Od LSD-a se može poluditi

Ivor Car

15. prosinca 2004.

Od LSD-a se može poluditi

Ne, nije riječ o nekoj novoj stranci LSD, čiji je predsjednički kandidat sakupio 10.000 potpisa potrebnih za kandidaturu, ovdje je stvarno riječ o "Letim, Sanjam, Dišem" jednoj od najopakijih droga koju je svijet vidio. Stoga na ovaj način i Lupiga pripomaže kampanji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u prevenciji ovisnosti

Za razliku od drugih droga učinci kojih u određenim dozama mogu biti halucinogeni, LSD je droga čiji učinci su prvenstveno halucinogeni. Pojavni oblik LSD-a je prah bez boje mirisa i okusa, a na ilegalnom tržištu javlja se kao otopina kojom se natapaju papirići, a ulični naziv im je sličice. Učinke LSD-a, osim promjene stanja, svijsti čine osjetilne promjene, vizualni i slušni učinci uz halucinacije, zbunjenost, paranoju. Nedavna osobna loša iskustava ili negativni životni događaji koji su prethodili konzumaciji LSD-a mogu utjecati na učinke LSD-a i pojačati ozbiljne psihičke traume. Zbog pogrešnih predodžbi o veličini, rastojanju, brzini i dubini predmeta u neposrednom okruženju, događalo se da su osobe pod utjecajem LSD-a pokušavale zaustaviti vlak u punoj brzini ili su skočile s balkona.

Pripremila:
Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb
Šef Odsjeka za prevenciju ovisnosti
Sanja Ožić, dipl.iur

Izvori:
Grupa autora, Droga - djelovanje štetni učinci, čimbenici rizika za razvoj ovisnosti, adolescencija i rizična ponašanja, Promotor zdravlja , Zagreb 2003.
Lacković Z., Nova saznaja o farmakologiji droga, Medicinska naklada, Zagreb 2001.
Topić E., Biokemijski pokazatelji alkoholizma i drugih ovisnosti, Medicinska nakalada, Zagreb, 2001


Neke druge pojmove koje su obradili iz Gradskog ureda pronađite ovdje:

Marihuana

Inhalanti

Ecstasy

Heroin