ZAGREB 2015: Blagdanska ponuda prosvjeda

H.Š.

26. prosinca 2015.

ZAGREB 2015: Blagdanska ponuda prosvjeda

Praznici su vrijeme zajedništva i mira, kada se cijene male stvari i veliki obroci. Ipak, ove je godine blagdan Nevine dječice u Zagrebu kao stvoren za prosvjedovanje. 

Glavni će grad će na pola puta između Božića i Nove godine ugostiti konstituirajuću sjednicu Sabora. Tanke su šanse da će pri određivanju saborske većine proraditi savjest natpolovičnog broja zastupnika i da će oni pitati pretendenta za premijersko mjesto: "Gdje s' bio 8. studenog 2015., gdje ti je državljanstvo i zašto ne govoriš hrvatski jezik?" No, i prije nego što je javnost doznala da je mandatar Tihomir Orešković - čovjek čije se ime ovih dana intenzivno "gugla", a početni rezultati su zbog njegovog odsustva iz Hrvatske vodili na njegovog imenjaka osuđenog na tri godine zatvora više nego partner mu u ratnom zločinu Mirko Norac - pokrenuta je prosvjedna inicijativa za 18 sati 28. prosinca. To nije jedini prosvjed u ponedjeljak. 

Nevina dječica su, naime, blagdan koji asocira na jednog drugog emigranta i povratnika u Hrvatsku, Antu Pavelića. Ovaj se 1941. godine iz Italije vratio da bi u četiri godine Drugog svjetskog rata napravio od Hrvatske "nezavisnu", kvislinšku državu i otvorio logore smrti, a onda je nakon sloma fašizma u Europi pobjegao u Španjolsku i preminuo u miru 28. prosinca 1959. godine.

Hoće li se pater Lasić osokoliti? 

Već godinama Bazilika Srca Isusova u Zagrebu je mjesto okupljanja simpatizera ovog ratnog zločinca. Pater Vjekoslav Lasić ne libi se o njemu reći da vjeruje kako je zaslužio boravak u raju, premda je zbog pritiska medija i građana, koji se zadnjih godina glasno bune zbog glorifikacije ustaškog poglavnika za oltarom, lani bio nešto mirniji i povučeniji - Pavelićevo je ime spomenuto tek na kraju euharistije, kao da se radi o bilo kojem pokojniku za kojeg je misa posvećena bez ikakvih atributa i pohvala za vrijeme propovjedi.

MISA ZA PAVELIĆA (VIDEO): "Ustaše i četnici zajedno ste bježali!"

Međutim, tradicija je tradicija - Bazilika srca Isusova će opet ugostiti natprosječan broj muških posjetitelja u svoja klecala, odjevenih uglavnom u crno. Pitanje je hoće li propovjednici - osokoljeni političkim usponom bogobojaznog Bože Petrova i lovca na komuniste Tomislava Karamarka, ali i zajedničkim nastupima propavelićevskih i pronedićevskih revizionista u Hrvatskom institutu za povijest - ove godine lokalizirati štovanje Ante Pavelića na puko spominjanje njegova imena. Od 18 sati pa do završetka mise, ispred građevine u Palmotićevoj gdje će se održavati molitva za Pavelića, stajat će i grupa revoltiranih građana iz inicijative "Protiv fašizma", koja je u Zagrebu i ranije organizirala proteste protiv fašizacije hrvatskog društva.

 Proglas inicijative "Protiv fašizma"

"Mi - antifašisti, aktivisti, i obični građani okupljeni u neformalnu inicijativu Protiv fašizma, pišemo ovo priopćenje zgroženi smjerom u kojem se naše društvo kreće. U protekloj godini svjedočili smo brojnim (manje ili više uspješnim) primjerima rehabilitacije fašističke NDH. Nabrojat ćemo samo neke: poljudska svastika, pokušaji postrojavanja crnokošuljaša minornog profašističkog AHSP-a, osnivanje 'SS garde' puno manje minornog profašističkog HDSSB-a i naslikavanje njihovog vođe, zločinca Glavaša sa 'Hitlerovim vinom', te medijske egzibicije i društveni ugled koji se pruža proustaškim sitnim kriminalcima poput V. Bujanca", stoji u proglasu, uz objašnjenje da kao antifašisti, kombinaciju ovakvih pojava na društvenoj 'margini' sa sve većim i otvorenijim skretanjem u ekstremistički nacionalizam i govor mržnje od strane takozvane "umjerene" desnice, utjecajnih političara i pojedinaca iz najviših crkvenih krugova smatraju alarmantnom i pogubnom.

"Također nas brine i utjecaj ekstremno desnog krila Crkve na postizborni proces pregovora o mandataru Vlade, a kojem smo svjedočili upravo ovih dana. Navedene tendencije nemamo namjeru promatrati šutke i bez reakcije. Hrvatska povijest u razdoblju 2. svjetskog rata nije 'otvorena tema' niti je podložna naknadnim tumačenjima revizionista i proustaških ideologa nove generacije. Na ovom području sukobile su se dvije organizirane snage: partizanski pokret otpora pod vodstvom Komunističke partije, i nacistička Njemačka sa svojim saveznicima i satelitima. Partizani su moralni, politički i vojni pobjednici, dok su nacisti (uz talijanske fašiste, Pavelićeve ustaše, četnike Draže Mihailovića i sve ostale koji su s njima surađivali do zadnjeg trena) gubitnici. Ustaški pokret predstavlja najveću sramotu hrvatskog naroda, i jedino zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi smo tu pošast porazili i svrstali se na pravu stranu povijesti i uz bok pobjedničkim snagama", objašnjavaju iz inicijative "Protiv fašizma".


