Droga češća od cedevite

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Droga češća od cedevite

U izvješću Ureda Ujedinjenih naroda za suzbijanje i prevenciju zloupotrebe droga navodi se kako drogu konzumira 185 milijuna ljudi širom svijeta, ili 3 posto svjetske populacije. Od toga marihuanu konzumira 147 milijuna, heroin 9 milijuna, a kokain 13 milijuna osoba. Od posljedica konzumiranja godišnje umre 200.000 osoba. Procjenjuje se kako se u trgovini narkoticima godišnje "okrene" preko 100 milijardi dolara. A gdje smo tu mi?
Ove godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno 350 kilograma marihuane, 17 tisuća tableta ecstasyja, dva i pol kilograma kokaina i 15 kilograma heroina. A to je tek manji dio droge što se konzumira u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako je narko-trgovina u Hrvatskoj posao težak stotinjak milijuna dolara, a tržište od 50-ak tisuća ovisnika godišnje potroši oko 14 tona marihuane,  preko pola tone heroina i 200-tinjak kilograma kokaina.
Od izravnih posljedica uživanja droge, odnosno predoziranja, prošle godine su preminule 53, a ove 27 osobe. Tomu još treba dodati osobe koje su umrle od posljedica bolesti dobivenih drogiranjem, poput hepatitisa C i AIDS-a, te poginule u prometnim nesrećama koje su skrivile osobe pod utjecajem droga, pa je ukupan broj žrtava droge mnogo veći.
Podaci Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga pokazuju kako je 2001. godine zbog ovisnosti liječeno 5.137 osoba, što prema godini ranije iznosi porast od 16 posto. Kako i priliči metropoli, najveći dio otpada na zagrebačke narkomane.   
Iako na ovisnike o heroinu od svih uživatelja droge otpada manje od pet posto, njihov udio među osobama na liječenju od ovisnosti je 70 posto. I posljedice konzumiranja heroina najteže su od svih droga. Njihova je smrtnost 20 puta veća od prosjeka ostale populacije, a spadaju i u najrizičniju skupinu osoba za obolijevanje od hepatitisa C i AIDS-a. Statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuje kako je 69 posto testiranih ovisnika o heroinu zaraženo hepatitisom C.
Broj heroinskih ovisnika je, procjenjuje se, između tri i sedam puta veći od broja evidentiranih osoba i iznosi, samo na zagrebačkom području, između pet i petnaest tisuća.
Podaci MUP-a pokazuju kako je 2000. godine zbog posjedovanja i preprodaje droge prijavljeno 5.400 osoba. Lani je taj broj narastao na 6.500, što iznosi porast od gotovo 20 posto. U porastu je i broj maloljetnika optuženih za ta kaznena djela. Svako deseto počinjeno kazneno djelo u Hrvatskoj vezano je uz zlouporabu ili posjedovanje droge, a tomu još treba dodati i kaznena djela vezana uz drogu, odnosno krađe i razbojstva motivirana nabavkom novca za drogu.
Da droga sve više prijeti mladima pokazuju i podaci prikupljeni od liječenih ovisnika. Petina ih je izjavila kako je drogu prvi put probala do svoje petnaeste godine. 
U jednom od rijetkih istraživanja koje je proveo zagrebački Gradski ured za prevenciju ovisnosti trećina 15-godišnjaka je izjavila kako su im marihuana i hašiš lako dostupni, dok su teške droge lako dostupne petini 15-godišnjaka.