Help za narkomane

Ivan Kegelj

11. studenog 2002.

Help za narkomane

Evo vijesti koju čovjek ne može nazvati niti dobrom niti lošom. Mobilna ekipa udruge Help od 1. prosinca kombijem će obilaziti narkomanske punktove u gradu i navučenima dijeliti čiste šprice, pomagati im i pružati informacije o sastavu i učincima praha kojim se ovi svakodnevno bombardiraju
Sličan projekt udruga Help je provela u Splitu, gdje se u kombinaciji s drugim projektima borbe protiv narokomanije pokazao uspješnim. Naime, u posljednje vrijeme Split je jedan od rijetkih gradova u kojem je broj registriranih narkomana u opadanju.
Ideju o pomoći zagrebačkim narkosima dao je vladin Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, čiji predstojnik Ante Barbir tvrdi da je projekt dijeljenja šprica pokrenut kako bi se spriječilo širenje bolesti među ovisnicima i bacanje upotrijebljenog narkomanskog pribora po parkovima.    
- Više od 50 posto narkomana nigdje nije registrirano i od njih se ne može očekivati da redovito odlaze u ljekarne po čist pribor. Oni se boje stigmatizacije, a osim tog kupnja šprica u ljekarnama nikog neće spriječiti da ih nekontrolirano odlaže, govori Barbir.
Ovakvim načinom borbe protiv narkomanije smanjit će se mogućnost širenja hepatitisa i AIDS-a, a u sklopu programa bit će otvorena i savjetovališta o ovim bolestima. Nećemo se zavaravati, narkomani će se drogirati i umirati i dalje, ali barem će gradski parkovi biti sigurniji i čišći.