Narkomanija u Hrvata

Ivan Kegelj

9. studenog 2002.

Narkomanija u Hrvata

Još jedan u nizu poraznih statističkih podataka, kakvim nas svakodnevno bombardiraju crne kronike, kaže - U Hrvatskoj je registrirano 6.736 ovisnika, a procentualni porast narkomanije u odnosu na 2000. godinu, iznosi 29 posto.

Više od polovice registriranih narkomana upravo sada baulja ulicom u potrazi za svakodnevnom dozom dopa i možda im pri tom na pamet pada nekakav institucionalni tretman liječenja, ali u isti još uvijek nisu uključeni. Druga polovina se, najčešće neuspješno, uz pomoć liječnika i metadona pokušava skinuti s ludog konja. 
Riječ je o podacima iz Izvješća o provedbi Nacionalne strategije za suzbijanje opojnih droga, koje je pred Sabor izručio Predstojnik Ureda za suzbijanje opojnih droga Ante Barbir.
U isto vrijeme, porast opijatskih ovisnika, iznosi 18 posto u odnosu na 2000., najčešće se bilježio u Puli, Zagrebu i Rijeci.
Bolje vijesti dolaze iz Splita, koji je donedavno bio na prvom mjestu po broju ovisnika, gdje je intenzivnim radom s ovisnicima njihov broj smanjen za 22 posto.
Također, za 30 posto zabilježen je i porast broja konzumenata marihuane i ecstasya, koje puši, odnosno guta uglavnom mlađa ekipa, između 15 i 20 godina. Ista starosna skupina bilježi najveći porast broja ovisnika o teškim drogama.
 U prvih osam mjeseci ove godine droga je skratila 29 života, što je smanjenje u odnosu na 2000. kad je umrlo 53-oje ovisnika.
Zbog počinjenih kaznenih djela u zatvorima čami 488 narkomana, a u Remetincu i drugim hrvatskim zatvorima ih je sve više i više.
Više od šest tisuća ljudi, uglavnom starih između 15 i 23 godine, pronašlo je svog idola.
Dok se mi budemo zabavljali svakodnevnim pizdarijama, oni će umirati jedan po jedan. Netko od njih će vam provaliti u auto, ukrasti vam kazetofon i protjerati ga sebi kroz vene. Netko će u iduća dva mjeseca crknuti kao pas, u javnom WC-u ili vašem stanu. Nekom će možda odrezati gangrenom izmučenu ruku, pa će imati duplu muku, s nabavkom i s "ufuravanjem" heroina. Možda vam jedan od njih prizna da je navučen i obećava kako će se već u idućih deset dana skinuti kao da se nikad ništa nije dogodilo. Pri tom će mu biti jasno da to ne ide tek tako. Taj konj se za razliku od drugih ritne samo kad namjeravaš sjahati. Neumoran je i uglavnom jači od većine stvari koje ste imali priliku upoznati. Obitelj, prijatelji, posao, škola, cura - nema tog što ludi konj ne može pregaziti u stampedu prečicom crne kronike i zgrade Zavoda za statistiku.