KLJUČNA PRAVILA PONAŠANJA ZA ŽENE U OVIM KRAJEVIMA: „Kao prvo, digni ruku kad želiš govoriti“

Ivo Anić

1. veljače 2019.

KLJUČNA PRAVILA PONAŠANJA ZA ŽENE U OVIM KRAJEVIMA: „Kao prvo, digni ruku kad želiš govoriti“

„Ti trebaš dignuti ruku ako želiš pričati, u mom selu režu glave zbog toga!“ - tim riječima je, kako navode mediji ovih dana, 23-godišnjak iz Pule, porijeklom iz okolice Čapljine, objasnio svojoj djevojci pravila ponašanja u ovim krajevima te, da joj bude sasvim jasno, udarao je nogama po licu i, da joj bude još jasnije, istim tim nogama napravio i „polugu“ na desnoj nozi svoje djevojke koja je uslijed ultimat fight rotacije zadobila teške ozlijede opasne po život. Općinsko državno odvjetništvo u Puli reagiralo je optužnicom u kojoj se mladić tereti za kazneno djelo, koje je ovaj negirao i naveo kako je djevojka došla do njega i sama od sebe pala pred njim. Policija je ipak ustvrdila, forenzikom, kako je optuženi taj dan bio „malo van sebe“ zbog otkaza na poslu, te kako je nesretna djevojka, pred brojnim svjedocima, samo tiho upozorila mladića da se malo stiša i smiri, na što je ovaj popizdio shvativši to kao sramotnu uvredu pred prijateljima i „objasnio“ curi pravila ponašanja žena u ovim krajevima gdje je poznato da su žene „drugotne“, da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu, kako ona misli, jednake s muškarcima, već upravo suprotno. U mom selu, pred okupljenim je društvom ustvrdio mladić, lupajući djevojci glavom o pod, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša.

Nešto malo južnije, u okolici Zadra, javnost je zgrozila snimka nadzorne kamere kafića Chill out, na kojoj se jasno vidi kako Darko Kovačević, poznatiji kao Daruvarac, brutalno premlaćuje 18-godišnju Zadranku, pa čak i dok je na podu udara je silovito nogom u glavu. Nakon trakavice u medijima koja je uzbunila javnost, a koju su mediji popratili kao prvorazredni skandal, ostalo je neupitno da je Daruvarac izbio svojoj djevojci tri zuba, uredio dvadeset šavova na licu i glavi, te kako je ista zadobila po život opasne ozlijede. Daruvarac je popizdio, tvrde mediji, zbog ponašanja svoje djevojke koja se drznula pred okupljenim mu prijateljima kazati da se „malo umiri“. Daruvarac je zato svojoj djevojci zorno objasnio pravila ponašanja žena u ovim krajevima, gdje je poznato da su žene drugotne, da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu, kako ona misli, jednake s muškarcima, već upravo suprotno. U Daruvarčevom selu, pred okupljenim društvom, poručio je tako Darko lupajući djevojci glavom o pod, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša.

Hina
Daruvarac je svojoj djevojci zorno objasnio pravila ponašanja žena u ovim krajevima (FOTO: HINA/ik)

Nešto malo još južnije, u okolici Splita, u Podstrani, javnost je zgrozio i potresao događaj u izvedbi 21-godišnjeg Roka Š. koji je na tulumu svoju djevojku brutalno silovao gurajući joj nepoznatu napravu u analni otvor. Djevojka je od bolova pala u komu, a prijateljica nesretne djevojke na sudu je dala iskaz kako su, prije incidenta s rotirajućom napravom, Roko Š. i njegova djevojka imali verbalni okršaj oko mesa za roštilj. Djevojka je, po mišljenju Roka Š. prešla granicu dozvoljenog ponašanja u njegovom selu kazavši mu kako bi bilo dobro da se malo stiša i smiri. Roko je svojoj djevojci objasnio pravila ponašanja žena u ovim krajevima, gdje je poznato da su žene drugotne, da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu, kako ona misli, jednake s muškarcima, već upravo suprotno. U Rokovom selu, pred okupljenim društvom, poručio je tako Roko, iživljavajući se na djevojci, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša! Ili joj se u anus ugura rotirajuća naprava, svejedno.

Nešto malo južnije, sjevernije, ili zapadno, nebitno, svećenik Ivica Raguž, u povodu blagdana Velike Gospe objasnio je hrvatskoj mladeži u Glasa Koncila kako se trebaju ponašati prema ženama, kao pravi Hrvati, kao katolički narod koji od stoljeća sedmog živi u ovom selu, pardon državi. U ovom velikom selu, pardon državi, svećenici, naime, nakon mise okupljenoj mladeži preporuče istoimenu tiskovinu, iz koje oni onda uče pravila lijepog ponašanja i ophođenja prema drugim živim bićima, domaćim životinjama i ženama

„Već prve stranice Svetoga pisma“, objasnio je Raguž mladeži, kazuju kako je prvi grijeh nastao zbog neposlušnosti. Eva se drznula, pred Adamovim prijateljem Sotonom, kazati ovome da se malo stiša, na što je Adam popizdio, te sagriješio zbog sažaljenja sa svojom ženom.

Neposlušnost ovdje ne znači da žena gradi svoj život bez Boga, da ona, božemiprosti, nema svoju glavu, već neposlušnost proizlazi iz nakane žene da traži svoja prava za jednakošću s muškarcem, da izbriše razlike, jer žena, kako je ustvrdio Raguž, mora prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, i da je samim tim drugotna, dok je muškarac prvotan. Svećenik Raguž je ženama objasnio pravila ponašanja u ovim krajevima, gdje je poznato da su žene drugotne, da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu, kako one misle jednake s muškarcima, već upravo suprotno. U Raguževom selu, pred okupljenim društvom, poručio je tako svećenik, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša! Ili joj se u anus ugura rotirajuća naprava, svejedno.

Dakle, da zaključimo drage naše djevojke, žene, majke, drugarice, sestre - ako vam je stalo do života, i ako vam je isti mio, ni za živu glavu svom muškarcu pred okupljenim seljanima ne smijete kazati da se stišaju, da su, nedajbože, pijani, da se malo umire, jer riskirate ozbiljne i za život opasne ozlijede. Nadalje, poželjno je, čak se i preporuča, da žene kako ne bi isprovocirale svoje mužjake, trebaju nositi odgovarajuću odjeću, nikako prozirnu, tijesnu ili kratku. Lijepo je, istina, da se žena koja nije u hajzu ili nifasu, okupa, obreže nokte, odstrani dlake sa skrivenih dijelova tijela te da obuče čistu odjeću. Dapače, žena u ovim krajevima, obavezna je da se okupa, i da bude čista za svoga muža. Ponašanje je problem, ustvrdio je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Raguž, kojim žena ne smije izazivati pažnju sela ili, nedajbože, da hoda zavodljivo. 

E, i da ne zaboravimo, poželjno je i da žene u ovim krajevima budu modno osviještene. Preporuča se burka, nikab koji prekriva pogana im usta i čador, uz manji šal na glavi. Njega je poželjno nositi preko usta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"