reakciji objašnjeno kako je Željka Markić uredno dostavila potvrdu o nekažnjavanju, jer se takva potvrda ne može dobiti samo ukoliko se protiv te osobe vode kazneni postupci po službenoj dužnosti, a slučaj na koji se pozivaju u podnesenoj kaznenoj prijavi pokrenula je Mima Simić, dakle privatna tužiteljica.

U_ime_obitelji_referendum "Očekujemo da će nadležno državno odvjetništvo obaviti sve potrebne istražne radnje da bi se utvrdila ili otklonila odgovornost za kazneno djelo subvencijske prijevare", navodi se u priopćenju (FOTO: Lupiga.Com)

„Udruga 'U ime obitelji' je sukladno uvjetima natječaja dostavila Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sve potrebne dokumente, uključujući i uvjerenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv predsjednice udruge, Željke Markić, ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti. Udruga Domino u svojoj je kaznenoj prijavi pogrešno protumačila uvjete natječaja jasno definirane od Nacionalne zaklade i Vladinom Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/2015)“, reakcija je udruge „U Ime obitelji“, a oglasila se i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

"Sukladno utvrđenom i javno objavljenom postupku Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva od svih udruga kojima je odobren bilo koji oblik financijske podrške Nacionalne zaklade, pa tako i institucionalne podrške, traži prije potpisivanja ugovora o financiranju dostavu dokaza o nekažnjavanju odgovorne osobe udruge odnosno Uvjerenje da se protiv odgovorne osobe ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Udruga 'U ime obitelji' dostavila je navedeno Uvjerenje od Općinskog kaznenog suda od 3. siječnja 2018. godine“, navode iz Zaklade, što je natjeralo podnositelje kaznene prijave da sastave novo priopćenje.

„Njihovim opravdanjima unatoč, vrijedi sagledati sporni formalni uvjet kako je bio postavljen u samim uvjetima natječaja Zaklade, a glasio je: 'protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak (dokaz se dostavlja prije potpisivanja ugovora)'. Iz ovako postavljenog uvjeta ne slijedi, kako tvrde Udruga 'U ime obitelji' i Zaklada, da se ovo odnosi isključivo na kaznene postupke po službenoj dužnosti. Da je tako, onda bi uvjet za dobivanje sredstava bio, naravno, naveden na ovaj način: 'protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak za kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti' kao što je i praksa raspisivanja kriterija kad se želi razlikovati privatni i kazneni postupak po službenoj dužnosti“, tumače podnositelji kaznene prijave, smatrajući da je natječajna dokumentacija ipak predviđala da se protiv prijavitelja ne vodi nikakav kazneni postupak te da shodno tome uvjerenje o nekažnjavanju Željke Markić nije prihvatljivo za ovaj natječaj, kako je definiran kriterijima.

Objašnjavaju i kako je važno primijetiti da je Zaklada u svom reagiranju, pokušavajući opravdati svoju odluku, i sama napravila grešku te je „prepravila“ vlastiti kriterij, napisavši sada da je bilo potrebno dostaviti „uvjerenje da se protiv odgovorne osobe ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti“.

„Slažemo se da načelno nije u redu isključivati iz natječaja udruge protiv kojih se proizvoljno podnose privatne kaznene prijave, jer tako bi svatko svakog mogao bezrazložno tužiti i isključivati iz natječaja. Ovdje se radi o dosljednosti poštivanja zadanih kriterija u trenutku raspisivanja natječaja koji je nedvosmisleno isključivao i one protiv kojih se vodi privatni kazneni postupak (inače bi kriterij bio drugačije napisan). Naknadno mijenjanje i tumačenje uvjeta natječaja ne može biti prihvatljivo. Štoviše, privatna kaznena prijava protiv Markić očito nije bila ni bezrazložna ni proizvoljna, budući da je sud u prvostupanjskoj odluci utvrdio povredu kazneno djelo protiv časti i ugleda“, zaključuju u novom priopćenju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.