Droga mijenja mozak - ovaj put bukvalno.

Ivan Kegelj

13. ožujka 2003.

Droga mijenja mozak - ovaj put bukvalno.

Ima još jedna zanimljivost neposredno vezana uz baba drogu. Možda jest bolja od seksa (čisto sumnjam), ali zato mijenja čovjeka. Ne samo fizički, kao što je slučaj na ispod predstavljenom baba droginom sinu, nego i psihičkiiiiiii. Bez upozorenja - drogom u glavu. Droga mijenja mozak. Idemo za mnom na..., ma dajte, bit će zanimljivo! Kliknite na

Ovisnički mozak ima porobljene motivacijske sustave. To je, nakon brojnih ispitivanja brojnih mozgova brojnih ovisnika o brojnim narkoticima, dokazao dr. Alan Leshner, ravnatelj National Institute of Drug Abuse.
"Ovisnik je tvoj mozak", mogao bi glasiti naslov ove novice.
Pa kaže -  Magnetna rezonanca i druge suvremene tehnike pokazuju i dokazuju ono što se desetljećima pretpostavljalo, i što se pokušavalo potvrditi eksperimentima na životinjama - mozak ovisnika razlikuje se od normalnog mozga.
Ustanovljeno je da niz neurobioloških promjena mozga prati prijelaz od početnog svojevoljnog do "prisilnog" - posve ovisničkog konzumiranja opojnih sredstava.
Ovo je, vjerovali ili ne, objavljeno u Vijesniku HEP-a. Valjda HEP-ovci imaju određenih problema na ovu temu, što bi razjasnilo prošlogodišnje poskupljenje struje nakon kojeg se nije znalo ko je lud a ko izjeban.
Kad HEP-ovce ostavimo po strani, zajedno s neplaćenim računima, ostaje nam izvijestiti cijenjenu lupešku guzicu da je najvažnije otkriće gore spomenutog doktora da uzimanje kokaina, heroina, nikotina, amfetamina i drugih ovisničkih supstanci dovodi do poremećaja kemijskih procesa u mozgu koji stvaraju svima nama poznati osjećaj ugode. To je ono što poslije konzumiranja smotuljaka marihuane izaziva tajfun u frižideru - to je ono što jebe naše koke, a nije pijetao.
Elem, Elem - takvu ugodu kod normalnog i neovisnog mozga stvara jedenje kolača ili čokolada, ispijanje Cocte ili konzumiranje seksa - popularno jebanje. Takva se ugoda "umjetno" stvara primjerice dopaminom. I eto ti "bezrazložnog" ili "nenormalnog" veselja i euforije. Možda će netko reći, neka je nenormalna  - moja je, ali mora znati da je mozak ovisnika - fizički i kemijski - različit od normalnog mozga!
Usput, nevezano za temu, pripomenut ću da su mjerenja pokazala da je kemija mozga kod zaljubljenih i shizofreničara jednaka. Zanimljivo, a?