Devet godina, a već ...

Ivor Car

13. prosinca 2002.

Devet godina, a već ...

Bez obzira smatrali vi marihuanu drogom ili ne, sigurno ćete se složiti kako nije baš zdrava biljka, pogotovo za djecu, a danas sve mlađa i mlađa djeca počinju sa uživanjem te, ja ću ipak reći - droge, i dodati ne samo da počinju s uživanjem već i sa dilanjem. Ova novica je pričica o dvojici devetogodišnjaka optuženih za posjedovanje ..
Dvojica dječaka u dobi od, nevjerojatnih, devet godina uhićena su u svojoj osnovnoj školi u američkoj saveznoj državi Floridi, pod optužbom za krivično djelo posjedovanja droge. Policiju je o neobičnom prestupu obavijestio zaposlenik školske menze kojem je jedan od uhićenih trećaša pokazao plastičnu vrećicu s marihuanom. Kada je policija stigla do uhićenika (može li se uopće devetogodišnje djete nazvati tako?!?) našla je sveukupno dvanaest (brojkom-12) vrećica marihuane, a dječak je priznao kako ih je namjeravao prodati, a kome drugom nego školarcima. U tom trenutku optužba je automatski proširena na namjeru rasparčavanja.
Djete se prvotno opravdavalo kako pronađena roba nije njegova i kako ju je on samo pronašao na podu, a potom kako mu ju je dalo drugo djete za prodaju u školi. Toliko o prvom trećašu, a sada riječ, dvije o drugom, koji je uhićen jer su kod njega pronađene tri vrećice marihuane, identične kao i kod njegovog, prije uhićenog, "školskog druga". On je odmah priznao kako je robu dobio od onog prvog dok su se školskim autobusom vozili prema školi. Njega tuže samo za posjedovanje.
Sve vrećice zajedno, njih petnaest su sadržavale nešto više od pola unce, što bi prevedeno u "normalne" mjere bilo negdje oko 15 grama. Dakle, bilo je riječ o piecevima od po gram, a kako je gram marihane na američkim ulicama cijenjen na oko 5 dolara, dobijemo računicu kako su trećaši zajedno imali robu za 75 dolara.
Ravnatelj "dilerskog" osnovnjaka nije mogao vjerovati, a nakon što se pribrao, izjavio je novinarima sljedeće: Nikada, ali nikada, baš nikada nisam mislio da ću se s ovim problemom susresti u osnovnoj školi. Nekada su učenici ravnatelju na razovor išli samo zato što bi žvakali žvakaću. Ovo je neko novo vrijeme." Jeste, dragi moj ravnatelju, novo je vrijeme, vrijeme u kojem djeca koja primjerice ne znaju značenje jednostavnih riječi kao što je budućnost ili razum ili ušće, djeca vršnjaci ekipe iz South Parka ne samo da uzimaju nego i prodaju drogu. Odrasta se sve brže, a sve manje i manje!