RAZULARENA GOMILA: U Gruziji su se također odlučili „boriti protiv LGBT propagande“ - desetine pretučenih

Lupiga.Com

6. srpnja 2021.

RAZULARENA GOMILA: U Gruziji su se također odlučili „boriti protiv LGBT propagande“ - desetine pretučenih

I dok u Hrvatskoj Nikola Grmoja i Božo Petrov najavljuju da će se "boriti protiv LGBT propagande", u Gruziji su ovih dana krenuli u ozbiljan obračun s tom i takvom „propagandom“. Naime, jučer se u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, trebala održati Povorka ponosa. Međutim razularena gomila unaprijed je spriječila održavanje Prajda, protiv kojeg silovito ratuje Gruzijska pravoslavna Crkva. Dio nasilnika nosio je transparente na kojima je pisalo - "Ne želimo LGBT propagandu".

Više stotina osoba napalo je ured aktivista koji su planirali organizirati „Povorku za dostojanstvo“, a osim aktivista premlaćeno je i nekoliko novinara. Sa zgrade u kojoj se nalazi ured „borci protiv LGBT propagande“ skinuli su nekoliko dana ranije izvješenu zastavu duginih boja, a potom su potpuno demolirali ured. Pohod gomile po sjedištu Tbilisija, inače grada koji ima gotovo milijun i pol stanovnika, što je više od trećine ukupnog gruzijskog stanovništva, trajao je satima. Mnogim snimateljima uništene su kamere i druga oprema.

"Objavljen je rat protiv civilnog društva i demokratskih vrijednosti", kratko su poručili iz Povorke za dostojanstvo otkazujući događaj. 

Gruzijske vlasti su već ranije vršile pritisak na organizatore da odustanu od Povorke. Premijer Irakli Garibašvili javno je poručio da Povorka nije prihvatljiva većini građana i da njeno održavanje nije razumno. Nakon što je nasilje eskaliralo Garibašvili je otvoreno optužio organizatore Povorke da su sami krivi te da su oni ti koji su izazvali nasilje. Vladajuća stranka povela je i hajku protiv dijela oporbe optužujući je da je sponzorirala Povorku. 

Da ona nije prihvatljiva smatrali su i pravoslavni svećenici koje je kamera snimila kako rukama i nogama udaraju novinare. Svećenici u borbi protiv LGBT propagande imaju dugogodišnje iskustvo. I 2013. godine predvodili su, zajedno s konzervativnim političarima, napad na tamošnju LGBT zajednicu, zbog kojeg su se targetirane osobe morale skrivati, a šest se godina nije ni pomišljalo na organizaciju bilo kakvog Pridea. 

„Nemoj reći NE nasilju! Mi smo obvezni da upotrijebimo nasilje kako bismo obranili domovinu“, huškao je jedan od svećenika vičući u mikrofon s improvizirane pozornice prije nego li je krenuo napad na koji policija u velikom broju slučajeva nije ni reagirala. 

Prema službenim informacijama 20 je ozlijeđenih osoba, ali se pretpostavlja da je taj broj veći jer dio napadnutih građana u strahu ozljede nije ni prijavljivao. Samo 40 novinara međunarodnim je strukovnim organizacijama prijavilo da su napadnuti i ozljeđeni. Društvene mreže prepune su uznemirujućih snimaka iz Tbilisija na kojima se vidi kako se gomila iživljava nad sugrađanima koji su im „pali šaka“.

Nemoguće je gledajući sve ove snimke ne pomisliti na prošlotjednu izjavu Bože Petrova - „Moraju shvatiti da su u manjini i da im mi toleriramo to“. Mnogi od onih koji su toj izjavi zapljeskali priželjkuju upravo ovakvu „borbu protiv LGBT zajednice“ kakvu smo vidjeli u Tbilisiju. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube