Biće bolje, neko viče

Božidar Alajbegović

25. lipnja 2003.

Biće bolje, neko viče

U opisu radnog mjesta političara najistaknutija stavka ona je koja kaže: OBEĆAVATI, OBEĆAVATI... Čačić je jedno svoje, kako ovih dana vidimo, uspio ispuniti, a Vujić je svoje nedavno tek izrekao. Uputio ga je hrvatskim književnicima koji će ispunjenje obećanog navodno doživjeti iduće godine. O čemu se tu zapravo radi čitajte u nastavku...
Književnost je ogranak hrvatske kulture, najživlji, a po meni i najkvalitetniji, u zadnjih nekoliko godina. No, unatoč tome hrvatski pisci to u svome džepu baš i ne osjećaju.
Ministarstvo kulture na čelu sa Antunom Vujićem odlučilo je financijsko stanje domaćih pisaca malo promijeniti (čitaj: popraviti), a u tom cilju donijeli su odluku da se od iduće godine počne stipendirati 10-ak književnika. Odabranim sretnicima isplatila bi se cifra od otprilike jednogodišnje prosječne plaće (četrdesetak tisućica kuna) čime bi im se omogućilo da se barem na jednu godinu oslobode brige oko pukog preživljavanja te se usredotoče isključivo na književno stvaranje.
Sličnu ideju prvi je u javnost plasirao Velimir Visković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca kojima je i inače jedan od glavnih programskih ciljeva poboljšanje socijalnog statusa pisaca u Hrvatskoj.
Spomenuta inicijativa obuhvaćat će sve pisce, bez obzira na žanr u kojem pišu i bez obzira jesu li zaposleni ili se radi o slobodnim umjetnicima. Osnovni kriterij biti će kvaliteta djela objavljenog u zadnjih godinu dana. Pisce će odabirati komisija (koja još nije sastavljena) i biti će iznimno zanimljivo vidjeti spisak odabranih sretnika. Također je za pretpostaviti da će nakon obznanjivanja imena (kako onih u komisiji tako i "nagrađenih") biti raznoraznih reakcija, komentara, polemika i povrijeđenih taština. Ali ipak i popunjenih rupa u lisnicama domaćih književnih pregalaca.