Nema više pušenja u coffee shopovima

Ivor Car

30. svibnja 2003.

Nema više pušenja u coffee shopovima

Tko je pušio u coffee shopu – pušio je. U stvari nije, za to ima još točno 19 mjeseci, nakon kojih će stupiti na snagu zakon za cijelu Nizozemsku koji zabranjuje pušenje na javnom mjestu. Zakon je usmjeren protiv duhanskih proizvoda, ali sve se čini kako bi mogao uništiti veliki dio od oko 1 000 coffee shopova u zemlji kojoj su ti shopovi ponajveća turistička ponuda.
Zadnje vijesti koje nam dolaze iz meke korisnika lakih droga (čitaj iz Nizozemske) govore nam kako stvari više neće biti iste. Naime, već duže vrijeme nizozemski zakonodavci kroje zakon koji bi zabranio pušenje na javnom mjestu. Nije riječ samo o pušenju marihuane ili hašiša, već općenito o pušenju, a sve u sklopu antiduhanske propagande, za koju se procjenjuje da će rezultirati  s gubitkom 50 000 radnih mjesta i manjkom godišnjih prihoda u iznosu oko 1,5 bilijuna eura. Procjenjuje se i kako će ova zabrana Nizozemce (svaki treći je uživatelj duhana) ponukati na zabavu i večerice u Belgiji i Njemačkoj, jer granica već odavno nema, a u tim državama takav zakon još uvijek ne postoji.
Prema prvim saznanjima coffee shopovima neće biti zabranjeno prodavanje svojih proizvoda, ali kupci kupljeno neće moći smotati, pa zapaliti u njemu, već će to morati učiniti vani. Ne moram vam ni reći kako ozlojeđeni vlasnici takvih mjesta, reagiraju na ove vijesti. Najbolje rečeno – nikako, a cijela stvar bi se trebala početi primjenjivati u siječnju slijedeće godine. No, ipak rok primjene je produžen do siječnja 2005. godine, što vrijedi isključivo za coffee shopove, nakon čega će ponajveće turističke atrakcije Nizozemske početi propadati. Jedino što mogu učiniti za svoj opstanak je postavljanje terasa, gdje će pušenje biti dozvoljeno.
Podsjetimo kako je prvi coffe shop otvoren 1972. godine i trenutno ih u toj zemlji ima nešto manje od 1 000. Konzumiranje alkohola u njima je uglavnom zabranjeno, ali osim kupovine malih količina marihuane i hašiša tu možete i nešto "staviti pod zub", popiti sokić i zaigrati poneku društvenu igru.
"Mora da su poludjeli", priča jedna od svakodnevnih posjetiteljica jednog amsterdamskog coffee shopa, dok pripaljuje kupljeni joint -"Ovdje dolazim svaki dan kako bih se družila sa drugim posjetiteljima. Kupila sam za jednu pljugicu sada i nešto sitno da imam za kasnije. Ovo me opusti i uljepša mi dan!". Uh! Šta će sad?