Bez kolesterola

Božidar Alajbegović

14. listopada 2003.

Bez kolesterola

Kao što već znate, Interliber sve je bliže, pa u domaćim nakladničkim kućama sve pršti od rada i poslovnog elana. U nastavku teksta upoznat ćemo vas sa tri vrlo zanimljiva nova, svježe objavljena književna naslova, ali predstavit ćemo vam i jednog domaćeg književnika kojemu su ove godine objavljena čak tri različita nova djela. I zamislite, sve su tri knjige posve različitih književnih vrsta...
Najprije da vas podsjetim na jedan nedavni tekst objavljen na Lupigi u kojem smo najavili gomilu skorašnjih novih književnih izdanja.
Sve ono tada najavljeno već se polako i ostvaruje, te vas stoga s nemalom dozom radosti obavještavam da je Hena.com ovih dana na tržište izbacila svoja dva nova atraktivna naslova.
Radi se o zbirki erotskih priča Ivana Kušana naslovljenoj Kad ljubav i seks odu u vjetar i putopisnom romanu britanskog književnika Colina Thubrona pod naslovom Prema posljednjem gradu.
U knjizi Ivana Kušana sakupljen je pozamašan niz bogatog seksualnog resursa nekih njegovih starijih knjiga, uz dodatak nekoliko priča objavljenih u Playboyu i nekolicine potpuno novih, napisanih direktno za ovo izdanje. Često preizravni, pa i pretjerano začinjeni mačizmom i osebujnom balkanskom ornamentikom, Kušanovi pripovjedački efekti ipak su primjer kako je erotikom moguće mijenjati svijet i sigurni smo da će priče iz zbirke Kad ljubav i seks odu u vjetar ponovo zagolicati maštu domaćeg čitateljstva.
Colin Thubron u svom putopisnom romanu Prema posljednjem gradu minuciozno ribari dušama petoro putnika, muškaraca i žena s različitim vrijednostima, temperamentima i motivima, koji putuju Peruanskim Andama. Thubron veze prefin literarni rebus psihologije, povijesti, turizma, dokolice, mita u zemlji prenapregnutim tajnim značenjima. I to vrlo, vrlo sitni vez nadmoćne i iznimne pripovjedačke vještine izbrušene u najboljoj tradiciji magičnog realizma.

Istovremeno, zagrebački je Celeber izbacio na knjižarske police roman Okajanje, proslavljenog britanskog spisatelja Iana McEwana. (Da vas podsjetim, prije nekoliko mjeseci isti nam je nakladnik podario i McEwanov roman Utjeha stranaca).
Okajanje najpoznatije je djelo Iana McEwana, njegov najistančaniji doseg koji je bio u najužem izboru za Bookerovu nagradu 2001. godine. Radi se o briljantnom i očaravajućem opisu djetinjstva, ljubavi i rata, Engleske i klasnih odnosa u čijem je središtu duboko propitivanje stida i oprosta, okajanja i teškoće odrješenja, kroz priču o doživljajima troje britanskih tinejdžera s prve polovice dvadesetog stoljeća. (Osobno vam kao Lupigin književni kritičar obećavam skorašnji recenzentski tekst kojim ću obraditi oba ova McEwanova romana).

A sad konačno dođosmo i do našeg, u uvodu spomenutog književnog čuda, domaćeg književnika kojemu su ove godine objavljena čak tri nova književna naslova, i sva tri posve različitih književnih vrsta.
Radi se o Robertu Mariću, književniku i novinaru iz Splita.
Mariću je prva iz tiska izašla slikovnica za djecu Dalmatinko, nastala zajedničkim radom autora, koji je napisao priču u stihovima o psiću Dalmatinku i njegovim zgodama, te djece iz osnovne škole "Bijaći" iz Kaštel Novoga koja su ilustrirala slikovnicu. Autoru je ovo prva knjiga za djecu, i kako sam ističe, poseban kreativni doživljaj. Nastanak Dalmatinka potpomogla je Školska knjiga, koja je slikovnicu i objavila.
Druga po redu ove godine tiskana mu je knjiga crnohumorne proze Bez kolesterola u izdavačkoj kući Nova Knjiga Rast iz Zagreba.
Bez kolesterola objedinjuje dio Marićevih satiričnih kolumni koje je objavljivao u Slobodnoj Dalmaciji. Knjiga je po mnogočemu zanimljiva hrvatskoj čitateljskoj publici. Po majstorstvu oblikovanja urnebesne satire na suvremen i izvoran način, britkom oslikavanju aktualne svakodnevice kroz smijeh gorka okusa, a posebno po raskoši jezika koji je derivat dijalekta, slenga, jezika medija, ulice i tradicije, ovoj knjizi gotovo da nema ravne u hrvatskoj satiričnoj literaturi. Najbolja preporuka knjizi je brzina objave i čitanost pojedinih priča na Internetu.
Treća ovogodišnja knjiga Roberta Marića roman je Praznine objavljen u pulskoj izdavačkoj kući Libro.
U predgovoru knjizi mr. Srđa Orbanić ističe kako je osnovni pokretač ove knjige surova autoironija, a dr. Anatolij Kudrjavcev naglašava da se "Robert Marić laća zadatka općega ispovjednika pod obrazinom dvorske lude, ispaštajući istodobno i zbog vlastitih grijeha, odnosno zabluda. To je, naprosto, djelo koje se odriče oblika i boja te se bavi sjenama...".

Robert Marić (1958.), osim gore navedenih, autor je zbirke proze Ludi Šetači (1988.), humorističnog romana Dnevnik Očajnika (1994.), knjige aforizama Ateist sam, Bog mi je svjedok (1997.), Plakat- aforizama (1997.), audio CD-a Novi Dnevnik Očajnika u izvođenju glumca HNK Ilije Zovka (2002.).
Autor je jednočinke Kad proplaču kurje oči, izvođene u desetak gradova, radio-komedije Kitili smo tetu jelku, na zahtjev publike izvođene više puta na Radio-Splitu i Radio-Kaštelima, radio-monodrame Očajnik u izvođenju Ilije Zovka, radio-komedije Povratak Dioklecijana, te brojnih skečeva.
Satirične i druge tekstove već više od dvadeset godina objavljuje u gotovo svim hrvatskim tiskovinama (Slobodna Dalmacija, Večernji list, Potepuh, Predah i drugi).
Jedan je od suurednika Berekina, Žulja i glavni urednik Maškadura već 14 godina.
Tekstovi su mu prevođeni na slovenski i makedonski, a objavljuje ih i na hrvatskim književnim internetskim stranicama, pa vas pozivamo da na slijedećem linku pročitate nekoliko njegovih priča.