Prizor s prošlogodišnjeg prosvjeda (FOTO: Lupiga.Com)

Autori proglasa napominju kako će ovu burnu godinu na već tradicionalan način zatvoriti najsramotniji događaj u "nepokorenom gradu" Zagrebu – javna misa zadušnica za ustaškog zločinca Antu Pavelića.

"Iako smo i proteklih godina organizirali demonstracije pred crkvom u Palmotićevoj ulici, zbog ranije navedenih faktora smatramo da je potrebno pojačati razinu organizacije, masovnosti i javne vidljivosti. Zbog toga šaljemo ovaj proglas u nadi da će ga mediji prenijeti i informirati javnost o samom prosvjedu. Pozivamo sve dobronamjerne ljude, one koji su zainteresirani za obranu osnovnih antifašističkih vrijednosti našeg društva, aktiviste i borce za radnička i ljudska prava da se odazovu pozivu na prosvjed i pridruže nam se 28.12. u 18 sati ispred crkve u Palmotićevoj u Zagrebu", zaključuje se uz poruku: "Pokažimo fašizmu da se ne bojimo, da nas je više, i da nećemo dopustiti da taj otrov nesmetano kola našim ulicama!"

 Istovremeno na Trgu bana Jelačića

Za one koji smatraju da su suvremeni povratnici iz emigracije kudikamo pogubniji za Hrvatsku, na Trgu bana Jelačića održat će se u to vrijeme prosvjed protiv koalicije između Mosta nezavisnih lista i Domoljubne koalicije. Prosvjed je najavljen i prije nego je Tihomir Orešković, tehnokrat iz multinacionalne kompanije među čije akvizicije spada i nekadašnji hrvatski farmaceutski div Pliva, imenovan za mandatara ploda te političke koalicije. 

"Smatramo da su birači prevareni. Jedino su rješenje novi izbori. Ne želimo da takvi muljatori i manipulatori vode našu zemlju. Dosta je! Pokažimo bandi da je narod taj koji ih bira ali i ruši", stoji u pozivu na prosvjed, također u 18 sati, koji će možda doći nekoliko sati prekasno.

Naime, u podne se u Saboru održava konstituirajuća sjednica Sabora, na kojoj bi se tajnim glasanjem trebala potvrditi saborska većina, čime se poprilično betonira sadašnje iznenađujuće stanje na političkoj sceni za iduće četiri godine. Jednom potvrđena vlada, uči nas iskustvo s oktroiranom premijerkom Jadrankom Kosor, u stanju je izdržati sve izazove i prozivke zbog pomanjkanja legitimiteta.

Budući premijer u dobrom društvu na polnoćki u Zagrebačkoj katedrali (FOTO: Milan Bandić/Facebook)

A pretendentu za vodeću političku poziciju u Hrvatskoj upravo takvih prozivki ne manjka. Do prije tri dana, teško da se može reći da je jedan posto birača koji su 8. studenog birali vlast bio svjestan da nekakav Tihomir Orešković tamo negdje radi, diše i ima hobije. Štoviše, postoji opravdana sumnja da je puno veći postotak izabranih zastupnika toga bio svjestan. Dio državotvornog HDZ-a eventualno, iste one stranke koja se već 25 godina busa u prsa tvrdeći da je Hrvatima dala pravo na glas u izboru vlasti. Ispostavilo se i da ovaj čovjek, koji iz okrilja multinacionalne korporacije dolazi na vlast s koalicijom koja najavljuje rezove - dakle, metodu koja se u vrijeme krize pokazala kontraproduktivnom kad je u pitanju popravljanje gospodarske krvne slike, ne govori hrvatski jezik. 

Dakle, za sve to saznalo se nakon što je najavljen prosvjed za raspisivanje novih izbora, budući da se birači osjećaju prevarenim, kako izjavom Bože Petrova ovjerenom kod javnog bilježnika, tako i njegovim objašnjenjem zašto nakon priča o reformama i tripartitnoj vladi prekida pregovore s koalicijom Hrvatska raste.

Prosvjed protiv diranja u pravo na odlučivanje o rađanju djece

Dan kasnije, 29. prosinca, Ženska mreža Hrvatske poziva na akciju ispred Ustavnog suda Republike Hrvatske u 11.55 sati, odnosno u "pet do dvanaest". Organizacija, naime, reagira na medijske napise da je Ustavni sud spreman za raspravu po prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece iz 1978. godine kojega je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život i obitelj. 

Osim što bi postupanje po ovom predmetu bilo nemoguće zbog debelo premašenih zakonskih rokova za podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti, Ženska mreža podsjeća Ustavni sud da ne smije narušavati prava žena koja su im garantirana međunarodnim konvencijama i ugovorima.

Ostali, nezainteresirani za politiku, mogu u 18 sati prošetati najbožićnijim gradom Europe s prstom u uhu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com