SRPSKA REČ ZA SRPSKI SVET: „Ovo su moji prijedlozi za doprinos srpskom jeziku“

Srđan Puhalo

26. listopada 2023.

SRPSKA REČ ZA SRPSKI SVET: „Ovo su moji prijedlozi za doprinos srpskom jeziku“

Neki dan sam naletio na tekst pod naslovom „NIJE SUSRAMLJE Izabrana je najljepša nova srpska riječ“ u kojem se kaže: „Duhoklonuće je riječ koja je pobijedila na takmičenju za najljepšu novu srpsku riječ koje je organizovao sajt 'Mala biblioteka' iz Londona. Ova zamjenjuje tuđicu depresija. Za ovu riječ opredijelio se desetočlani žiri, ali zanimljivo je da je ona pobijedila i na javnom glasanju. Pobjedničku riječ smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice. Drugo mjesto zauzela je riječ 'prohujak', koju je predložio Miša Antonijević iz Jagodine, a treća najljepša nova srpska riječ je 'prikačica' koju je poslao Miloš Mićović iz Beograda. Tako je glasao žiri, dok su na javnom glasanju na drugom mjestu riječ bezbjednost, a na trećem beznemož“.

Među prvih deset riječi za koje se opredijelio žiri su još i: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica.

SVE ZA JEZIK: Stiglo 500 prijedloga za najbolju novu hrvatsku riječ

Ponukan ovim konkursom odlučio sam da dam svoj doprinos razvoju srpskog jezika, a samim tim i srpske kulture i identiteta. 

Ovo su moji prijedlozi:

A kapela pjevanje - grlopjev

Impotencija - kitoklonuće, kurcoklonuće

Apstinencija u seksu - nejebica

Onanija - rukopomazanje

Tahikardija - brzokucanje

Inflacija - cjenoskok

Deflacija – cjenopad 

Legalizacija - zakonodopuštenje

Voajerizam - gledojeb

Flešbek - prošlovrat

Mjuzikl - pjesmoples

Horor - strahogled

Het trik - trogol

Još uvijek nisam uspio da smislim srpske riječi za link, blog i plejmejker, ali radim na tome i ne odustajem.

Vjerujem da se takve riječi mogu naći u hrvatskom jeziku, ali ja to ne želim, niti mogu da se takmičim sa njima, jer kod Hrvata to je državni projekat još od devedesetih godina prošlog vijeka, takoreći tradicija. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay